Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozbor kapitálových trhů 7.2.2009

Článek je určen zájemcům o vývoj na kapitálových trzích.

Dnešní analýzu začnu fundamentálním úvodem. Včerejší den byl jasnou známkou toho, jak při investování nemá prakticky smysl zvažovat zveřejněné zprávy makroekonomického charakteru a je třeba chystat svůj investiční plán bez ohledu na tyto zprávy. Fundamentální informace by měly investorovi podle mého názoru sloužit k tomu, aby si zachoval celkový obraz o tom, co se ve světě děje, ale z investičního hlediska jsou spíše na škodu, protože mnohdy svádí ke špatným investičním rozhodnutím. Rozhodující je motivace a sentiment investorů, jejich očekávání  budoucího vývoje, ne současný stav makroekonomiky. Tak tedy  Ministerstvo práce USA včera vydalo zprávu, že míra nezaměstnanosti vzrostla na 7.6%, nejvíce od roku 1992. Navíc měsíční úbytek pracovních míst o 598000 byl nejvyšší od roku 1972.  Tyto zprávy byly horší, než analytici očekávali  (524000). Od počátku recese v prosinci 2007 přišlo o práci 3.6 milionů lidí, z toho polovina za poslední tři měsíce. Navzdory těmto špatným zprávám potvrzujícím prohlubující se recesi vzrostly včera hlavní akciové indexy v průměru o 2 až 3%, přičemž bankovní index ^BKX přidal 11.9%, za celý týden pak 5.7%. Nejsilnějším indexem byl minulý týden Nasdaq 100 (+8.2%) a všechny technologické akcie vůbec.  Hlavní zásluhu na tom měly akcie výrobců polovodičů, internetové akcie a software. V pátek se probudily i další indexy jako DJIA nebo S&P 500, které byly doposud ovlivňovány slabými finančními akciemi. Uplynulý týden poměrně výrazně naklonil sentiment trhu k optimismu, otázkou zůstává, jak dlouho to vydrží. Mám pocit, že situace se v tomto smyslu mění téměř každý týden.

Nyní proberu jednotlivé indexy. Začnu opět dlouhodobými grafy. Je totiž stále nutné si uvědomovat, že se nacházíme v dlouhodobém poklesovém trhu a proto  pro dlouhodobé investory současný růst nic neznamená – je dočasný. Nejlépe je to vidět na indexu, který do poloviny roku 2008 rostl nejrychleji ze všech – ropný index ^XOI.

Na obrázku je spolu s cenou zakresleno vážené momentum ceny, což je indikátor velmi podobný známému indikátoru MACD.  Vidíme, že dynamika poklesu tohoto indikátoru teprve jakoby nabírala na rychlosti, bude trvat ještě dlouho, než bude vypadat pozitivně. Podle mého názoru čekájí tento index v budoucnu ještě velké propady – jako podle zákona akce a reakce.  Co šlo nejvíce nahoru, půjde nejvíce dolů (největší exces vzhůru bude vystřídán jiným excesem směrem dolů). V grafu je zakreslena dlouhodobá trendová linie (modrou barvou), k této linii bych si dovedl pokles někdy v průběhu letošního a příštího roku představit. Nyní to však asi není v plánu. Střednědobě index roste. Je to ale růst velmi obtížný, se spoustou překážek. Přirovnal bych to k tomu, jako když se skupina veslařů na pramici snaží veslovat proti proudu řeky, jejíž proud neustále zesiluje, až nakonec  veslaře udolá a pramice pojede zpět po proudu. Čím více bude cena růst, tím více bude přibývat spekulantů na pokles nebo prostě bude přibývat prodávajících, až nakonec cena zase začne klesat.

Druhý obrázek představuje akciový index S&P 500, graf měsíčních cen. Do obrázku jsem přidal svoje oscilátory a naznačil jsem modrou  svislicí, kde bychom se nyní mohli nacházet, pokud bychom vzali jako analogický vývoj v letech 2000-2003.  Situace indikátorů (vytvořené foirmace poměrně přesně odpovídají situaci z listopadu 2001, kdy do dna trhu zbýval ještě rok  a trhy v tomto období měly před sebou cca 4 měsíce růstu respektive takového „plácání se“ do strany. 

 Takže snad tyto dva předcházející obrázky uklidnily všechny dlouhodobé investory v tom smyslu, že není kam spěchat.  Současný trh přeje velmi krátkodobým spekulacím, protože cena neustále mění směr. Je to dáno tím, že se v uplynulých týdnech potkávaly velmi protichůdné tendence: Dlouhodobý trend míří dolů, trend na týdenních cenách je nejspíše někde u dna, indikátory síly trhu vypočítané z denních cen vydaly předminulý týden prodejní signál, který byl minulý týden eliminován (např. NYSE Sumation Index).  Je to velmi obtížný trh a domnívám se, že nemá zatím smysl se snažit nakupovat ve velkém ETF akcie, vyjma snad  těch investorů, kteří snesou větší riziko s dnešním investováním spojené.

 

Následující obrázek ukazuje, proč jsem pro příští týdny spíše opatrným optimistou, přesto, že jsem si to ještě minulý týden zcela nemyslel.  Vypadá to, že definitivně nyní vyvrcholil kurs Japonského Jenu proti ostatním měnám- jak ukazuje ETF FXY. Všechny indicie jsou obsaženy v grafu. 

Srovnejte si předcházející vrchol s tím současným.  Formace tvaru  „M“ vytvořená na oscilátorech vždy znamená distribuci (zvýšené prodeje).  Japonský Jen byl předmětem silné distribuce v uplynulých 2-3 týdnech.  Jeho pokles znamená, že investoři si mohou začít půjčovat na japonském trhu peníze, které mohou pak investovat na kapitálových trzích bez toho, aniž by riskovali, že jejich investice bude znehodnocena kurzovými ztrátami.

Signálem o tom, že přes všechny negativní zprávy se i makroekonomická situace mírně zlepšuje, je rostoucí poptávka po hromadné námořní přepravě vyjádřená ve formě tzv. Baltic Dry Indexu, což je index cen námořní přepravy vydávaný námořní burzou v Londýně.  Tento index sestavený z cen přepravy uhlí, železné rudy, a obilí velmi dobře reflektuje stav světové ekonomiky i to, kam se ekonomika ubírá. Když roste poptávka po materiálech, znamená to nárůst objednávek pro výrobní firmy, což je pozitivní.  Měnící se poptávka po přepravě se totiž okamžitě promítá do hodnot indexu BDI, protože objem přepravních kapacit je absolutně nepružný (při růstu poptávky po přepravě nelze žádné další lodě rychle postavit, proto cena roste, při poklesu poptávky zase majitelé lodí raději ihned snižují cenu za přepravu, aby zamezili nečinnosti lodí v přístavech, protože provozování těchto lodí s sebou nese vysoké fixní náklady).   Z obrázku vidíme, že po obrovském propadu od léta minulého roku začaly ceny přepravy zase růst – dobrý signál.  

To jsou tedy dva výchozí předpoklady pro přechodný růst cen na burzách. Nyní zase předvedu jeden pro zklidnění - negativní. Jedná se o index volatility $VIX. Obrázek níže ukazuje opět tendenci růstu implikované volatility - tato tendence je pro trhy nebezpečným signálem.

  

Nyní týdenní ceny indexů. První obrázek indexu Wilshire 5000 ukazuje, proč je na místě  pouze mírný optimismus. Přes to, že formace na grafu připomíná dnes inverzní Head&Shoulders , bude případný růst mít před sebou mnoho překážek ve formě cenových rezistencí.  Formaci je stále ještě možné chápat jako velký TRIANGLE, který se může stále vyvinout do poklesu i když tato pravděpodobnost je dnes možná nižší.

Obrázek: Index ropných společností ^XOI

Obrázek bankovního indexu ^BKX  ukazuje, proč ve čtvrtek a v pátek trhy rostly a proč by další vývoj mohl nějakou dobu být pozitivní. Ve čtvrtek index BKX nejprve dopadl na cenovou úroveň 25, tuto cenovou úroveň vzali investoři jako velkou nákupní příležitost (vytvořilo se dvojité dno, poprvé sem cena dopadla  v lednu) a cena pak vzrostla za dva dny o 21% z minimálních hodnot. 

Ukáži druhý obrázek indexu BKX, tentokrát s mými indikátory. Ty v pátek vydaly nákupní signál. Všiměnte si obdobné situace naznačené na obrázku ze dne 18.7.2008 – srovnejte si polohu indikátorů. Moje oscilátory v obou předešlých případech vytvořily pozitivní růstové divergence (cena klesá, indikátory rostou) . Z hlediska cenového vývoje je dnes situace lepší, divergence jsou dnes vytvořeny dokonce na horním indikátoru WM (zeleně).

Posilování bankovních akcií vedlo i k posílení dvou hlavních indexů - S&P 500 a DJIA. Nicméně tyto indexy se stále nacházejí v trianglech, odkud se cena stále ještě může prolomit i dolů. Takže opatrnost je namístě. Avšak všimněte si vývoje indikátoru MACD – po negativním křížení v předminulém týdnu (SELL signál) dokázal tento indikátor nabýt opět pozitivního vývoje. Proto jsem po pátku spíše optimistou.

Nejsilnějším indexem byl Nasdaq 100. Jeho obchodovatelný ETF , QQQQ prorazil v pátek pomyslnou „neckline“ (zelená barva) formace inverzní Head &Shoulders (česky hlava a ramena) .  To je velmi pozitivní. Tento index potáhne zřejmě dále trhy nahoru společně s finančním sektorem. Stále je však třeba mít v hlavě zasunutou obezřetnost – jsme v BEAR trhu a přípodný LONG obchod jde proti hlavnímu trendu.

Druhý obrázek ukazuje ETF QQQQ (Nasdaq 100) společně s market breadth oscilátorem MCF sestrojeným z 645 nejvýznamnějších akcií v mé databázi  z celého spektra průmyslových odvětví.  V předminulém článku jsem popsal strategii s tímto oscilátorem , která ukázala historicky vysokou úspěšnost – tento oscilátor je na nákupním signálu.

Podívejme se na krátkodobé cenové grafy.  Mnoho indexů dosáhlo úrovní cenových rezistencí a mohly by se začít objevovat prodejní tendence. Přece jenom růst cen akcií trval deset dní z posledních třinácti (měřeno indexem Nasdaq 100).  

První tendence k prodejům se v pátek odpoledne objevily u tahouna uplynulých dní - odvětví výroby polovodičů představovaných ETF SMH.  Všimněte si na patnácti minutovém grafu poměrně silných výprodejů (červeně zaznamenaný objem ve spodní části cenového grafu) .

Tyto tendence se zatím neprojevily u finančního ETF XLF, ale nyní bych při nákupech spíše vyčkal na korekci (u tohoto ETF o tom uvažuji). Desetiminutový graf ukazuje, jak rychlý byl růst cen uplynulých dvou dní. To je delší dobu neudržitelné. Nicméně případné rozhodnutí kdy a co nakoupit je na každém investorovi.  Momentum je tak silné, že cena skutečně může i dále růst.

Na serveru http://stockcharts.com/def/servlet/Favorites.CServlet?obj=ID3186214  jsou moje čerstvě aktualizované grafy včetně mnoha tipů  na nákup jednotlivých akcií. Některé akcie jsou skutečně silně akumulovány investory – líbí se mi CAP, CCK, NOK, RMX, RTP, TONS, ZEUS, ERTS, NE, RIG. Líbí se mi akcie polovodičového sektoru jako je AMAT, NSM, TXN, INTC.  Některé z těchto akcií mají tak nízkou cenu, že by bylo možné za ně utratit řádově tisícikoruny a člověk může pravidelně každý měsíc investovat, tak jako v případě investičních fondů. Těchto nákupních příležitostí bude totiž v budoucnu přibývat. K takové strategii musí však investor mít nízkonákladového brokera, kde nákup cca 100 kusů akcií vyjde okolo 1 USD.  Na serveru www.valuengine.com jsem našel fundamentální parametry těchto mých zajímavých tipů.  Tento server vypočítává podle vlastního výpočtového modelu předpokládanou budoucí cenu akcie. Sice to nic nemusí znamenat, protože cena může nakonec být úplně jiná, avšak v minulosti  tento výpočtový model prokazoval poměrně dobré schopnosti.  Informace jsou v tabulce.

Ticker
ZEUS2,760,1519,7%75,6%484,0%
CCK11,970,392,1%12,4%47,8%
NOK6,790,659,6%23,8%49,0%
CAP1,960,2731,7%119,0%972,0%
RHAYY2,170,0617,6%57,6%616,0%
RMX1,590,0935,7%183,0%1353,0%
TONS--69,1%199,0%1131,0%
XRM2,360,0523,7%132,0%834,0%
XSRAF1,440,2926,2%135,0%1088,0%
NE4,942,214,6%18,9%118,0%
NSM13,751,521,7%7,8%30,2%
RAI8,31,360,7%5,5%22,9%
RIG4,161,663,9%18,0%119,0%
RTP4,350,7210,0%52,0%199,0%
VSH6,520,199,6%23,3%71,3%
ERTS-1,43-0,8%1,2%5,7%
TTWO4,480,410,4%29,5%96,7%
SANM3,010,0318,2%46,3%173,7%

Hodnoty PE   a PS poměrů jsou u některých akcií skutečně nízké. Nízký PS poměr  podle Jamese O´ Shaugnessyho (v knize What Works On Wall Street) prokázal nejlepší schopnost ze všech fundamentálních parametrů  indikovat předpoklady k budoucímu cenovému růstu.  Tržby na rozdíl od zisku nelze zmanipulovat.

 

Euro zatím nijak zvlášť silně nevypadá, pořád se drží ve formaci DESCENDING TRIANGLE, tepre průraz úrovně 130,60 (u FXE) mění situaci.

Shrnutí: Na několik týdnů předpokládám spíše pozitivní vývoj, jeví se mi jako pravděpodobnější, že před výraznějším poklesem nejprve trhy nyní porostou. Celkově jsou však signály stále velmi smíšené, myslím, že divoká volatilita potrvá nadále. Proto si každý musí zvážit objektivní signály různých indikátorů sám.  Nyní je trh trochu překoupený a mohlo by dojít k vybírání zisků.

Na závěr stanovisko poradenské společnosti elliotwave.com:  Akcie – výhled spíše dolů, dluhopisy – spíše nahoru, US Dolar – nahoru, EURO – dolů, zlato – dolů až k cca 630 USD , stříbro – nahoru k rezistencím 13,36-13,84  a pak dolů.  Mohl bych ale uvést jiné dobré analytiky, kteří si myslí, že akciové trhy nyní porostou. Z uvedeného je vidět velká míra nerozhodnosti a nejistoty v dnešních trzích. Proto pokud člověk nemá přesný ověřený obchodní plán, je lepší neobchodovat nebo zkoušet investovat pouze malé částky.   Současná doba totiž přeje velmi krátkodobým spekulantům, pro investory vhodná není. Ti dlouhodobí investoři, kteří mají pocit, že o něco přijdou, ať se znovu podívají na první dva grafy tohoto článku.

 

Petr Fiala

fiala@fpreal.cz

 

Autor: Petr Fiala | sobota 7.2.2009 16:50 | karma článku: 21,12 | přečteno: 2208x
  • Další články autora

Petr Fiala

Doplnění mého včerejšího komentáře k vývoji kapitálových trhů

Původně jsem si myslel, že po svém včerejším komentáři k současné situaci na kapitálových trzích žádnou zprávu již psát nebudu, avšak pro prostudování některých dalších cenových akciových grafů po pátečním obchodování jsem se rozhodl, že doplním svůj včerejší text.

26.9.2009 v 19:52 | Karma: 14,67 | Přečteno: 2708x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Krátký rozbor ze dne 25.9.2009

Ve svém předchozím rozboru ze soboty 19.9.2009 zveřejněném na stránkách www.akcie.de jsem uvedl, že očekávám během 2-3 týdnů první vážnější pokles, ale že předtím, než bude dosaženo vrcholu trhu, přijde nejpre jedna korekce ze současných maxim a poté znovu ještě jeden růst. První část tohoto mého scénáře se začíná vyplňovat.

25.9.2009 v 8:07 | Karma: 15,21 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií - doplnění

Některé další názory na současný vývoj akcií

18.4.2009 v 14:48 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií

Tento článek vysvětluje moje důvody, proč se zatím vyhýbám dlouhodobým investicím do akcií.

9.4.2009 v 10:03 | Karma: 31,97 | Přečteno: 4869x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Rozbor kapitálových trhů 4.4.2009

Článek je určen zájemcům o kapitálové trhy

4.4.2009 v 19:20 | Karma: 17,00 | Přečteno: 3231x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2664x
Snažím se porozumět kapitálovým trhům, abych věděl, jak naložit se svými penězi. Vedle toho řeším běžné problémy, jako většina populace. Jsem také horolezec, cykloturista, lyžař a snowborďák.