Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kapitálové trhy - rozbor po pondělí 1.12.2008

Analýza vývoje cen akcií, komodit , měn a dluhopisů

Chtěl bych dnes zrekapitulovat vývoj kapitálových trhů od mého minulého komentáře, který jsem publikoval  v sobotu 22.11.2008.

V závěru předchozího komentáře jsem vyjádřil názor, že trhy v týdnu 24.11.- 28.11. nejprve porostou a pak přijde další pokles akciových i komoditních trhů. Realita byla taková, že minulý týden akciový index S&P 500 vzrostl o 12%, Nasdaq 100 o 9.2%, Dow Jones Industrial Average o 9.7%, bankovní index $BKX o téměř 30%,  index těžebních společností  $HUI o 16.2%. Včera trhy zahájily další týden drtivým výprodejem. Z pěti set akcií indexu S&P 500 rostla cena jediné, zbylých 499 klesalo. Na burze NYSE bylo včera 98% objemu transakcí spojeno s klesajícími cenami akcií. Z mých třiceti sedmi největších technologických akcií indexu Nasdaq 100 ( které používám k rychlému posouzení situace na trhu) klesala cena všech, objem byl přitom vysoký – byl o 60% vyšší, než průměr za 100 dní. Index S&P 500 odmazal 9%, index Nasdaq 100 8%, bankovní index $BKX 17.4%. Takto nevypadá mírná korekce před dalším růstem. Zde se mé předpoklady poněkud rozcházejí se skutečností. Předpokládal jsem tento týden spíše mírnou korekci růstu  a následný další růst před tím, než bude následovat poslední pátá střednědobá poklesová vlna. Myslel jsem si , že se z hlediska Elliotových vln nacházíme ve čtvrté korekční střednědobé vlně směrem vzhůru, která by mohla být o něco delší (alespoň o několik dní). Včerejší rezolutní výprodej mi potvrdil, že musím změnit názor. Zřejmě ještě nejsme u konce třetí střednědobé impulsní vlny směrem dolů, která nyní připomíná poměrně jasně koncovou diagonálu. Teprve až tato vlna skončí, lze očekávat výraznější růst.  Tento můj závěr koresponduje i s vývojem cen komodit jako je zlato, stříbro a ropa a koneckonců i vývojem EURA. Začíná být nyní jasné, že vývoj u EURA do včerejška představoval korekční vlnu 4, po které bude pravděpodobně následovat pokles. Korekční scénář se projevuje i v jednotlivých objemových indikátorech, které se opět obracejí směrem dolů , což také implikuje další pokles. Pojďme se tedy podívat na vývoj podrobně, aby bylo možné učinit nějaké závěry, kdy tento pokles definitivně skončí a trh začne alespoň na několik měsíců růst.

 

Index $VIX

Tento sentiment indikátor jsem poprvé publikoval minulý týden. Dvojitý vrchol byl příznivý pro trhy, protože se z něj dalo usuzovat, že při eventuelních poklesech $VIX z nejextrémnější hodnoty dosažené za poslední měsíc (a celkově úroveň all time high) začínají být tradeři méně pesimističtí. Bohužel $VIX se odrazil od úrovně podpory opět směrem nahoru. Teprve pokles pod hodnotu 55 nebo alespoň stav, kdy nebude překonáno předchozích maxim na úrovni 80, by mohl vzbuzovat více optimismu.

Akciové indexy:

Začnu ETF certifikátem QQQQ, který patří mezi tři nejobchodovanější na trhu. Z vývoje týdenních cen vyplývá, že se vytváří cenová formace koncová diagonála.Tato formace implikuje budoucí růst ceny.

 

Vypadá to nyní tak, že jsou hotové čtyři vlny z pěti, zbývá poslední vlna směrem dolů.  Tato interpretace  odpovídá i vývoji znázorněných objemových oscilátorů ADEMA a VVO , které navzdory včerejšímu drtivému poklesu již výrazně neklesají. Znamená to akumulaci akcií – investoři nakupovali minulý týden akcie ve vysokých objemech, které zatím převyšují včerejší výprodej.

Vývoj naznačuje, že ETF QQQQ by mohl klesnout zřejmě níže, než bylo minimum dosažené v pátek 21.11. (25.05). Hodnota 25 však představuje první výraznou úroveň, na které se cena může zastavit při svém poklesu. Podle týdenního grafu by to mohlo vypadat na pokles až na 21-22, denní graf vypadá o něco lépe. 

Následující graf ukazuje index NDX 100, který ETF certifikát QQQQ kopíruje. Podle vývoje tohoto indexu by to vypadalo na další pokles na úroveň cca 955, což je 13% ze současné úrovně 1091. V případe ETF QQQQ by to implikovalo pokles až na cca 24. Cenové dno QQQQ by se mohlo nacházet někde mezi 21-24, to ukáže další vývoj.

 

ETF SPY pro akciový index S&P 500 vypadá velmi podobně, jako QQQQ. Ve čtvrtek 20.11. jsem napsal, že by dno SPY mohlo být na úrovni 75-77. To se skutečně stalo- v pátek 21.11. tento ETF nejprve spadl o 4 procenta na 74.30 a pak začal fenomenální růst až na 90.10 z pátku 28.11. (+21%). Do budoucna očekávám podobný vývoj , jako u ETF QQQQ. Formace jsou velmi podobné.

 

 

Minulý týden publikoval také obrázek cenového vývoje bankovního indexu $BKX. V pátek 21.11. se index odrazil od podpory 33 a za týden vzrostl až na maximum 47.91 (+45%). Včerejší pokles o více jak 17% zase velkou část zisku vymazal. Budem nyní svědky tvorby zřejmě poslední poklesové vlny směrem dolů. Bankovní index  z hlediska akumulace akcií nevypadá zatím tak silný, jako například technologické akcie nebo index S&P 500. Je přitom klíčový pro celý kapitálový trh. Dokud finanční sektor nebude silný, neporoste zřejmě ani zbytek trhu.

Další obrázek, který jsem prezentoval minulý týden, byl ETF certifikát QID, který se vyvíjí inverzně k Nasdaq 100. Když akciové trhy klesají, tento certfikát roste. Dnes ukáži jiný inverzní certifikát  k indexu Dow Jones Industrial Average. Všechny tyto certifikáty mají podobný vývoj. Ceny se vyvíjejí ve formacích typu triangle, které by svědčily pro další pokles kapitálových trhů a růst cen těchto inverzních certifikátů. V případě ETF DOG cena v pátek 28.11. dopadla na podporu trianglu 78 a odrazila se silně vzhůru. Zatím to nevypadá, že by triangle neměl být proražen směrem vzhůru (akciové trhy dle tohoto vývoje čeká další pokles). Pokud by DOG klesl pod úroveň spodní linie trianglu, byl by to pro akciové trhy pozitivní signál. Dokud se cena bude pohybovat v trianglu, je nutné předpokládat další růst DOG a pokles akciového indexu Dow Jones Industrial Average.  

 

Cena zlata:

Cena zlata v uplynulých týdnech vzrostla na úroveň rezistencí okolo 814 USD, aniž by předtím poklesla na hodnoty okolo 630-650, o kterých jsem předpokládal, že budou dosaženy ve svém článku ze dne 8.11.2008. Stále si myslím, že další pokles dolů nás teprve čeká. Pouze růst nad hodnoty cca 820 by mě přesvědčil o něčem jiném. Dokonce si myslím, že by cena v mém nejhorším scénáři zlata mohla nyní klesnout ještě níže, až k hodnotě 600 USD – to je dno čtvrté primární vlny. Celkový vývoj ceny zlata vypadá jako korekční formace FALLING WEDGE a z hlediska teorie Elliotových vln jako „double three“. Této formaci by odpvídal i pokles někam k hodnotám 600-650 USD.

Podobně jako zlato vidím i stříbro a ropu – budou zřejmě ještě následovat poklesy. Jedině silná růstová akce všech trhů doplněná  vysokým objemem nákupů by mohla tento můj postoj zvrátit.

Stejně jako komodity vidím zatím poklesově i EURO. Tato měna vytvářela v minulých týdench nyní již zcela zřetelnou formaci, kterou můžeme nazvat jako BEAR FLAG, což by implikovalo další pokles v páté a poslední poklesové vlně. Minulý týden jsem očekával možný  pokles FXE na 116-120, tento názor neměním. Avšak již nyní se na mém objemovém indikátoru ADEMA začínají rýsovat divergence (cena klesá, indikátor roste), což je charakteristické pro poslední poklesovou vlnu. Měl by tedy následovat po poklesu růst.

Poslední obrázek, který jsem si dnes nachystal, je ETF certifikát amerických státních dluhopisů (splatnost 7-10 let) IEF. Ve svém minulém textu z 20.11. jsem očekával růst minimálně na 93.40, avšak pravděpodobně až na 99.20 až 103. Včera dosažené maximum bylo 96.08, pohybujeme se tedy v zóně maxim. Myslím, že cena dluhopisů skutečně vrcholí. Výnos desetiletého US státního dluhopisu dosáhl včera nejnižší hodnoty od roku 1962, což je počáteční rok v mé databázi. Včerejší hodnota 2.72% může však být ještě překonána směrem dolů, ještě dle mého názoru nejsme u dna. Investoři budou poptávat tyto dluhopisy do té doby, dokud akciové trhy nedají jasný růstový signál.  

Závěr: Ještě nejsme u střednědobého dna kapitálových trhů, očekávám další poklesy cen komodit , akcií i měn proti US Dolaru a japonskému Jenu a vrchol ceny dluhopisů. Co se týče akciových trhů ve světě, tak dokud bude klesat americký trh, budou klesat i ostatní trhy, včetně pražské burzy. Protože jsme v akumulační fázi trhu, kdy investoři začínají na současných úrovních nakupovat, lze očekávat zvýšenou volatilitu na obě strany. Proto si myslím, že běžný drobný investor s vlastním investičním účtem má stále čas na investování, dokud se situace v příštích dnech více nevyjasní. 

Petr Fiala

fiala@fpreal.cz 

Autor: Petr Fiala | úterý 2.12.2008 17:18 | karma článku: 16,57 | přečteno: 1370x
  • Další články autora

Petr Fiala

Doplnění mého včerejšího komentáře k vývoji kapitálových trhů

Původně jsem si myslel, že po svém včerejším komentáři k současné situaci na kapitálových trzích žádnou zprávu již psát nebudu, avšak pro prostudování některých dalších cenových akciových grafů po pátečním obchodování jsem se rozhodl, že doplním svůj včerejší text.

26.9.2009 v 19:52 | Karma: 14,67 | Přečteno: 2708x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Krátký rozbor ze dne 25.9.2009

Ve svém předchozím rozboru ze soboty 19.9.2009 zveřejněném na stránkách www.akcie.de jsem uvedl, že očekávám během 2-3 týdnů první vážnější pokles, ale že předtím, než bude dosaženo vrcholu trhu, přijde nejpre jedna korekce ze současných maxim a poté znovu ještě jeden růst. První část tohoto mého scénáře se začíná vyplňovat.

25.9.2009 v 8:07 | Karma: 15,21 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií - doplnění

Některé další názory na současný vývoj akcií

18.4.2009 v 14:48 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií

Tento článek vysvětluje moje důvody, proč se zatím vyhýbám dlouhodobým investicím do akcií.

9.4.2009 v 10:03 | Karma: 31,97 | Přečteno: 4869x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Rozbor kapitálových trhů 4.4.2009

Článek je určen zájemcům o kapitálové trhy

4.4.2009 v 19:20 | Karma: 17,00 | Přečteno: 3231x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2664x
Snažím se porozumět kapitálovým trhům, abych věděl, jak naložit se svými penězi. Vedle toho řeším běžné problémy, jako většina populace. Jsem také horolezec, cykloturista, lyžař a snowborďák.