Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Analýza kapitálových trhů z 5.3.2009

Text je určen zájemcům o vývoj na kapitálových trzích.

Čtrnáct dní uplynulo od mé poslední analýzy. Tyto dva týdny byly na kapitálových trzích provázeny  vytrvalými poklesy cen. Jak jsem předpokládal, nyní se vyvíjí poslední střednědobá poklesová vlna, po které by měl následovat růst druhé primární korekční vlny (korigující předchozí poklesy od října 2007). Pojďme se tedy podívat, v jakém stádiu se trh  nachází. Minulý týden se vedle nejrůznějších negativních fundamentálních zpráv z trhu objevila jedna  zpráva, kterou zde musím zmínit, protože ji pokládám za významnou. Jeden z nejuznávanějších analytiků kapitálových trhů Robert Prechter vydal 23.2.2009 doporučení pro své klienty pokrýt SHORT  prodeje se zdůvodněním, že pravděpodobný cíl dna první primární vlny 600 pro akciový index S&P 500  je velmi blízko a je zbytečné dále riskovat, protože růst ode dna trhu může být velmi rychlý. Je to velmi pozitivní zpráva pro trhy, pokud si to Robert  Prechter myslí, protože jeho doporučení jsou široce sledována obchodníky po celém světě. Myslím si však, že ještě zřejmě nejsme u úplného dna.

Nejprve týdenní cenové grafy. Jako první tentokrát ukáži  graf Dow Jones Trasportation Average (DJT). Tento akciový index je poměrně významný, protože společně s indexem Dow Jones Industrial Average tvoří jádro teorie Charlese Dowa. Charles Dow byl významný teoretik finančních trhů působící na počátku 20. století. Zformuloval teorii, podle které jednou z podmínek zdravého růstu akciových trhů je to, aby se oba uvedené akciové indexy  chovaly vícemně podobně. Pokud jeden z indexů dosáhne během uptrendu nového maxima, avšak druhý index nikoliv, je to krajně podezdřelé a investoři mohou předpokládat nějakou formu korekce nebo počátek nového sestupného trhu. Logika spočívá v tom, že není možné, aby jedno z klíčových odvětví průmyslu prosperovalo (a ceny jeho akcií rostly) a druhé nikoliv.

Index DJT patřil v uplynulých týdnech společně s indexem DJI k těm nejslabším indexům.  Cena DJT nyní dopadla na spodní hranici sestupného cenového kanálu a zdá se mi, že někde v těchto úrovních by mohla začít hledat svoje dno. Navíc všechny moje oscilátory se nacházejí v OVERSOLD úrovních, které byly spojeny v minulosti s nějakou formou růstu trhu nebo korekce předchozích poklesů.

Druhý obrázek představuje index DJI (druhý index Dowovy teorie) . Oba obrázky jsou velmi podobné. Celkově je trh stále ještě v sestupném trendu bez vytvořeného jasného cenového dna.

Denní graf indexu DJI ukazuje potenciální scénář, který považuji za docela možný.  Někde v současných cenových úrovních by se mohlo nacházet dno třetí  „MINOR“ vlny (pátá střednědobá poklesová vlna je složena také z pěti vln nižšího řádu), nyní by mohl následovat růst ve čtvrté korekční vlně a poté ještě jeden pokles dolů. Dne 14.2. jsem ve své analýze uvedl, že potenciální dno pro DJI je někde na úrovni 6500. Nyní jsme tedy 375 bodů od této úrovně. Neznamená to  však, že cena dopadne přesně na tuto úroveň a pak již bude jen růst, ale myslím, že někde v okolí této úrovně by dno mohlo skutečně být.

Další obrázek ETF certifikátu QQQQ ukazuje, že na bezbřehý optimismus je zatím brzy. Cena se v uplynulých dnech prolomila pod důležitou  podporu 28 a k optimismu má tento obrázek daleko. Cena by znovu musela překonat hranici 28 anebo alespoň vytvořit jasnou odrazovou bázi směrem vzhůru . Včerejší den byl druhý výrazněji růstový za posledních 13 dní.

Jako poslední obrázek z akciových indexů uvedu bankovní index ^BKX společně s market breath indikátory.  Index samotný se pohybuje v prorůstové formaci FALLING WEDGE , to vzbuzuje určitý optimismus.  Avšak může se stát, že tato formace je nejprve prolomená směrem dolů  (forma falešného breakoutu) a pak teprve nahoru. Market breadth indikátory začínají také vypadat pozitivně, počet klesajících akcií i akcií u svého cenového minima dosáhl již nejnižších úrovní ve srovnání s předchozími obdobími a nyní se začínají vytvářet pozitivní divergence (cena klesá, indikátory rostou). V jednom z minulých příspěvků jsem uvedl jako potenciální cílovou cenu pro BKX hodnotu 16, uvidíme, je to pro mě zřejmě momentálně skutečné minimum, níže by dle mého názoru cena neměla jít.  

Jako úplně poslední denní graf jsem dnes vybral ropu (ETF USO), jejíž cena začíná oživovat.

Za uplynulých 11 dní cena vzrostla z minim až o 22%.  Pro větší jistotu při případném nákupu by však bylo dobré, kdyby se vytvořily pozitivní divergence mezi cenou a objemovými oscilátory značící akumulaci, případně nějaká jasná cenová formace (např. dvojité dno). Silnou rezistenci pro USO představuje cena 30.  

Nyní několik intraday grafů.  Z těchto grafů si lze učinit lepší představu o možném vývoji v příštích několika dnech.

První je hodinový graf ETF certifikátu DIA (DJIA). Je vidět, že cena klesla na úrovně, kdy trendový indikátor WM je na nákupním krátkodobém signálu (WM je podobný MACD), tak jako v minulosti 23.1.2009 (modrá tečkovaná svislá linie). Protože jsme v downtrendu, nemusí to nutně znamenat výrazný cenový růst, ale pouze konsolidaci na současných úrovních před dalším poklesem.  Včerejší cenový vývoj však ukazuje, že pro daytradery se objevuje ziskový potenciál i směrem vzhůru. 

Jako další ukáži graf hodinových market breadth indikátorů pro energetický sektor společně s cenou ETF certifikátu OIH (ropné společnosti). Indikátory včera vyvrcholily a i když bych nyní spíše očekával růst (nebo alespoň ne další pokles - viz hodinový graf DIA), z tohoto grafu by se dalo usoudit nejprve na korekci a teprve poté na růst. Co se týče ropných společností, tak analytici firmy elliotwave.com si myslí, že včerješí pokles ETF certifikátu XLE na hodnotu 37.90 by mohlo vyznačovat cenové dno tohoto ETF.

Podobný obrázek si můžeme utvořit z market breadth indikátorů vytvořených z patnácti- minutových cen, tedy ještě kratšího časového horizontu. Po nezasvěcené uvádím, že market breath indikátory jsou sestrojeny nezávisle na ceně nějakého indexu z počtu klesajících a rostoucích akcií ve skupině akcií ( resp. počtu akcií dosahujících nová maxima nebo minima).

 

Z obrázku je patrná schopnost těchto indikátorů poměrně spolehlivě určit okamžik, kdy je pravděpodobný růst resp. pokles cen. Včera ke konci obchodování vyvrcholil můj HI-LO oscilátor (spodní část grafu). Optimální pro krátkodobou spekulaci z LONG strany je však okamžik, kdy pozice indikátoru je  v dolní „oversold“ oblasti.

 

Obrázek: ETF DIA a patnáctiminutové market breadth oscilátory

Na posledních dvou obrázcích bych chtěl ukázat výhody poměrně přesného načasovnání obchodu, které investorovi poskytuje technická analýza. Z fundamentálního rozboru se investor nikdy nemůže dovědět, zda je vhodný okamžik k nákupu i když fundamentálně se mu situace může jevit jako skvělá. V minulém přípsěvku jsem uvedl, že pokládám růst zlatých akciových indexů a ETF certifikátů za podezdřelý, protože mi chybí širší podpora  trhu (klesal počet  cenově růstových akcií, zatímco ceny indexů rostly). Další obrázek ukazuje vývoj po mé zmínce o tomto problému dne 19.2.2009. ETF certifikát GDX přišel o 21% za 8 dní.

Druhá předpověď, která se ukázala jako správná, byl předpoklad vrcholu japonského Jenu vůči ostatním měnám. Uvedl jsem to na příkladu ETF pro Jen nazvaném FXY. Od doby mé předpovědi dne 7.2.2008 FXY přišel o 8%, což je na měnu hodně.

 

Závěr: Trhy jsou se nachází v páté poklesové střednědobé vlně, o nákupech akcií zatím proto neuvažuji. Vývoj páté vlny a následná tvorba cenového dna bude ještě vyžadovat nějaký čas. Podle "intraday" cen bych nyní předpokládal po velmi krátkém poklesu (1-2 dny) přechodný růst trhů před poslední krátkodobou (minor) vlnou směrem dolů. Upozorňuji však, že předpověď krátkodobého vývoje je dosti nejistá (ještě nejistější, jak dlouhodobější předpovědi), takže tyto mé závěry  v tomto směru je třeba brát pouze jako orientační. 

 

Petr Fiala 

Autor: Petr Fiala | čtvrtek 5.3.2009 15:03 | karma článku: 22,66 | přečteno: 2096x
  • Další články autora

Petr Fiala

Doplnění mého včerejšího komentáře k vývoji kapitálových trhů

Původně jsem si myslel, že po svém včerejším komentáři k současné situaci na kapitálových trzích žádnou zprávu již psát nebudu, avšak pro prostudování některých dalších cenových akciových grafů po pátečním obchodování jsem se rozhodl, že doplním svůj včerejší text.

26.9.2009 v 19:52 | Karma: 14,67 | Přečteno: 2708x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Krátký rozbor ze dne 25.9.2009

Ve svém předchozím rozboru ze soboty 19.9.2009 zveřejněném na stránkách www.akcie.de jsem uvedl, že očekávám během 2-3 týdnů první vážnější pokles, ale že předtím, než bude dosaženo vrcholu trhu, přijde nejpre jedna korekce ze současných maxim a poté znovu ještě jeden růst. První část tohoto mého scénáře se začíná vyplňovat.

25.9.2009 v 8:07 | Karma: 15,21 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií - doplnění

Některé další názory na současný vývoj akcií

18.4.2009 v 14:48 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií

Tento článek vysvětluje moje důvody, proč se zatím vyhýbám dlouhodobým investicím do akcií.

9.4.2009 v 10:03 | Karma: 31,97 | Přečteno: 4869x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Rozbor kapitálových trhů 4.4.2009

Článek je určen zájemcům o kapitálové trhy

4.4.2009 v 19:20 | Karma: 17,00 | Přečteno: 3231x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2664x
Snažím se porozumět kapitálovým trhům, abych věděl, jak naložit se svými penězi. Vedle toho řeším běžné problémy, jako většina populace. Jsem také horolezec, cykloturista, lyžař a snowborďák.