Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Analýza kapitálových trhů po pátku 2.1.2009

Článek je určen všem, kteří se zajímají o současný vývoj na trzích.

Máme za sebou rok 2008 a nezbývá, než trochu bilancovat. Tato bilance je ovšem tristní. Hlavní akciové indexy za celý kalendářní rok poklesly o hodnoty, které jsme naposledy mohli vidět u indexu DJIA v roce 1932 – tedy  mínus 33.8%. Index S&P 500 (500 největších firem v USA) poklesl o hodnotu -38.50%, to je nejvíce za celou historii, co mám tento index v databázi – od ledna 1950. Doufejme , že příští rok bude o něco lepší.  Na druhé straně při dobrém načasování nákupů je jedno, jestliže by indexy poklesly příští rok stejně výrazně jako letos, protože o to větší by pak mohl být následný růst. Připravení  a trpěliví investoři, kteří jsou ochotní počkat, až se projeví skutečné dno trhu (které se vytváří zpravidla několik měsíců), budou odměněni.

Nicméně nabízí se otázka, zda-li již nyní se nějaké dno trhu neformuje. Mezi investory pomalu začíná převládat názor , že jsme pravděpodobně u cenového dna. Zastávám stále stejný názor, jako v předchozích analýzách. Abychom byli svědky alespoň střednědobého cenového dna, byl by třeba retest předchozích nejnižších úrovní poklesu. Zlepšení sentimentu často provází korekční čtvrtou vlnu, to je přesně ta situace, která se projevuje nyní. Pokud trh výrazněji poroste nad úrovně rezistencí nacházejících se v blízkosti současných cenových úrovní indexů, pak budu muset změnit svoje stanovisko. Pokud by došlo k retestu cenových úrovní dna z 21. listopadu 2008, pak by to byla dobrá vstupní pozice pro střednědobý investiční horizont, zřejmě na několik příštích měsíců.

Následující obrázek nejlépe objasní, proč zastávám tento svůj postoj.  

Jedná se o obrázek  poměru ceny 10- letého US státního dluhopisu a akciového indexu S&P 500 (SPX). Rád používám poměrové cenové indikátory, protože ty nejlépe dokáží názorně ukázat, který trh (cenný papír) je relativně silný v porovnání s jiným trhem. Investor se tak může rozhodnout, kam bude lepší umístit svoje případné investice. V tomto obrázku je zakreslen i samotný index S&P500. Z obrázku vyplývají dvě věci: Za prvé když v minulosti vrcholily ceny akcií , byly dluhopisy relativně slabé (a naopak). Za druhé cenové dno se nikdy neprojevilo jednotlivou nejnižší dosaženou cenou, ale vždy došlo k backtestu, takže dna připomínají písmeno dvojité "W".  U vrcholů je tomu naopak, pouze se vytváří formace připomínající písmeno "M". K tomu ale v současné situaci nedošlo – ani u ceny akcií, ani u ceny dluhopisů. Proto si myslím, že je stále ještě čas, ačkoliv krátkodobě nyní ceny akcií mohou ještě růst. Někdo si může myslet, že jsem zbytečně konzervativní a že již bylo možné investovat koncem listopadu. Připomínám, že se nacházíme v dlouhodobém sestupném trendu a základním pravidlem investora by mělo být jít s trendem, protože je to nejméně riskantní. Proto mě nemrzí, že jsem nyní neinvestoval, důležitější pro mě je nepřijít o peníze. Kam až by nyní mohly ceny vyrůst vyplývá z dalšího obrázku ETF certifikátu QQQQ.   Silné úrovně rezistencí jsou dány hladinou 35.20 až 36.10. Druhou rezistencí je sestupná linie cenového kanálu možné cenové maximum je vyznačeno modrou šipkou. Předpokládám další růst indexů z toho důvodu, že prakticky všem významným (DJIA, SPX, NDX, XOI atd) se podařilo v uplynulých několika dnech prorazit významné úrovně rezistencí dané mimo jiné hodnotami 50-denních klouzavých průměrů. Navíc došlo k nákupnímu signálu u týdenního  MACD oscilátoru, takže mnoho investorů v minulém týdnu nakoupilo akcie.

Cena ETF  certifikátu QQQQ by tak dle mého názoru mohla vzrůst až k rezistencím 35-36 před poklesem. Existují avšak i pesimističtější názory, například analytici mnou respektované společnosti Elliot Wave Int. Předpokládají, že současný růst by se mohl zastavil u NDX 100 na maximu 1382 (resp. QQQQ 34 ).  

První dno trhu se projevilo i na market breadth oscilátorech Mc Lellan Oscillator (MLO) a Nasdaq Sumation Index (sumace hodnot MLO). Tyto oscilátory měří sílu celého trhu podle toho, kolik akcií z celkového počtu se podílí na případném růstu. Pokud ceny indexů rostou, ale na růstu se podílí stále méně akcií (projeví se poklesem oscilátorů), je situace většinou zralá na korekci. Z obrázku vyplývá, že podle úrovní  předchozích vrcholů oscilátorů  (od kterých se projevil pokles cen) se oscilátory nyní začínají nacházet v nebezpečné zóně, ještě ale nenastala ta situace, kdy by bylo možné říci, že pravděpodobně přijde pokles. Spíše si myslím, že ještě několik dní ještě porostou a proto porostou i ceny. Další obrázek svědčící spíše pro růst trhů je bankovní index $BKX. Tento index prorazil v minulých dnech cenovou rezistenci danou linií spojující předcházející cenová maxima (modrá přerušovaná linie). Cena by mohla vystoupat až na konec rovnoběžné linie vyznačující sestupný cenový kanál. Rezistence ceny je znázorněna oranžově s modrou šipkou.

Sleduji bankovní index z toho důvodu, že na vývoji finančního sektoru v minulých měsících závisel vývoj celého trhu. Situace u BKX připomíná trochu situaci ze srpna 2008 - tehdy trhy rostly. Uvedu ještě jeden sentiment indikátor, který by však mohl být malým varováním – PUT/CAL Ratio ($CPCE). Tento poměr vyjadřující počet obchodovaných PUT opcí  ku CALL opcím ukazuje, že investoři opět  začínají nakupovat více PUT opcí a zajišťují se tak proti poklesu trhu. PUT/CALL Ratio se nachází v úrovních od kterých v minulosti docházelo ke korekcím trhů. Trh začíná být překoupený.

Jak se na druhé straně projevuje zlepšený sentiment trhu (investoři jsou více optimističtí) a proč si myslím, že letošní minimálně první půlrok bude pro investory sázející na růst cen akcií a komodit zajímavý? Chtěl bych v této části analýzy také bilancovat svoje předchozí analýzy, zjistit, co se mi povedlo a co ne.

 

Začnu u cen dluhopisů. Již 8.11 jsem zveřejnil článek, kde jsem předpokládal, že ETF certifikát IEF se nachází ve formaci  ascending triangle a že by cena z tehdejších 88.64 mohla růst až k úrovni 99-103. Minulý  týden ceny vyvrcholila na úrovni přesných 100. To je 12.8%, tedy pro dluhopis velmi mnoho za relativně krátký čas. Dluhopisy se vyplatí sledovat i v budoucnu, protože pokud přijdou další poklesy trhů, budou znovu zajímavé.  V posledních analýzách jsem vyjádřil názor, že ceny dluhopisů zřejmě vrcholí – to se také povrdilo, minulý týden IEF ztratil 2.1%

Co se týče dluhopisů, průběžně jsem také zveřejňoval poměr ceny podřadných junk dluhopisů k těm státním. Dne 12.12. jsem uvedl, že možná vhodná strategie by byla nakoupit LONG junk dluhopisy (ETF HYG) a prodat SHORT státní dluhopisy (IEF) . Předpokládal jsem, že se zlepšeným sentimentem trhu budou investoři znovu ochotní investovat do rizikovějších , ale výnosnějších dluhopisů. To se potvrdilo a je to také dobrá indikace zlepšeného sentimentu trhu. Pokud by někdo provedl krátkodobý obchod  tímto navrženým způsobem, byl by po třech týdnech v zisku 15.5%. 

Nebyl jsem však stále jen úspěšný, nejvíce jsem podcenil růst  kursu Eura proti US dolaru a také růst ceny zlata (EURO kopírovalo růst ceny zlata). Důvod leží zejména v tom, že jsem předpokládal, že cena ropy, která jde většinou ruku v ruce se zlatem nepůjde nahoru a potáhne dolů i zlato a tím pádem i EURO. To se nepotvrdilo. Cena ropy sice klesla výrazně dolů (opět více, než jsem si myslel, že může klesnout), zlato a Euro však rostly.  

Týdenní ceny zlata znázorňuje následující graf.  Zlato potvrzuje svou sílu, kterou jsem sice předpokládal, ale později, než skutečně nastala. Nyní to vypadá spíše na korekci, změnil bych názor, pokud cena zlata již teď prorazí rezistenci 900 USD a vzroste až na 936 USD (předcházející cenový vrchol).

Dno ceny stříbra jsem odhadl vcelku přesně, stříbro kleslo na 8.69 (předpokládal jsem 8), nyní je cena na 11.41 (+31% z 8.69). Se zlatem a stříbrem souvisí další důkaz zlepšeného sentimentu trhu. Vždy, když na trhu vládne pesimismus, lidé nakupují raději zlato, než stříbro. Stříbro je tak říkajíc agresivnější investiční nástroj s vyšší volatilitou, slibující vyšší výnosy během růstu trhů a vyšší ztráty během poklesů. Proto je slibné nyní vidět, že cena stříbra v poměru ke zlatu začíná překonávat zlato.  

Podobné je to i s cenami ostatních kovů, například oceli nebo mědi, ale i například ropy. Cena ropy v poměru k ceně zlata vykazuje podobný vývoj, jako stříbro. Nyní se zřejmě tvoří dno tohoto poměru a ropa začne být zajímavější investicí.

Ropu jako potenciální možnou výhodnou investici jsem zmiňoval již v několika předchozích analýzách, cena ropy by v budoucnu mohla být skutečně zajímavou střednědobou investicí, dokonce možná i v poměru k ETF certifikátu QQQQ.  Pokud však jsme nyní svědky střednědobého cenového dna u ropy (což předpokládám), pak budou silné i akcie energetických společností.

Následující obrázek ukazuje ETF OIH (energie) v poměru k inverznímu ETF DUG. Formace je zřetelně růstová, nyní však pod rezistencí horní linie formace ascending triangle.  Při předchozím několikadenním růstu během minulého týdne však klesal objem, proto je možná korekce  k úrovni porpory (modrá šipka) před tím, než dojde k průrazu trianglu. 

Dne 23.12. jsem také zmínil, že investoři nakupují ropu (ETF USO) a prodávají ETF dluhopisy TLT. Od té doby je ropa +18% a TLT mínus 3.7%. V pátek byla proažena trendová linie sestupného kanálu tohoto poměru a proto to vypadá, že tato strategie i do budoucna by nesla své ovoce.

A nakonec již v rychlosti  několik hodinových cenových grafů hlavních ETF certifikátů resp. indexů, ze kterých si můžeme udělat obrázek o tom, co je možné očekávat. 

Graf indexu burzy NYSE 

Graf ETF certifikátu SMH (ofenzívní sektor)

Graf inverzního ETF pro DJIA (když ceny akcií rostou, tento ETF klesá)

Uvedené krátkodobé hodinové grafy spíše ukazují na další možný růst v horizontu dní až maximálně 2-3 týdnů. Tento krátkodobý růst však nemusí být zcela přímý, máme za sebou pět dní růstu  (minulý týden) a trh je mírně překoupený.

Analyzoval jsem sílu BULLS (spekulanti na vzestup)  a BEARS (spekulanti na pokles ) za posledních deset dní, protože  z těchto deseti dní (počínaje 18.12.2008) byly čtyři dny poklesové, tři růstové a zbylé tři velmi vyrovnané. Změřil jsem u jednotlivých sektorů kumulativní počet akcií rostoucích ku klesajícím, kumulativní objem transakcí u akcií s rostoucí cenou k objemu u akcií s poklesem ceny (vše za 10 dní). Výsledky jsou v tabulce

Energy28011,20111,68%59,04%
Technology62321,13104,50%97,77%
Finance73881,1291,86%97,63%
Healthcare48681,12125,10%96,18%
Nondurables18591,37131,43%118,06%
Commodities1020,96118,97%103,40%
2541,19173,03%115,35%

Ukazuje se, že investoři stále ještě preferují defenzívní sektory, jako je zdravotnictví nebo spotřební zboží netrvanlivého charakteru a zboží osobní potřeby.  Zde byl nejvyšší růstový objem v poměru k poklesovému objemu. Vysoký růstový objem však byl i u komodit a dluhopisů. Slabý objem byl naopak u akcií finančního sektoru a i u technologických akcií . Mírným varováním pro počátek příštího týdne byl objem při pátečním růstu cen akcií.  ETF QQQQ sice vzrostl o 4.3%, avšak při velmi slabém objemu pouhých 49% tříměsíčního normálního průměrného objemu (QQQQ kopíruje index Nasdaq 100 a patří mezi nejobchodovanější ETF certifikáty).

Příští týden bude zřejmě velmi důležitý pro to, jak se budou trhy chovat celý rok. Podle Stock Traders Almanac v 86% případů pokud je ziskový první týden v lednu, je ziskový celý rok.  Dvanáct ze čtrnácti povolebních roků pak následovalo vývoj během měsíce ledna. Když byl ziskový leden, byl ziskový celý rok (zdroj John Murphy Market Message z 3.1.2009, www.stockcharts.com) 

  

Přeji všem investorům, aby se jim v Novém roce dařilo. 

Petr Fiala

fiala@fpreal.cz

Autor: Petr Fiala | sobota 3.1.2009 18:53 | karma článku: 16,37 | přečteno: 1563x
  • Další články autora

Petr Fiala

Doplnění mého včerejšího komentáře k vývoji kapitálových trhů

Původně jsem si myslel, že po svém včerejším komentáři k současné situaci na kapitálových trzích žádnou zprávu již psát nebudu, avšak pro prostudování některých dalších cenových akciových grafů po pátečním obchodování jsem se rozhodl, že doplním svůj včerejší text.

26.9.2009 v 19:52 | Karma: 14,67 | Přečteno: 2708x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Krátký rozbor ze dne 25.9.2009

Ve svém předchozím rozboru ze soboty 19.9.2009 zveřejněném na stránkách www.akcie.de jsem uvedl, že očekávám během 2-3 týdnů první vážnější pokles, ale že předtím, než bude dosaženo vrcholu trhu, přijde nejpre jedna korekce ze současných maxim a poté znovu ještě jeden růst. První část tohoto mého scénáře se začíná vyplňovat.

25.9.2009 v 8:07 | Karma: 15,21 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií - doplnění

Některé další názory na současný vývoj akcií

18.4.2009 v 14:48 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií

Tento článek vysvětluje moje důvody, proč se zatím vyhýbám dlouhodobým investicím do akcií.

9.4.2009 v 10:03 | Karma: 31,97 | Přečteno: 4869x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Rozbor kapitálových trhů 4.4.2009

Článek je určen zájemcům o kapitálové trhy

4.4.2009 v 19:20 | Karma: 17,00 | Přečteno: 3231x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2664x
Snažím se porozumět kapitálovým trhům, abych věděl, jak naložit se svými penězi. Vedle toho řeším běžné problémy, jako většina populace. Jsem také horolezec, cykloturista, lyžař a snowborďák.