Test odolnosti vůči rakovině

S nejnebezpečnějšími ženskými i mužskými rakovinami, například rakoviny prsu, vaječníků a dělohy, rakoviny tlustého střeva a prostaty, souvisejí statisticky významně a proto velice těsně předcházející psychogenní obtíže. Ty nejpalčivější, které po delší expoziční době iniciují zhoubné bujení anebo jej pochmurně předznamenávají, jsou deprese či depresivní naladění. Následující test odolnosti vůči rakovině mapuje šíři depresivních rozlad. Přitakáme-li jen pěti či šesti nabídnutým položkám, pak je nezbytné se z depresivních stavů vymanit, byť u specialistů.

Depresi navodí nejčastěji ztráty či destrukce důležitých životních motivů. Například po zničení či rmutlivé absenci partnerského vztahu. Po ztrátě klíčové osoby. Po ohrožení nebo vymizení profesní či tvůrčí seberealizace. V důsledku předčasné životní rezignace. Vyhasnutím motivace a životních cílů. Obavami z budoucnosti a z beznadějné přítomnosti. Ztrátou víry a životního smyslu. V důsledku nepřipoutanosti a nesouznění s okolím. Vědomím sociálního a emotivního rozkolu či devalvace vlastní prospěšnosti, pohlavní přitažlivosti a profesní ceny.

Deprese či depresivní naladění produkuje ničivou sílu. Ta s velkou pravděpodobností zničí strach ze smrti a navodí nesnesitelný strach ze života. Dlouhodobé a silné deprese pak snadno iniciují sebevraždné jednání. Rakovina i sebevražda sledují identický cíl – rychlý únik ze života.


Vyjmenované dlouhodobé subjektivní potíže charakterizují vcelku spolehlivě depresi či depresivní naladění. Důsledně je zvažte a až poté odpovězte ANO či NE.


l.Vymizení činorodosti, nadšení, cílevědomosti, elánu a profesních zájmů

2.Významné a dlouhodobé zhoršení nálady

3.Rapidní úbytek životní spokojenosti, radosti či štěstí

4.Ztráty v oblasti emocionality a racionality, sociálních vztazích a sociální ukotvenosti

5.Myšlenky na sebevraždu

6.Nechutenství

7.Nespavost či poruchy spánku (noční děs, opakované noční probouzení atp.)

8.Vymizení sexuchtivosti

9.Ztráta dosavadního zájmu o konkrétní činnosti či o věci (koníčky, sběratelství, záliby atp.)

10.Navození strachu z konkrétních jevů, věcí a událostí

11.Zjevení úzkosti (strach ze strachu, pocity ohrožení, neklid, nejistota atp.)

12.Pocity nenahraditelné ztráty, marnosti či vzrůstajícího deficitu

13.Nespecifikované a dlouhodobější tělesné problémy bez objektivních nálezů (bolesti hlavy, zácpa, průjem, mrazení, návaly krve, závratě atp.)

14.Sebeobviňování a ztráta sebedůvěry, bezcílné pochybování, pocity viny, trpitelství

15.Strach před odpovědností, odmítání odpovědnosti, úprk od odpovědnosti

16.Vymizení životních perspektiv, ztráta naděje pro změnu k lepšímu

17.Neschopnost přijmout i bezvýznamná rozhodnutí

18.Odcizení od vlastního těla nebo od své psychiky

19.Neschopnost obstát v konkurenci


Pro zevrubnější posouzení a objektivizaci shora uvedené problematiky doporučuji ke čtení publikace Filozofie nemocí nebo Vyléčení rakoviny – alternativní cesty k uzdravení.

Autor: Petr F. Novotný | pondělí 22.6.2009 14:13 | karma článku: 18,23 | přečteno: 1919x