Sex není jen zábavou chudých

jak se s oblibou říká. Rovněž není pouhým prostředkem k rozhojnění rodu či uchování partnerství. Také neskýtá jen ukojení a slast. Podstatnější je, že chybné životní strategie navodí chyby a nedorozumění rovněž v sexualitě. A vůbec nejdůležitější je, že rozličné psychické bloky znehodnocují sexualitu a že tak či onak znehodnocená sexualita dokáže vyjevit příznaky nebezpečných nemocí.

Sexualita obohacuje a cizeluje partnery ve všeobecném prožívání a nikoli jen v prožívání sexuálním. Vyjadřuje i obecné zcelení se se světem a úroveň splynutí odlišností. Žena se zceluje s mužským principem, muž s principem ženským. Špičkový orgasmus dosvědčuje širokou akceptaci protikladů. Na jeho vrcholu zapomínají partneři sami na sebe a namísto toho prociťují společné. Nejsou-li partneři zceleni rozumově, emočně či sociálně, nedosáhnou takové vyvrcholení, jaké by si přáli. Schopnost dosáhnout orgasmu se neprohlubuje jen zásluhou hormonů, věku a sexuálních zkušeností, ale především akceptací a vstřebáním partnerských odlišností.

Mužský partner bývá obecně spíše aktivní, žena bývá pasivnější. Mnohaletí partneři sexualitou stírají nebo vstřebávají svoje odlišnosti. Žena přijímá mužskou zkušenost a muž ženskou. Vstřebáním odlišností partneři dozrávají. Mužská dominance a racionalita je zásluhou ženy dolaďována například emocionálně a intuitivně nebo i k podřídivosti. Žena akceptuje mužskou racionalitu, dominanci, cílevědomost nebo mužské pohrdání osudem. Partnerské vztahy se zdokonalují právě akceptací někdejších odlišností či protikladů. Pokud se to dlouhodobě nedaří, pak se partneři rozcházejí nebo se závažně odcizují.

Ochabuje-li z rozličných důvodů zájem o sex, pak obdobné ladící procesy stagnují. Bývá zvykem poskytovat druhému partnerovi namísto sexu nějakou náhražku. Mnohdy mívá podobu vydatného jídla. Žena nabízí místo sexu jídlo a muž prožívá namísto orgasmu pouhé uspokojení z jídla. A partneři se tímpádem nelaskají a nechválí za sexualní slast, ale například za chuť sladkostí. Následky sexuálních náhražek bývají často truchlivé. Například bylo prokázáno, že obézní a diabetici touží po lásce, splynutí a citové odezvě, a strádají právě nedostatkem lásky, splývání a emoční podpory.

Problémy s prostatou má více jak ¾ mužské populace starší 60. let, ale i mnozí 40. či 50.letí muži. Prostatické problémy odzrcadlovávají nejpřesvědčivěji nevstřebání feminity vnějšku, partnerskou nezcelenost a počínající neschopnost udržovat odvěký mužský řád. Problémy prostatika vyjevují nejen úpadek zájmu o sex, ale primárně ochabnutí mužské dominance, cílevědomosti a elánu. Přinejmenším polovina prostatiků trpí vysokým krevním tlakem, jenž byl vyprovokován nadměrným přetlakem psychickým, a to především v důsledku ubývání schopnosti hájit typická mužská teritoria.

Zkušenosti ze zahraničí potvrzují, že potíže s prostatou nemívají muslimové, kteří se i ve stáří sexuálně stýkají s mladšími partnerkami. Nejde však jen o možnost obohacovat rodinu mladšími ženami, ale spíše o příznivý efekt důsledného sehrávání mužských rolí v oněch zemích, v nichž je mužská dominance nejen zákonem, ale i koránem předepsána a vyžadována. Evropské zkušenosti dokládají, že potíže s prostatou mívají také ti muži, kteří důrazně preferují ukájecí aspekty sexu a podceňují emotivní, partnerský nebo sociální rozměr erotiky.

Také impotence má svoje zákonitosti. Muži nejprve selhávají v odvěkých mužských rolích – při zabezpečení rodiny, v emočním, sociálním, profesním a tvůrčím procesu, a teprve následně ztroskotají také v postelích. Ten, kdo se cítí bezradný ve vnějšku, bývá bezradný i s partnerkou.

Odpor k sexu ze strany ženy svědčí nejpřesvědčivěji o trvalých, aktuálních, uvědomovaných nebo neuvědomovaných výhradách vůči partnerovi. Odpor vyvolá se značnou spolehlivostí rozličné zdravotní potíže, například frigiditu, nepravidelnou menstruaci, vaginální mykózy, alergie, neplodnost, migrény, nemoci kůže, spontánní potrat atp.

Nemoci dělohy či rakovina prsu souvisejí nejtěsněji s krachem ženských postojů vůči sexualitě, erotice a maskulinitě. Příznaky nemocí se zjevují právě v místech ověnčených symbolikou erotiky, sexuality, mateřství, emocionality, partnerství, tvořivosti atp. Rakovina prsu ráda zdůrazní silné emoční konflikty, závislosi, ztráty a nesrovnalosti v nejpodstatnějších aspektech partnerství a sexuality nebo odpor ženy k akceptaci mužských protikladů. Zjevuje se také u mladších žen jako následek přehnané touhy po sólovém uplatnění, vyniknutí, obdivu, věčné kráse, nekončícím mládí, po sexu bez odpovědnosti či bez emocí.

Ladící a zcelující energie sexuality může být využívána fakticky v jakémkoli věku. I přesto se vyplatí tuto energii cizelovat a zacílovat i k jiným účelům než jen k sexu, například k emočnímu růstu, tvořivosti, smířlivosti, velkomyslnosti atp. Lze se pak lépe vyhnout nepříznivým následům vyhasínající, nefunkční, povrchní nebo absentující sexuality.


Autor: Petr F. Novotný | čtvrtek 20.8.2009 13:51 | karma článku: 19,80 | přečteno: 2813x