Nastupujte, dveře se otevírají!

Cyklisti, rodiče s kočárky, hendikepovaní spoluobčané, všichni jste v pražské městské hromadné dopravě srdečně vítáni!    

Že má Praha vůči výše jmenovaným stále velké dluhy, o tom není pochyb. Kopli jsme proto do pedálů a snažíme se vše napravit. Chceme, aby cestování pražskou veřejnou dopravou bylo pro všechny co nejjednodušší a nejpohodlnější.

Máme to černý na papíře – roční kupon je hit letošního roku

Začali jsme v červnu snížením ročního jízdného, a že to byl krok správný, potvrzují čísla. Vlastníkem ročního kuponu už je více než 163 tisíc cestujících, což je dvakrát více než v minulých letech. Cestování sockou není totiž pro „socky“, ale pro chytré, kteří si dokáží spočítat, kolik jim veřejná doprava ušetří času i peněz. To si koneckonců budou moci všichni ověřit i na speciální kalkulačce, která bude spuštěna na webu Dopravního podniku. Už se těšíme na další řidiče, kteří nechají svá čtyři kola zaparkovaná před domem - žádné stání v koloně, žádné zbytečné nervy a rozčilování. Další kapitolu knížky či zprávy v telefonu si při sezení za volantem přečtete jen velmi obtížně. Čím více Pražanů bude pro každodenní cestování využívat MHD, tím lépe.

Cestující s kolem není vetřelec

Mnoho cyklistů v současné době neví, jak a zda je vůbec možné cestovat v metru s kolem. To by měla změnit kampaň, kterou ještě v letošním roce startujeme ve spolupráci se Standou Kozubkem, šéfem pražské cyklokomise a bývalým skvělým závodníkem. Musím zklamat ty, kteří doufali, že bude nově povoleno s kolem sjíždět po zábradlí nebo předvádět akrobatické kousky na peróně. Ale i přesto mám dobré zprávy, které cestování s kolem určitě zpříjemní. Nově se na vozech metra objeví piktogramy, které upozorní, do kterých dveří je možné nastupovat s kolem. Ty pomohou cyklistům i necyklistům, aby se předešlo zbytečným dohadům, kdo kde smí či nesmí v metru stát. Do konce roku také na stanici Nádraží Holešovice odzkoušíme pilotní projekt vodících lišt, které mají usnadnit cyklistům pohyb s kolem po pevných schodech. Nebudu hned sypat všechna esa z rukávu, a proto co dalšího pro vás, příznivce ekologického a zdraví prospěšného cestování, chystáme, zatím ještě neprozradím.

Méně bariér, více MHD

V rámci rozvoje veřejné dopravy pamatujeme samozřejmě i na ty, pro které je cestování MHD obtížnější, jelikož musí překonávat často jen velmi těžko překonatelné překážky. Ty my se proto snažíme v rámci cestování hromadnou dopravou odstraňovat. Mám radost, že se nám podařilo otevřít výtah na velmi frekventovaných stanicích Anděl a I.P. Pavlova, čímž jsme pěkně zakulatili celkový počet bezbariérových stanic na 40. To ale neznamená, že bychom měli splněno! Stále je co zlepšovat a my na tom budeme pracovat, snad i ve spolupráci se soukromým sektorem, který bychom rádi oslovili, aby se s námi na odstraňování bariér v našem hlavním městě podíleli, například formou financování.

A co říci na závěr? Snad jen, že všem přeji, ať se jim naší pražskou veřejnou dopravou cestuje co nejlépe a doufám, že se tam s mnohými z vás setkám. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Dolínek | pátek 6.11.2015 15:43 | karma článku: 4,39 | přečteno: 163x