Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měníme Prahu k lepšímu, začali jsme už nyní

Pražský magistrát se dlouhodobě potýká s chybějícím kompetentním vedením, které by zajistilo efektivní správu města a jeho další rozvoj. Bohužel co nyní vidíme, je neschopnost dotáhnout do konce a vyřešit roky trvající kauzy a zvyšovat kvalitu života Pražanů. Bohužel Praha přestává být moderním městem s jasným plánem rozvoje. A to my chceme změnit a především se chceme ptát, co Pražany skutečně trápí a na tyto problémy se soustředit.

Před několik dny jsme proto odstartovali předvolební kampaň, v rámci které sázíme především na přímou komunikaci a osobní setkávání s lidmi. Díky kontaktní kampani si kandidáti mohou nezprostředkovaně vyslechnout názory voličů a reagovat tak na podněty, které od nich touto cestou přicházejí.

Hlavním mottem celé naší kampaně je heslo Měníme Prahu k lepšímu. Se změnou začínáme už v předvolební kampani. Chceme jasnou, srozumitelnou a pozitivní cestou představit volební priority a styl, kterým chceme řídit Prahu. Proto už nyní jsme odstartovali „Projekt Praha – Město žije“, který se soustředí na řešení každodenních problémů Pražanů a zlepšování běžného fungování města. Kdokoliv může vyfotit, co se mu v jeho okolí nelíbí a chtěl by to změnit, a tuto fotografii i s popisem problému vložit na webovou stránku www.projektpraha.cz. Může se jednat o povalené zábradlí, chybějící víko u kanálu, rozbité veřejné osvětlení, díry v silnici či jakýkoliv jiný problém, na která narazí. Od spuštění projektu se na webových stránkách obdobných podnětů ke zlepšení shromáždilo již více než čtyři desítky. Díky tomuto systému se sociální demokracie v podstatě okamžitě o problému dozví a předá ho kompetentní osobě, která ho může urychleně začít řešit. Občan se tak vyhne zdlouhavému byrokratickému postupu a běhání po úřadech.

Své podněty mohou občané sdělovat sociálnědemokratických politikům i přímo, a to v rámci setkávání kandidátů do zastupitelstva i jednotlivých městských částí, která již probíhají. Projektem „Oranžové léto“ chtějí sociální demokraté zpříjemnit prázdniny všem, kteří zůstávají v Praze. Celkem se těchto setkání uskuteční několik set. Domnívám se, že osobní setkávání a přímá komunikace jsou podstatou politiky. Billboardu či inzerátu v médiích se jen velmi obtížně vysvětluje, co občana trápí.

V rámci těchto setkávání i celé kampaně bychom občanům také rádi představili našeho lídra kandidátky Miloslava Ludvíka, úspěšného ředitele největšího zdravotnického zařízení v České republice – Fakultní nemocnice v Motole. Miloslav Ludvík může jako primátor Praze nabídnout velkou manažerskou zkušenost, ze které může Praha čerpat a profitovat. Proto do kampaně vstupujeme s heslem „Povedu Prahu stejně úspěšně jako nemocnici v Motole“.

Své programové závazky, které jsme shrnuli do tzv. Osmi principů sociální demokracie pro budoucnost Prahy. V tomto osmeru jsou pak zahrnuty naše témata jako je boj s developery a omezení jejich vlivu a na druhé straně podpora dostupného bydlení pro seniory i mladé rodiny, péče o děti v předškolním věku včetně zajištění dostatku míst v mateřských a následně i v základních školách, zkvalitnění zdravotních a sociálních služeb, kvalitní veřejné služby. Neméně důležitý je nás záměr soustředit se na podporu sportu a sportovišť pro všechny generace i zajištění bezpečnosti a čistoty v ulicích navýšením počtu strážníků. Jako velkou prioritu také vnímáme zabezpečení dostupné a spolehlivé veřejné dopravy.

 

OSM PRINCIPŮ SOCIÁLNÍ DEMOKRACIE PRO BUDOUCNOST PRAHY

 

1. Konec nadvlády developerů v Praze

Nadvláda developerů a jejich megalomanských projektů v Praze musí skončit. Zastavíme ubývání veřejně přístupných zelených ploch, parků i sportovišť, ve prospěch výstavby nových luxusních bytů a kancelářských budov. Budeme mnohem přísněji kontrolovat a regulovat developerské projekty tak, aby se nesnižovala kvalita života Pražanů.

2. Lepší péče o děti v předškolním věku

Jsme jednoznačně pro, aby Pražané zakládali rodiny, proto jim musíme vytvořit co nejlepší podmínky. Podpoříme rozšíření kapacit mateřských škol a jeslí zřizovaných městskými částmi i firemních školek a miniškolek. Budeme podporovat projekty, které jsou založeny na svépomoci rodičů, např. mateřská centra a dětské skupiny.

3. Kvalitní zdravotní a sociální služby pro všechny

Posílíme kapacity i rozsah Lékařské služby první pomoci, včetně stanovení maximálních čekacích lhůt a zákazu odmítat pacienty. Zdravotnictví i sociální služby musejí být přívětivé a pro každého občana Prahy dostupné.

4. Za vaše peníze si zasloužíte kvalitní veřejné služby

Úředník slouží občanům, nikoliv naopak. Umožníme lidem vyřizovat úřední záležitosti přes internet. Všichni budou moci kontrolovat zadávání veřejných zakázek i jejich průběh. Budeme zveřejňovat detailní přehledy příjmů a výdajů města a podpoříme místní referenda, aby občané mohli spolurozhodovat o projektech v jejich okolí. Budeme Pražany srozumitelně informovat, za co utratíme veřejné prostředky v rozpočtu, který tvoří jejich daně.

5. Sportoviště i sportovní aktivity přístupné pro všechny

Podstatným způsobem zvýšíme podporu sportovních aktivit pro Pražany. Vyčleníme 1% z rozpočtu Hlavního města Prahy na podporu sportu, což představuje ročně částku převyšující 500 milionů korun. Za to opravíme sportoviště a zpřístupníme je veřejnosti, zaměříme se na zlepšení podmínek pro sportování seniorů i dětí již od předškolního věku. Budeme aktivně podporovat rozšíření nabídky sportovních kroužků v rámci základních a středních škol.

6. Bezpečné a čisté ulice

Budeme usilovat o navýšení počtu strážníků v ulicích a zavádění efektivních bezpečnostních opatření. Chceme řešit drobnou kriminalitu a bezpečnostní témata jako jsou prostituce, drogy, krádeže vozidel a vloupání. Městská policie bude více kontrolovat, aby peníze vynaložené na úklid veřejných prostranství nebyly vyhazovány zbytečně. Zaměříme se na to, aby lidé, kteří znečistí veřejné prostory, byli potrestáni. Platí to i pro nezodpovědné majitele psů, kteří po svých miláčcích exkrementy neuklízejí.

7. Dostupnější bydlení pro seniory a mladé rodiny

Možnost slušně bydlet považujeme za jednu ze základních podmínek slušné kvality života. Zahájíme výstavbu 8.500 malometrážních bytů s nízkým nájemným pro seniory a mladé rodiny (startovací byty), které zaplatíme z peněz získaných z privatizace bytového fondu. Podpoříme vznik sociálních bytových družstev.

8. Dostupná a spolehlivá veřejná doprava

Pro cestující do 15 a nad 65 let udržíme jízdné zdarma a i nadále budeme bránit zdražování jízdného v MHD. Čistá, spolehlivá a dostupná veřejná doprava je základním kamenem dopravy v Praze. Zahájíme výstavbu trasy D, urychleně dokončíme dostavbu trasy metra A a budeme pokračovat ve výstavbě nových tramvajových tratí.  

Autor: Petr Dolínek | úterý 19.8.2014 16:20 | karma článku: 3,63 | přečteno: 177x
  • Další články autora

Petr Dolínek

Změny v MHD znovu a snad lépe

Každá výraznější změna v organizaci pražské veřejné dopravy vždy vzbudila vlnu kritiky. Bylo to tomu tak nepochybně i proto, že byla občanům představena jako holý fakt. Proto to chceme tentokrát udělat jinak.

12.2.2016 v 11:57 | Karma: 6,07 | Přečteno: 372x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Dolínek

Výkřiky, odpovědnost a Libeňský most

Když se řekne dědictví, většina lidí si asi dle kultovního filmu Věry Chytilové představí radostný moment spojený s nabytím hmotných statků. V politice to však bývá spíše opačně.

14.1.2016 v 6:54 | Karma: 9,51 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostatní

Petr Dolínek

Méně aut, více čistého vzduchu

Na faktu, že stav ovzduší v našem hlavním městě není zrovna ideální, se shodneme patrně všichni a minulé dny a týdny to opět potvrdily. Jak přispět ke zlepšení situace?

18.11.2015 v 10:07 | Karma: 8,18 | Přečteno: 3120x | Diskuse| Ostatní

Petr Dolínek

Nastupujte, dveře se otevírají!

Cyklisti, rodiče s kočárky, hendikepovaní spoluobčané, všichni jste v pražské městské hromadné dopravě srdečně vítáni!

6.11.2015 v 15:43 | Karma: 4,39 | Přečteno: 163x | Diskuse| Ostatní

Petr Dolínek

Praha musí být moderním městem s důrazem na sociální rozměr

Praha potřebuje sociálně ohleduplné a přátelské řízení města, v jehož středu zájmu budou Pražané a jejich potřeby. Proto sociální demokracie nabízí skutečný program a jasná opatření, prostřednictvím kterých chce Praze dát sociální a lidský rozměr. Stejně tak jako jej dala sociální demokracie vládě, která nyní napravuje chyby předchozích neohleduplných pravicových vlád.

8.10.2014 v 13:20 | Karma: 5,26 | Přečteno: 375x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Doložte, že je Země kulatá, šokoval slovenský vysoký státní úředník

30. dubna 2024  16:18

Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal najevo...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 726x
Jsem radní hl.m. Prahy pro oblast dopravy a evropských fondů (ČSSD). Měl jsem čest působit také jako zastupitel šesté městské části. Hodně jsem se naučil i jako parlamentní zpravodaj ministryně školství, později jako šéfredaktor Pražských listů. Mnoho let jsem členem a vedl jsem Mladé sociální demokraty. Jsem ale normální člověk, kterého trápí stejné věci jako vás. Mám dvě děti, které mi dávají spoustu energie, cestuji, čtu dobré knihy i braky, sportuji.

Seznam rubrik