Stížnost na RRTV

Česká televize ve své propagandistické kampani překročila všechny hranice - zaměřila totiž svojí prouprchlickou propagandu na malé děti - pevně věřím, že stížností na RRTV přijde celá řada, protože čeho je moc, toho je příliš  

Podávám stížnost ve věci závadného vysílání v pořadu Planeta Yó na programu ČT :D (tzv. Déčko). Domnívám se, že televize veřejné služby, kterou Česká televize je, by měla hodnocení světového dění, nechávat na divákovi - jejím úkolem je přednést co nejširší rozptyl informací k možnosti si názor vytvořit (aniž by ČT hodnotila, zda daný názor je/ není v souladu s veřejným míněním, politickou reprezentací, politikou EU apod.). Česká televize obecně například i ve zpravodajství prezentuje docela tendenční vysílání, které je pravděpodobně způsobeno názorovým zaměřením její redakce (např. Marek Wollner, Barbora Kroužková), ale budiž - dospělý člověk se znalostmi věci si je schopen problém zhodnotit sám.

Mnou napadený pořad je však vysílán na televizní stanici zaměřené na děti, měl by mít edukativní charakter - já například vůbec nemám problém s vyjádřením myšlenky "silnější by se měl zastat/chránit slabšího" - k uplatňování této zásady by však možná měli dítě vést spíš jeho rodiče - byť vyjádření této myšlenky samotné není chyba. Co mě však opravdu děsí, je propagandistické (proimigrační) vyznění napadeného úseku pořadu - je zde cílený apel na morálku, vyvolávání pocitu viny v případě, že člověk má odlišný názor, než ten, který je v pořadu vyjádřen. Tento odlišný názor ani zdaleka nemusí být zakotven v popření morální povinnosti pomoci slabšímu, odlišný názor dospělého (např. rodiče dítěte) může být založen na racionálních důvodech, které jsou pro děti cílového věku příliš složité (např. problematika mezinárodního a azylového práva). Domnívám se, že ČT evidentně překročila hranice "objektivního" vysílání a daný pořad rozhodně nenaplňuje pravidla vyváženosti a objektivity. Stejně tak se domnívám, že je mimořádně nechutné, že je toto vymývání mozků cíleno na děti, ve kterých může být vyvoláván pocit morální viny, či nepochopení - například za situace, kdy jeho rodinní příslušníci nesouhlasí s uvedeným názorem, ale s ohledem na složitost problematiky jej nejsou schopni dítěti adekvátně vysvětlit (vysvětlujte dítěti chodícímu do školky principy a podstatu právního státu).

Z výše uvedených důvodů se proto domnívám, že RRTV by měla v daném případě jednat a zaujmout vůči odvysílanému pořadu kritické stanovisko.
Napadený segment pořadu:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10315711050-planeta-yo/215543118080001/obsah/421406-3-vstup
P.S.: V nastavení mám, že diskuze je povolena - nevím, proč není vidět - zřejmě technický problém?

Autor: Petr Čejka | středa 9.9.2015 15:03 | karma článku: 37,54 | přečteno: 1403x