Státní zaměstnanci dnes odnáší loňské odměny zdravotníkům

Přiznám se, že jakmile začali politici nové vládní koalice hovořit o "spravedlivém" přidávání, tak mi bylo jasné, že v tom bude kulišárna....

Co z toho vlastně vzešlo? Vláda těsně před koncem roku (bez jakékoliv diskuze se sociálními partnery v rámci tripartity) rozhodla o přidání, které za spravedlivé nedokážu považovat ani se sebevětším zapřením.
O čem vláda tedy rozhodla:
- zdravotníci (kteří loni a předloni za covidové služby dostali /a dopředu říkám, zaslouženě/ velmi bohaté prémie, ke kterým se posléze ještě vrátíme) jako jediní dostávají přidáno 6 % - tedy zhruba tolik, kolik odpovídá předpokládané průměrné roční inflaci v příštím roce.
- pedagogové dostanou přidáno 2 % - dle vlády jsou jediní "mimo první linii, kteří dostanou něco navíc - a tím prý vláda dokazuje prioritu vzdělávání" - za pozoruhodné v tomto případě považuju skutečnost, že o seškrtání valorizace ze 3 % na 2 % prý rozhodli v rámci koaličního jednání předsedové stran za zády ministra školství....
- hasiči, policisté, celníci dostanou 7 stovek....
- všichni ostatní (úředníci, civilní zaměstnanci silových rezortů, nepedagogický personál ve školství atd.) čistou 0 -  a rád bych zdůraznil, že v rámci úředníků dochází k zamražení růstu platů druhý rok po sobě - to první zmražení totiž prosadila Schillerová jako úsporné rozpočtové opatření předloni!

Za největší podpásovku veškerého tohoto rozhodování považuju argument, že podle statistických ukazatelů platová sféra "ustřelila" od soukromé sféry a zejména v posledních dvou letech (proč asi) nárůst předstihu veřejných zaměstnanců v průměrném platu oproti průměrné mzdě výrazně zrychlil...
Proč asi? Ono se těch několik opakovaných vln odměn veřejným zaměstnancům ve zdravotnictví v tom průměru zkrátka projevit muselo. Takže pokud na jednu stranu politici říkali, že si zdravotníci odměny zaslouží a že je správné je vyplácet, tak na druhou stranu to teď slouží jako argument, proč těm ostatním nepřidat vůbec nic. Jinak řečeno - pokud souhlasili s vyplácením odměn zdravotníkům, tak si museli být vědomi toho, co to s těmi čísly ve srovnání platů / mezd udělá.... Velmi by mě zajímalo, jak by statistika vývoje mezd a platů vypadala, kdyby byla očištěna od mimořádných odměn zdravotníkům.... Takto se z odměn zdravotníků stal bič na všechny ostatní veřejné zaměstnance a pokud to mám říct velmi jednoduše, tak nynější rozhodnutí vlády lze odprezentovat takto "protože loni zdravotníci dostali opakovaně třeba 70 tisíc za mimořádné nasazení v době covidu, tak letos paní kuchařka, co vaří pro děti ve škole nedostane ke svému platu blížícímu se minimální mzdě navíc ani korunu...:" - přesně takto je postavena vládní argumentace o spravedlnosti.
Aby bylo jasno - vůbec nerozporuji zásluhy zdravotníků a skutečnost, že odměny dostali zcela zaslouženě, ale považuju za naprosto odpudivé, jakým způsobem bylo politickou reprezentací statistické zvýšení platů vůči mzdám (které je právě zapříčiněno i mimořádnými odměnami) použito vůči jiným zaměstnancům veřejného sektoru a jakým způsobem bylo zdůvodněno komu a proč se přidalo (pokud vím, zdravotníci za covid odměněni byli odměnami, proč se tedy covid používá k odůvodnění jejich nejvyššího platového růstu - dvojí odměnění za jeden důvod?) a komu nikoliv. 
P.S.:
Pokud někdo pořád rozporuje skutečnost, že platy jsou v průměru vyšší než mzdy, tak nabízím na vysvětlenou následující statistiku podílu kvalifikace zaměstnanců v platové a mzdové sféře:
Podíl zaměstnanců s VŠ: platová sféra 30,8 % / mzdová sféra 15,1 % 
Podíl zaměstnanců s VOŠ / Bc: platová sféra 11,4 % / mzdová sféra 4,8 %
Podíl zaměstnanců s SŠ s maturitou: platová sféra 37.9 % / mzdová sféra 35 %
Podíl zaměstnanců se SŠ bez maturity: platová sféra 14,2 % / mzdová sféra 35,4 %
Podíl zaměstnanců se základním vzděláním či bez dokončeného: platová sféra 2,9 % / mzdová sféra 6,8 %.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Čejka | neděle 2.1.2022 12:49 | karma článku: 22,54 | přečteno: 1413x