RRTV - propaganda cílená na děti

Právě jsem obdržel oficiální vyjádření Rady pro rozhlasové a TV vysílání ke kontroverznímu vysílání pořadu Planeta Yó na téma uprchlíků.  

V jednom z předchozích článků naleznete nejen podanou stížnost, ale i přímý odkaz na inkriminovaný pořad. Dovolím si ocitovat z výsledného vyjádření RRTV nejdůležitější body.
Bod 1:
"Nelze než hned v úvodu konstatovat, že požadavky objektivního a vyváženého informování jsou kladeny na zpravodajské a publicistické pořady, jejichž prvořadým úkolem je informovat diváky o dění ve společnosti. Pořad Planeta YÓ je oproti tomu zábavním pořadem cíleným na dětské publikum. V souladu s východisky mediálních studií a stejně tak s judikaturou soudů nelze zákonné požadavky na objektivitu a vyváženost uplatnit v souvislosti se zábavním formátem pořadů."
Bod 2:
"U dětských pořadů je běžné, že kromě zábavy předávají divákům i určité morální hodnoty. Modely společensky žádoucího (a pro kontrast zároveň odsuzovaného) chování jsou přítomny jak v tradičních pohádkách, tak i v moderní produkci. Tvůrci pořadu mohli mít v úmyslu obohatit pořad o etickou rovinu (pomoc lidem v nouzi, bourání předsudků), kterou vnímali jako naléhavou právě v souvislosti s uprchlickou krizí.

Zpracovávané téma je však v české společnosti pokládáno za kontroverzní, jelikož jsou velice citlivě vnímány i rizikové aspekty migrace. Otázka přístupu státu k uprchlíkům je předmětem živých politických sporů a rozhodování. Rodiče tak zcela pochopitelně mohou postup provozovatele vnímat negativně a pokládat jej např. za ovlivňování dětské populace „propagandou“."

Bod 3:
Dle vyjádření mluvčí ČT byl pořad předtočený (červen 2015), a nevztahoval se tak k nejnovějšímu vývoji událostí, které nebylo možné předvídat. Scénka měla být postavena na základních hodnotách, jako je empatie, tolerance, či solidarita. (...) Lze samozřejmě namítnout, že uprchlická krize, a s tím spojená otázka přijímání (a přerozdělování) uprchlíků, byla politicky exponovaná již v době vzniku pořadu. A především, provozovatel je nositelem redakční odpovědnosti, má tedy povinnost posuzovat pořady v kontextu jejich zařazení do vysílání."
Bod 4:
"Lze se domnívat, že provozovatel při nasazení pořadu nedostatečně reflektoval rozjitřené společenské klima. Nicméně je třeba konstatovat, že k porušení zákona č. 231/2001 Sb., na jehož dodržování Rada dohlíží, nedošlo."
Bod 5:
"Potenciální politické působení na dětské diváky, resp. redukci složitých sociopolitických otázek na otázku boje dobra se zlem v dětském pořadu, lze posuzovat především z pohledu etiky a společenské odpovědnosti provozovatele. To je však již mimo působnost Rady. Proto Rada všechna došlá podání k tomuto tématu postoupila Radě České televize, která na základě své kompetence posoudí, zda byl pořad odvysílán v souladu s Kodexem ČT."
Bod 6:
"Rada v minulých dnech rozhodla o zpracování monitoringu zpravodajských a publicistických pořadů hlavních televizních a rozhlasových programů za vybrané několikatýdenní časové údobí. Cílem analýzy bude zjistit, zda při informování o migrantské krizi jsou dodržovány zásady objektivity a vyváženosti, jak požaduje zákon o vysílání, a současně jakým způsobem otázky migrantské krize média rámují a jaký je
jednotlivými médii vytvářen mediální obraz aktuálních událostí. Výsledky monitoringu budou zveřejněny na webu Rady. Jeho zpracování je ovšem otázkou několika měsíců."
Názor nechť si udělá každý sám...

Autor: Petr Čejka | pátek 2.10.2015 15:18 | karma článku: 29,77 | přečteno: 1489x