"Moje vláda prosadila krajskou samosprávu..."

Jedna z úvodních vět rozhovoru s prezidentem Zemanem, neškodná, naprosto nedůležitá okrajová zmínka a absurdní poprask kolem ní?

Jindřich Šídlo na twitteru:
"První otázka. Miloš Zeman: Moje vláda prosadila kraje. Správná odpověď: Ne, neprosadila, protože v roce 1997 ještě nevládla. Pojďme dál."
Demagog.cz (jak trefný název serveru!) danou větu označil červeným křížkem jako nepravdivou s následujícím závěrečným verdiktem:
"Tvrzení, že by Zemanova vláda prosadila krajskou správu, tedy není pravdivé."

Daný výrok je přitom naprosto v pořádku a já se pokusím nyní vysvětlit proč:
- již při tvorbě současné ústavy se počítalo se samosprávou územních celků (a to jak základních - obcí; tak vyšších - nakonec pojmenovaných jako kraje, což byla novela ústavy provedená ústavním zákonem 347/1997 Sb.), problémem však je skutečnost, že výkon samosprávy spadá do veřejného práva a tudíž platí naprosto zásadní pravidlo pro veřejné orgány - totiž, že smějí vykonávat jen a výhradně pouze to, co je jim svěřeno / určeno zákonem a pokud tento zákon není vytvořen, není na základě čeho konat...,

- ústavní zákon o zřízení krajů (347/1997 Sb.) ve skutečnosti kraje pouze formálně vytváří, pojmenovává a územně vymezuje a zřizuje kraje k datu účinnosti zákona, tedy k 1. lednu 2000 - v daném zákoně však není jediné slovo, ani jediná věta o krajské samosprávě (o které byl prezidentům výrok!),

- v roce 2000 přichází klíčový zákon o krajích (129/2000 Sb.), který je součástí širšího balíčku spolu se zákonem o obcích (128/2000 Sb.), zákonem o hlavním městě Praze (131/2000 Sb.) a zákonem o volbách do zastupitelstev krajů (130/2000 Sb.). Je to právě tento klíčový zákon o krajích, který ve skutečnosti krajům samosprávu dal tím, že krajům jejich samosprávnou činnost vymezil, stejně jako definoval orgány krajů (hejtman, zastupitelstvo, rada) a pravomoce vyjmenovaných orgánů. 
Sumář: právo samosprávné činnosti vyšších územně samosprávných celků bylo nejprve uvedeno do ústavy (pro futuro); následně byl schválen zákon, který kraje jako takové k 1. lednu 2000 (kdy už vládla Zemanova vláda, tzn. ve skutečnosti tu samosprávu krajům žádná jiná vláda ani dát nemohla!) vytvořil, a v témže roce byl prosazen zákon o krajích, který jejich právo samosprávné činnosti vytvořil tím, že samosprávnou činnost popsal... a pak se divme tomu, že politici nemají rádi novináře.

Autor: Petr Čejka | čtvrtek 15.9.2016 20:21 | karma článku: 20,35 | přečteno: 532x