Hudební narozeninové okénko - díl první

19.8.1945, 20.8.1948, 21.8.1951 - tři roky a den přesně od sebe dělí data narození třech rockových gigantů, legendárních hlasů hudebních dějin.

Deep Purple, Led Zeppelin. Dvě kapely o jejichž třech velkých osobnostech bude řeč.

Ian Gillan

Dnešní oslavenec, který slaví dnes 74. narozeniny. A zatímco by již dávno mohl v domě na pobřeží Portugalska dávno odpočívat, užívat pohody a radostí s rodinou, on je muzikant tělem a hlavně duší. Jak jeho manželka Bron jednou v nadsázce zmínila, při dlouhé "pauze" začíná být s Ianem doma k nevydržení do té míry, až se vyptává Ianova manažera, kdy už pojede zase na tour. Právě stage je Gillanovým domovem a Párplové jeho druhou rodinou.

Deep Purple jsou kapelou s turbulentní historií a Gillan hudební legendou s kariérním životem "kočky" - a dá se říct, že hudebních životů možná prožil ještě víc než 9! Javelins, Episode Six, Deep Purple, krach v podnikání mimo hudební průmysl (hotel a výroba motocyklů), Ian Gillan Band, Gillan, Black Sabbath, podruhé Deep Purple, Gillan&Glover (tady jsme na té kočičí devítce), sólová kariéra, potřetí Deep Purple…….. a vedlejšáky různé důležitosti (ala Jesus Christ Superstar nebo charitativní projekty Rock Aid Armenia a WhoCares) k tomu. Pozoruhodné CV, a co je v tuto chvíli to nejlepší - zdaleka ne uzavřené. Deep Purple za dva týdny vyrážejí na nové turné po Americe, které bude pokračovat velmi krátkou štací po Evropě (včetně koncertu v Ostravě, 4. prosince) těsně před koncem roku - pevně doufám, že právě tou dobou už budou venku první singly z nového, už 21. alba Deep Purple, jehož vydání lze v tuto chvíli odhadovat někdy na počátek 2020. Kapela má veškerou svojí práci již odvedenou, poslední zprávy z počátku léta říkají, že se pracuje na mixu a masteringu - a potřetí pod patronací Boba Ezrina, legendy hudebních producentů.

Ani Infinite nebude poslední...

Ian Gillan, jedinečný zpěvák, který v časech největší slávy udivoval rockové publikum rozsahem pokrývajícím přesně 4 oktávy (od velkého D k D3), skladatel a textař, jehož cit pro angličtinu a slovní hrátky je naprosto unikátní. Rozsah v extrémních výškách s věkem samozřejmě odešel do věčných lovišť, přesvědčivost, barva a jedinečné rock´n´rollové frázování však Gillanovi zůstalo do dnešních dob. Moc se do Ostravy těším - a pro, mě to bude jubileum, užiju si jeho vtípky (létající podprsenky za bicími...) a řádění na pódiu už po dvacáté.

Dva z jeho velikých sólových klenotů:

 

to be continued… (Robert Plant). 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Čejka | pondělí 19.8.2019 18:20 | karma článku: 11,91 | přečteno: 315x