Další mediální a politická hysterie?

Média a politici zase mají pár dnů co řešit a mě napadá jenom taková záludná otázka (mířící právě do jejich řad) - zrcadlo zrcadlo, pověz nám, kdopak je v české společnosti nejpokrytečtější?

Nemůžu si pomoci, ale současná mediální a politická hysterie akorát ukazuje, jak mají někteří politici, novináři, komentátoři sklon si věci vykládat účelově po svém a demokracii chápou a respektují jen a pouze do té doby, dokud z jejich subjektivního vnímání toho, co je správné / špatné, přijatelné / nepřijatelné, slušné / neslušné někdo nezačne trochu vybočovat, pak přijde křik, vztek, předstírané dotčení a pokrytecký odpor. Zdá se mi, že prezident právě tyhle pokrytecké a egoistické limity dlouhodobě a cíleně nabourává. Někdy velmi nešikovně ("slavný" rozhovor z Lán), někdy je vhodnější se nad jeho postojem trochu zamyslet - což je zrovna dnešní případ...

Tak tedy, pro pořádek - nejprve citace - doslovně ocitovaný výrok, který dnes vzbudil tolik emocí:
"Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta - a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta, a ta se jmenuje kalašnikov."

A protože tak dlouhý citát nejde napsat do titulků, ani nezní tak bombasticky, tak ho mediálně "zkrátíme" a vyvoláme dojem, že prezident vyzývá k vraždě premiéra - přičemž k tomuto dojmu se přidá i sám premiér, když podobný nesmysl pronese i on sám.

Pár skutečností, které se politikům, médiím a ani komentátorům momentálně nehodí do krámu, přitom jsou klíčové pro pochopení v kontextu:
- současný prezident je známý tím, že před několika lety navrhoval povinnou volební účast (v důsledku opakovaně nízké účasti), čímž vyvolal u značné části veřejnosti, která jeho nápad očividně nepochopila, negativní ohlas (v duchu "zase budem muset pro někoho hlasovat"), přičemž pointa byla jinde - nikoliv povinná volba, ale povinná účast u voleb - vzhledem k tomu, že jsou tajné, nikdo nikomu nebrání vhodit prázdnou obálku do urny; symbolika v duchu s právem je spojena i povinnost - kterou mnohá veřejnost nevnímá (jinak řečeno čím nižší účast u voleb, tím slabší legitimita a mandát vlády)...
- je to rovněž současný prezident, který pronesl výrok v duchu, že nejúčinnější zbraní každého občana demokratického státu je volební lístek...
V kontextu toho všeho a v kontextu skutečně proneseného výroku - vážně v tom vidíte hrozbu? Já nikoliv, já v tom vidím naopak pouze faktický komentář (který je ještě k tomu nepřesný, protože vraždy vrcholných politiků se odehrávají i v demokratických režimech - viz notoricky známé atentáty na prezidenty Lincolna a Kennedyho v USA) a popíchnutí k tomu, abychom si vážili, že máme svobodu volby a nikoho střílet nemusíme, protože nikdo z politiků nezískává "doživotní" mandát.... Problém totiž je, že tato svoboda není rozhodně navěky zaručena - a mimochodem, zrovna kalašnikov se stává určitým symbolem něčeho, co nás (Evropu) ohrožuje - viz Paříž a pokus o masakr v rychlovlaku (oboje spácháno právě s kalachem!)... Je evidentní, že v tom výroku si každý našel, co se mu zrovna hodí do krámu (což nikomu nevyčítám) - ale s ohledem na uvedené souvislosti, je výklad v duchu "prezident vyzývá k atentátu na premiéra", opravdu zvrácený a absurdní nesmysl.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Čejka | úterý 26.1.2016 20:23 | karma článku: 36,61 | přečteno: 994x