Breitbart: Interní dokumenty poukazují na cenzuru Googlu.

Skandální odhalení v USA: Interní prezentace potvrzuje, že Google cenzuruje konzervativní obsahy. Exklusivně na Breitbart.

Americký onlinový portál Breitbart zveřejnil 85strákovou interní Power-Pointovou prezentaci mediálního koncernu Google, ve které jsou vypracovány směrnice pro cenzuru konzervativních politických názorů. V prezentaci nazvané eufemisticky „The good censor“ se explicitně píše o tom, že „americká tradice svobody slova se přežila“.

Hlavními důvody pro zavedení cenzury jsou údajně volební úspěchy Donalda Trumpa v USA a AfD v Německu. Google potvrdil prostřednictvím svého tiskového mluvčího, že dokument je autentický. Zároveň se snažil popřít, že jeho obsah byl „oficiální línií firmy“. Údajně se jedná pouze o „interní výzkum“.

Autoři dokumentu přiznávají, že Google je společně s několika dalšími onlinovými platformami nejen v pozici, kdy „kontroluje většinu onlinové komunikace“, ale že se jeho aktivity jako reakce „na nevítané politické události“  na celém světě „blíží cenzuře“. Jako příklady uvádí vzestup Alternative für Deutschland v Německu a zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA v roce 2016.

Svůj postup vysvětlují autoři dokumentu tím, že na práci s obsahy na webu se dá nahlížet z několika perspektiv. Ta americká prý upřednostňuje svobodu slova a demokracii.  Ta druhá, kterou autoři nazývají evropskou, prý dává přednost blíže nespecifikované lidské důstojnosti před svobodou slova. Google se prý pohybuje spolu s ostatními internetovými platformami směrem k evropskému modelu.

Skandál zveřejnil  Allum Bokhari, autor, díky jehož rešerším bylo odhaleno již v roce 2016 cenzurování obsahu americkým koncernem Facebook.

Originalni dokument v plne delce najdete zde: <https://de.scribd.com/document/390521673/the-good-censor-google-leak>

 

Autor: Petr Bystron | čtvrtek 11.10.2018 19:10 | karma článku: 33,19 | přečteno: 1038x