Je manipulace blogerů Petříka a Kondakova záměrná?

Bloger J. Petřík včera publikoval článek s názvem: "Zvítězí v Eurovizi 2017 skupina Pussy Riot?" Něco mi tam nesedělo a tak jsem začal pátrat.

Napsat tento příspěvek mne napadlo až po noční diskusi pod oním článkem, kterou jsem s autorem vedl. Pana Petříka jsem tam vyzval, ať uvede zdroj, ze kterého čerpal, když uváděl počty hlasujících diváků i odborných porot v Eurovizi 2016, protože se mi ta čísla nějak nezdála.

No a pan Petřík uvedl článek jiného blogera S.Kondakova ze dne 15.5. Připadlo mi divné, že se J.Petřík odkazuje na článek a ne na oficiální výsledky. Článek S.Kondakova jsem si tedy přečetl a nabyl ještě většího přesvědčení, že ta čísla jsou divná. Tak jsem do diskuse J.Petříkovi napsal, že to má bloger Kondakov špatně a že si to měl (Petřík) ověřit. Načež mi diskutující Jiří Řezník  odpověděl: "Říká vám něco pojem Orwell? Kondakov možná ještě viděl to původní hlasování, ale virtuální realita si žádá oběti." Zřejmě myslel tuto odpověď pan Řezník s lehkou nadsázkou, ovšem i tak by mne zajímalo, jaképak to asi (možná) Kondakov viděl původní hlasování? Navíc, když jsem později zjistil, že S.Kondakov i J.Petřík měli ta čísla správná!! Ovšem schváně ne úplná a použita tak, že oba dva operovali tu s počty diváků, tu s počty hlasů poroty a nejlépe v jedné větě, ze které pak vyvodili svá moudra.

Já jsem se zmýlil. Napíši však i proč se tomu tak stalo. Nebudu hodnotit, jestli byla výhra v Eurosongu politickou objednávkou, to je nyní vedlejší. Na obou článcích mě spíše zaujala snaha obou autorů říct A, ale (a to si myslím, že záměrně) neříct B. Možná i autoři spoléhají, že se hned tak někdo nebude obtěžovat a jimi udávaná čísla si nebude nikdo ověřovat. Kdo ví.

Dovolím si citovat z článků obou autorů ty pasáže, které mne původně zmátly v počtech hlasování.

"Mimochodem, naše porota hlasovala ve stopách Ukrajinců (0 bodů), Češi však přidělili Lazarevu 10 bodů. Je třeba tuto hnusnou politickou aritmetiku komentovat?" Zdroj:http://kondakov.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=520714

Naše porota hlasovala ve stopách Ukrajiny a umístila ruského interpreta na 25., poslední místo. Mě by pak jen zajímalo, proč autor neuvedl, že ta samá česká odborná porota umístila ukrajinskou interpretku na 24., předposlední místo a místo toho Kondakov do věty přidal, že Češi přidělili ruskému zpěvákovi 10 bodů (ukrajinské zpěvačce 12 bodů). Tady už však nejde o porotce, ale o diváky. Dle mého se to už tak moc nehodí pro hnusnou politickou aritmetiku.

A pan Petřík.

"Ironií ovšem je, že ukrajinští diváci hlasovali pro ruského zpěváka Lazareva, který od nich dostal 1. místo! Tímto vlastně Ukrajinci hlasovali pro Putina!" Zdroj:http://jaromirpetrik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=521380

Ironií je také to, že ruský divák hlasoval pro ukrajinskou zpěvačku a dal ji na druhé místo. Že by tímto ukrajinský lid hlasoval pro Putina, ale i ruský lid pro Ukrajinu, Majdan, NATO, EU apod?

"Naši diváci dali ruskému zpěvákovi druhé místo. Tedy ani na ně nezapůsobila naše ČT, která je z Ruska a Putina úplně nemocná a svojí protiruskou a protiputinovskou hysterickou propagandou strčí do kapsy komunisty před rokem 1989." Zdroj:http://jaromirpetrik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=521380

Naši diváci dali první místo ukrajinské zpěvačce. Pokud by to autor uvedl, asi by pak nemohl napsat větu, že na českého diváka nezapůsobila ČT...atd. Pročpak asi pan Petřík neuvedl i tento údaj. Já bych se od něj v jeho článku rád dozvědět, co na našeho českého diváka zapůsobilo, že dal první místo Ukrajině, a pak hned druhé místo Rusku.

Oba autoři se nejednou ohánějí hysterií, propagandou, manipulací i politikou v její nejhorší podobě. Pokud však sami budou používat z daných faktů jen to, co se jim hodí do krámu, pak to propagandou zavání i u nich.

http://eurovisionworld.com/?eurovision=2016#ukraine

http://escportal.cz/category/vysledky/poradi/

Oprava: V diskusi mě pan Jiří Řezník upozornil, že o Orwellovi pod článkem pana Petříka napsal on, nikoli pan Petřík. Tímto se omlouvám za mou chybu. V článku jsem to již opravil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Burian | středa 18.5.2016 11:25 | karma článku: 25,97 | přečteno: 1329x
  • Další články autora

Petr Burian

Být v rektu až po uši

15.1.2024 v 17:33 | Karma: 38,42

Petr Burian

Tatínek vám vyhlásí válku

16.3.2022 v 7:12 | Karma: 26,98

Petr Burian

Zobání

30.11.2021 v 9:54 | Karma: 20,73