Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Světlé stránky energetické krize

Současná krize je důvodem k panice, o tom není pochyb. Rusko si hraje s EU jako kočka s myší, ceny energií šponuje k prasknutí, a ekonomické sankce se nám vracejí i s úroky. Pojďme se na situaci podívat trochu pozitivněji.

Já vím, že tímto textem nezatopíte ani nezaplatíte účty. Je to celé průšvih, a opravdu nikdo neví, co bude. Je velmi rozumné předpokládat, že příští rok nebude líp, spíše naopak. Nicméně, krize bude maximálně několik let, nějak ji přežijeme, a pak už bude dobře. Samozřejmě pokud nepřijde jiná katastrofa. Doufejme, že ne.

Upozorňuji předem diskutující, že pokud chtějí házet kýble hnoje na Fialu nebo na Babiše, tak ať si to odpustí. Toto není článek o české politice, nemusíte své hádky tahat úplně všude.

Přetahování mezi ekologií a komfortem

Proč využíváme fosilní paliva? Jistě, je to velmi laciná energie. Téměř všechna energie původem pochází ze Slunce. Jenže do fosilií se energie hromadila po velmi dlouhou dobu, a je poměrně slušně koncentrovaná. Spíš než čekat, než nám slunce nahrne další energii, tak se vyplatí vydolovat tu starou.

Jak také víme, vedlejším efektem je (mimo jiné) produkce CO2, neboť se uvolňuje uhlík, který byl v těchto fosiliích zachycen. Tímto se mírně ovlivňuje pravidelný roční cyklus uhlíku, množství CO2 v atmosféře narůstá, a protože jde o skleníkový plyn, tak se v důsledku Země více zahřívá, a to má neblahý vliv na počasí, hladinu vod, a tak dále. Řekněme, že se jedná o ekologický problém.

Toto patří mezi všeobecné znalosti, tak snad jsem nikoho neurazil tímto malým opakováním. Tato teorie má také mnoho kritiků, ale ještě více příznivců, takže s ní dále pracujme jako s faktem. Tato teorie je hlavní důvod, proč by lidstvo rádo spotřebu fosilních paliv zastavilo a nahradilo takzvaně "obnovitelnými zdroji". Otázka je, jak velká je vlastně touha po řešení? Je dostatečná?

No jo, ale mnohem větší ekologickou zátěž produkují rozvojové země, nebo třeba Čína nebo Indie! Jasně, je to možné, ale tuto diskusi prosím přeskočme. My tady v EU nemůžeme ovlivnit to, co dělají oni a jak se říká, "nejdřív si ukliď před svým prahem".

Já to vidím zhruba takto:

Tato dětinsky provedená malůvka je pouze ilustrací myšlenky. Nyní se můžete oklepat z toho, že na ní musel spočinout váš zrak, a doufám, že vás to neodradilo od dalšího čtení.

Takže: ano, rádi bychom se zbavili fosilních paliv, ale ještě více nás zajímá náš komfort. Díky laciným energiím si můžeme koupit mnohem více komfortu, než bez nich. Kdo chce, aby mu byl odebrán jeho komfort? Nikdo.

Plus, i to slovo odebrán je důležité. Pokud by kdysi dávno, před zahájením prvního ropného vrtu, rada moudrých náčelníků rozhodla, že je ekologičtější vůbec těžbu nezahájit, tak by to taková hrůza nebyla. Lidé by levnou energii nikdy nedostali, a brali by svou situaci tak, jak je. Jenže to se nestalo. Jsme v situaci, kdy se fosilní paliva čerpají ve velkém, a brát lidem tento komfort, to je jako brát dítěti bonbón.

Navíc ty fosilie těžíme už dlouhodobě a lidé mají podle toho nastavenou laťku toho, co považují za levné a drahé. Když stoupla cena benzínu, nikdo neřekl "jejda, ten levný benzín je teď trochu méně levný". Místo toho se ozývaly hlasy "hrůza, ten drahý benzín je ještě dražší"! Chápete pointu. Jednou se nastavila nějaká laťka normality, a každé zhoršení se setkává s obrovským odporem.

Hranice normality byla ale nastavena tím, že již dávno byly postaveny plynovody a ropovody z Ruska. Žijeme v době, kdy masivní těžba fosilních paliv je normalitou. Ekologové nemají velkou šanci s tím něco udělat, neustále narážejí na obrovský odpor. To je také důvod, proč úspěchy ekologů vypadají tak směšně. Zákazy žárovek, výkonných vysavačů, to je jako ty plastová brčka, nebo zákaz plastových tašek zdarma. Je to směšné, kapky v moři, efekt skoro žádný.

Ano, ekologové mají i nějaké smysluplné úspěchy, jako různé emisní normy pro automobily, kotle, emisních povolenky, a podobně. Nemá moc cenu diskutovat zde nad tím, jak moc jsou tyto nástroje smysluplné a efektivní. Prakticky všechny statistické grafy ohledně emise skleníkových plynů ukazují, že ekologie nevyhrává. Ekologie prohrává.

A teď přijde Putin, a jeho škrcení fosilních zdrojů.

Pokud vás už přestaly bolet oči z mé další malůvky, pokračujme dále.

Ano, Putin je mnohem silnější, než ekologie. Když on nám ty fosilie nepošle, tak se k nim dostaneme mnohem hůře. V tomto smyslu, Putin pomáhá ekologii. Ano, Putin nám bere náš komfort! To je pravda, je to nepříjemné, a bolí nás to. Nicméně, Putin je zde na straně ekologie.

Zkusím to podat jinak: představte si, že jste obézní. Víte, že byste měli více sportovat, a jednou za čas se opravdu jdete proběhnout. Jenže po padesáti metrech se zastavíte, snažíte se to rozdýchat, a po chvilce to vzdáte, a jdete domů. Je tak těžké zbavit se komfortu. A teď se objeví někdo, kdo vás bude pérovat, kdo vás bude nutit každé ráno vstát a běhat. Ano, budete ho nenávidět, bude to těžké, velmi těžké. Ale budete běhat!

Ano, vím, co si asi říkáte. Celé je to takové až dětinsky naivní. Reálně to tak úplně není. No, to máte pravdu. Není, ale mohlo by být.

Takže první protiargument by mohl být, že Rusko nám blokuje jen plyn a to je jen malá část fosilií. A možná ta čistší. Ano, jistě. Už jsme několikrát slyšeli, že Rusko má ropu na vydělávání, a plyn na vydírání. Zatímco Evropa je více závislá na importu plynu, tak Rusko je více závislé na exportu ropy. Tady u toho bych se rád zastavil. Když nás Rusko vydírá plynem, nemůžeme my Rusko vydírat zablokováním nákupu ropy? Tohle je téma, o kterém jsem už psal, a stále se můj názor nezměnil: ano, mohli bychom, jenže náš liberální trh má mnohem menší schopnost rozhodování, než Putin. Zatímco takový Putin může prásknout do stolu a říct "zastavte plyn", nebo cokoli jiného, a komfort jeho vlastních lidí jde stranou.

Tady na západě to takto nefunguje. Nic se nedá rozumně prosadit, pokud to jde drasticky proti komfortu občanů. Na jedné straně to je dobře, proto máme větší komfort, než v Rusku. Na druhé straně, nízká akceschopnost má důsledek, že jsme zranitelní Putinovými manipulacemi. Například momentálně nám Rusko prodává cca 20% plynu za cca 10× vyšší cenu. Nemusíte ani vytahovat kalkulačku, abyste zjistili, že příjmy Ruska jsou prakticky dvojnásobné, zatímco oni nám pošlou méně plynu a raději jej nazdařbůh spalují u sebe. Tady o tom by se podle mě mělo více debatovat. Evropa se chová v tomto smyslu nesmírně hloupě, sama si vytvořila a udržuje mechanismy, které ji samotnou poškozují, není schopna je změnit a otázka je, jestli je vůbec schopna si alespoň uvědomit, že tento systém je pro obchodování s Ruskem absolutně nevýhodný.

Putin smlouvy nerespektuje, proč bychom měli my? Měli bychom přestat odebírat i ropu. Ano, bude nás to bolet, ale to je to, co jsme chtěli. Nechceme spalovat fosilní paliva, musíme se naučit poradit si jinak. Jen tak předstírat, že běháme, je k ničemu. Musíme začít běhat doopravdy.

Další protiargument by mohl být to, že stopnutím odběru z Ruska se nic nezmění, Rusko nepřestane těžit. A dokud se bude těžit, bude se spalovat. No, to je otázka. Pravda je, že Rusko momentálně nevyexportovaný plyn nejspíš prostě spálí, takže CO2 se uvolní tak, jako tak. Ale to je samozřejmě jen dočasné řešení, ani Rusko tohle nebude dělat pořád. Pokud bude chtít Rusko plyn a ropu exportovat na trhy mimo EU, tak bude mít vyšší transportní náklady a bude muset jít s cenou dolů. Pak se více nalezišť prostě ani nevyplatí těžit. A méně těžby › více ekologie.

Pak je zde otázka toho, jak vlastně bude Evropa chybějící energie nahrazovat. Ve hře jsou bohužel i uhelné elektrárny, a to je samozřejmě úplný přešlap. Místo toho, aby se využila situace jako impulz k zásadnímu urychlení k přechodu na obnovitelné zdroje energie, tak se naopak vracíme zpátky. Přišel trenér a nutí nás běhat. Vyřešíme to tak, že do cíle dojedeme autobusem? Pak se chováme jako malé děti. Musíme se naučit akceptovat diskomfort, musí nás to bolet, je to k našemu prospěchu.

Já vím, že těmito názory řadu lidí naštvu. Už slyším ty hlavy: ty nevíš, jaké to je, když jsi samoživitelka, a zálohy za energie se ti zvednou na pětinásobek. Z čeho to mám zaplatit? Já jsem si toho vědom. Vím, že je to na prd. Toto se musí vyřešit. Nevyřeší se to pomocí plošných příspěvků, to je na hlavu: tiskem nových peněz se plyn zázrakem nevyrobí. Plynu bude málo, nedá se nic dělat, někdo o něj přijde. Bude to těžké.

Jak ceny energií ovlivňují Česko

S plynem je to těžké, ale momentálně je obrovský problém i cena elektřiny.

Je nesmysl tvrdit, že Česko prodává elektřinu do Německa levně, a pak zpětně nakupuje draze. Už samotný základ toho tvrzení pokulhává, protože Česko jako země s energií vůbec neobchoduje. Obchodují dodavatelé a odběratelé, prostě firmy a jejich obchodníci. Ano, firmy bychom asi mohli rozlišit na české a zahraniční, ale pak jsou třeba i firmy nadnárodní, české firmy se zahraničními vlastníky a tak dále. Museli byste upřesnit, co přesně tím myslíte, kdo jsou Češi a kdo Němci a ostatní.

I tak by to bylo nesmyslné tvrzení. Cenu neurčuje národnost, ale stav burzy. Konkrétněji, stav nabídky a poptávky, a ochota obou stran uskutečnit obchod při dané ceně. Na národnosti obchodujících stran vůbec nezáleží. A cenu neovlivňuje česká vláda, německá, ani žádná jiná. Když je cena v nějakou chvíli nějaká, tak za tu cenu nakupují všichni, ať jsi Němec nebo Čech. Nikdo nemávne vlaječkou "teď je cena vysoko, teď nakupují Češi" nebo "teď je cena nízko, teď nakupují Němci".

Pokud bychom měli posuzovat celkový vliv cen energií na Českou ekonomiku, bylo by třeba posuzovat ne nějaké konkrétní nákupy nebo okamžité ceny, ale nějaká celková čísla. Přitom dojdeme k tomu, že Česko je vlastně exportérem elektrické energie, takže když je cena elektřiny nahoře, my na tom vyděláváme. Samozřejmě je to silně zjednodušený pohled, záleží i na energetickém mixu atd, každopádně i naše levná energie z jaderných elektráren se prodává draze ve chvíli, kdy je cena energie na spotovém trhu nahoře.

Tak v čem je tedy problém? Jakto, že nejsme všichni ve vatě?

Problém je v tom, že tržní ceny se přesouvají na běžné spotřebitele, jako firmy a domácnosti. I pokud ČEZ hodně vydělá tím, že energii exportuje za vysoké ceny do zahraničí, tak bohužel vysoké ceny platí i čeští odběratelé. Mohl by existovat mechanismus, který by vysoké zisky českých dodavatelů elektřiny automaticky převedl do státní kasy popř. rovnou zpátky do peněženek českých spotřebitelů, nicméně nic takového momentálně neexistuje. Energetický trh byl doteď relativně vyvážený, takže nic takového nebylo nutné hledat. Řešení nebude snadné, stát například vlastní pouze 70% akcií ČEZu a pokud by se rozhodl ČEZ vyplatit dividendy, velký kus koláče by stále vedl k obohacení ostatních akcionářů, což obvykle nejsou právě matky samoživitelky. Pokud by se však vše povedlo šikovně vyřešit, vysoké ceny elektřiny by neohrozily běžného spotřebitele v Česku a spíše naopak, mohly by být vítaným přínosem pro českou ekonomiku celkově.

Pozitivní je, že náhrada za plyn bude nejspíše velmi často elektřina. Je velmi pravděpodobné, že pokud plynová krize udeří naplno, elektřina na burze poletí ještě výše. Je nutné udělat v toku peněz pár změn, ale v důsledku z toho může Česko těžit.

Kostky jsou vrženy

Zradit se dá jen jednou. Zrada se stala, nechci zde spekulovat nad příčinami a kdo si začal, každopádně už se stalo. Evropa věděla, že je energeticky závislá na Rusku, ale řešení se blížilo velmi šouravým krokem. Asi stejně rychle, jako řešení ekologických otázek, ostatně úplně ze stejného důvodu: komfort občanů má v Evropě silnější politický vliv, než nějaké "všeobecné dobro". To, co se děje teď, mohlo nastat kdykoli. Ale už nemusíme čekat a bát se, kdy to přijde. Teď to přišlo. Je to tady. Musí se řešit teď hned. Včera bylo pozdě.

A řeší se. Pointa je: i kdyby se Rusko vzpamatovalo, i kdyby přišel převrat, nová ruská vláda by opět pustila plyn naplno a prohlásila by "nebojte, my už budeme hodní", bylo by to houby platné. Kostky jsou vrženy. Evropa už ví, že hrozba je reálná, a příprava řešení by se už nezastavila. LNG terminály budou postaveny, přechod na obnovitelné zdroje bude urychlen, náhradní řešení se budou hledat dále.

Ano, teď to bude bolet. Pár let to potrvá, ale za pár let se Evropa dostane do stavu, kdy bude relativně jedno, zda Rusko plyn zase vypne, nebo ne. My budeme připraveni.

Autor: Petr Bříza | středa 31.8.2022 11:22 | karma článku: 31,77 | přečteno: 5691x
  • Další články autora

Petr Bříza

Obětní beránek

Jurečka se stal terčem aféry, která mi připadá naprosto absurdní. Podle mého názoru veřejnost zcela ztratila schopnost odlišit důležité problémy od těch okrajových.

17.1.2024 v 14:16 | Karma: 16,44 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Snad Ukrajina ví, co dělá

Ukrajina znásobila útoky za ruské hranice. Má na to samozřejmě veškeré morální právo, nicméně čistě pragmaticky to může vést k mnohem horšímu stavu, než ve kterém se nachází teď.

31.12.2023 v 14:04 | Karma: 24,87 | Přečteno: 830x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Nejsem ani Čech, ani Evropan

Necítím se ani tak, ani tak. Narodil jsem se tu, ale to je úplně jedno. Nejsem hrdý na svůj původ. Měl bych být? Na co přesně? Copak Češi jsou nějaký světový unikát?

14.11.2023 v 16:02 | Karma: 9,06 | Přečteno: 582x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Jak vyhrát debatu

Když se dva hádají, třetí se směje. Ale kdo je ten třetí? Přemýšlejte. Neměli bychom se všichni tak trochu chytit za nos? Tento článek nebude příjemný. A bude trochu vulgární.

8.11.2023 v 20:20 | Karma: 11,01 | Přečteno: 327x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Petr Pavel už prezidentuje, to je drzost

Média se naplnila fotografiemi Petra Pavla na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Co tam dělá? Inaugurace ještě nebyla. Jakým právem už jedná Petr Pavel ve jménu našich občanů? Co si to vůbec dovoluje, pracovat napřed?

17.2.2023 v 17:46 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1649x
Nikdy nelituji toho, co jsem udělal, ale toho, co jsem neudělal.

Seznam rubrik