Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Chyba je učiněna už na začátku.

A to tvrzením, že když většina přírodovědců tvrdí, že zvýšení objemového procenta CO2 v atmosféře vede k oteplování (se známými negativními důsledky), že s tím máme pracovat jako s prokázaným faktem.

Tohle není věc, kterou by mělo rozhodnout hlasování, ale měl by rozhodnout důkaz.

Ale ten předložen nebyl.

Pokud bude jen jeden fyzik tvrdit, že energie je rovna součinu hmotnosti a druhé mocniny rychlosti světla, a ostatní nebudou souhlasit, budu věřit jemu.

Protože to lze s pomocí integrálního počtu dokázat.

Existují i přírodovědci, kteří tvrdí, že když vzroste sluneční aktivita, vzroste i teplota na Zemi a se 6- až 11-timěsíčním zpožděním vzroste i objemové procento CO2 v atmosféře.

Sluneční aktivitu ovlivnit nedokážeme.

A že když zaměníme příčinu a následek, že sice utratíme miliardy, ale požadovaný výsledek se stejně nedostaví.

Tito přírodovědci ale příliš prostoru v médiích nedostanou...

0 0
možnosti
Foto

A o kolik vzrostla sluneční aktivita za poslední půlstoletí nebo století?

0 0
možnosti
JR

J43a85n 23R83á94ž

1. 9. 2022 15:46

Podivovat se nad tím, že lidé upřednostňují svůj komfort na úkor idealistockých představ o možnostech ozdravění planety, lze považovat za neporozumění jak každý člověk uvažuje.

1 0
možnosti
ĽH

Fosílny pôvod palív je dogma ktorá by mala byť preskúmaná, pretože výskum slnečnej sústavy nám dokazuje že metán, čpavok a ďalšie uhľovodíky sú bežné prvky v jej vonkajších častiach. Mesiace jupitera, saturnu, celý neptún ... Abiotická teória o pôvode ropy by možno potrebovala dopracovať, ale ten metán.. stavil by som na jeho kozmický pôvod v kôre zeme.

0 0
možnosti
MK

Řekl bych, že problém je nesmyslný přechod na obnovitelné zdroje bez patřičné náhrady vybudované dopředu. Logicky nejdřív vybuduji nové zdroje, vyzkouším je a pak odstavim staré.

Němci už honem odstavovali jaderky, ale jejich OZE nebyly dostatečně připravené, bez úložišť a řešit to měl paroplynove elektrárny na plyn z Ruska.

Solární elektrárny chceme mít, ale drtivá většina panelů jde z Číny, takže misto plynu z Ruska budeme mít závislost na panelech z Číny. ;-D

My jako vnitrozemský stát bez moře navíc máme omezenější možnosti než třeba Německo nebo Polsko.

1 0
možnosti
JK

Martine, příjmenovče. ;-) Vaše logika selhává v prostředí výroby dodávky a spotřeby elektřiny. Nejde o obchod se šroubky, které čekají v regálu než je někdo koupí, nelze zkušebně pustit do sítě víc než je její kapacita a ta je akorát, postupně se navyšuje stejně jako se navyšuje spotřeba. Nahrazování tedy musí být dobře spočítáno a kordinováno, a i k tomu, kdo kolik a kdy vyrobí slouží burzy. Jaderka se nedá vypnout, nebo zapnout jedním vypínačem, odstavování trvá několik let a najíždění těžko říct, podle toho v jaké fázi se zrovna nachází.

Ano, výroba součástek se přesunula do Číny, ale dalo se čekat, že Čína nebude dotovat výrobu a dopravu do nekonečna, takže už dnes se vyplatí některé součástky vyrábět v Evropě, právě tento druh výroby by mohl postavit Ukrajinu po válce na nohy.

Jezdím do Polska už dlouho a krajina od hranic až po Wrocław je téměř stejná jako ta naše, kromě výstavby nových dálnic vidím boom i v instalaci fotovoltaiky, dokonce i na polorozpadlou stodolu to namontují, někdy jim prostě nerozumím, ale s hromadou věcí se oni prostě nese-zabývají jako u nás a vychází jim to. ;-)

0 0
možnosti
RP

Tak ony ty takzvané úspěchy evropských zelených zmíněné v článku jsou z pohledu lidí spíš společenské a ekonomické sabotáže.

2 0
možnosti
VR

Autorovi nějak uniklo, že Německo odstavuje uhelné a jaderné elektrárny a není energeticky nezávislé. U obnovitelných zdrojů čeká jak bude svítit slunce a foukat na Baltu vítr. Elektřinu vyrobenou z fosilních paliv odebírá od zahraničních dodavatelů.

Za cenu plynu může Putin?

Gasprom nabízel dlouhodobé kontrakty s fixní cenou. EU však chtěla obchodovat na burze, v očekávání, že ruská nabídka bude vyšší než poptávka a tím budou platit Rusku méně. Bohužel opak je skutečností.

Nyní jsou ceny v rukou burzovních spekulantů.

1 0
možnosti
JK

Kecáte, Němci se rozhodli dál provozovat jaderky a v případě skutečné krize plánují rozjet i uhelky, přípravy už probíhají. Německo není soběstačné jen část roku, občas i prodává přebytky a má plán jak být soběstačné pouze s OZE a z ostatních zdrojů vykrývat jen výkyvy.

Za cenu může cena plynu, takže Putin.

Do ceny dodávek plynu od Putina je nutné připočítat i podřízenost líbání bot a zavírání očí před krvavým terorem a nyní zejména přestat podporovat hrdinně bojující Ukrajince. To je cena, kterou nesmíme zaplatit, jak se budete tvářit až bude mít Německo supr ceny za plyn výměnou za Polsko, Slovensko a Česko?

Tvorba ceny právě prochází v EU systémovou změnou a to na popud naší vlády a díky našemu předsednictví. Podobné vyjednávací úspěchy nemůže Babiš rozdýchat, s ním se nikdo v EU nebaví. Proto taky rozjíždí nenávistnou kampaň a zbytečné hlasování od důvěře, které slíbil, že v době předsednictví nevyvolá.

0 0
možnosti
LV

L81e75o28š 46V59a43c35e35k

1. 9. 2022 1:58

Takový dlouhý článek, snaha byla, ale je tam jedna hloupost za druhou. Sankce na ropu už jsou. Obnovitelné zdroje jsou příčina této krize a ne řešení, proč asi existují ty plynovky a ne uhelné elektrárny? Není to náhodou záloha OZ? atd atd.

0 0
možnosti
PB

Sankce na ropu jsou neúplné (Družba není zahrnuta) a problém vidím hlavně v tom, že nejsou využity jako vyjednávací páka. Obnovitelné zdroje zvedají cenu energií, ale nejsou příčinou současné krize. "Plynovky" nejsou(!) hlavním odběratelem plynu. Atd atd

0 0
možnosti
Foto

Tohle není krize energetická ale pseudoekologická. Ve stylu nechci slevu zadarmo se investují obrovské prostředky a s tím související energii za záchranu planety. Takže se uhlíkové uhlí nahrazuje za uhlíkový plyn na přechodnou dobu, než se najde něco super eko. Tak se vyhodí všechny staré kotlíky, vyrobí se nové plynové, k nim se natáhnou trubky (+ Nord stream 2), vyvložkují komíny, aby se to v blízké době všechno vyhodilo a k emisím z paliva nám naskočí emise z výroby všech těch udělátek. Stejné je to s auty - euro2, vyhodit euro 1, euro3, vyhodit 2, ... vývoj motorů na tři roky, vyhodit funkční auto, vyrobit elektromobil, postavit nabíječky, postavit obchvaty, protože ten elektromobil vypustí skrz pneumatiky stejné množství pevných částic jako auto s euro6. O energetice nemluvě.

9 0
možnosti
ZZ

To je krize politická, kdy Evropa se rozhodla, že se bez ruské plynu, kterého je v trubkách dostatek, obejde.

;-(;-(

0 0
možnosti
VZ

Aha, takže lékem na tuhle krizi má být ještě více Občasných Zdrojů Energie, když to bylo právě jejich politické a idelologické protačování na úkor klasických stabilních zdrojů. To je jako léčit úplavici projímadlem nebo hasit oheň přihozením hromady dalšího paliva. Na chvíli to sice jakoby zabere, ale pak to fajruje ještě víc. Evropa potřebuje mezi jiným i jedno, využít situace a definitivně vykázat OZE blouznivce do příslušných mezí. Nebýt jejich zaslepeného fanatismu, tak se tehle malér nestal. Došlo přesně na to, před čím jsme my, podle mínění zelených pojašenců, zkostnatělí inženýři, varovali už dekádu až dvě nazpět. Ani po Krymu to nikdo nebral vážně.

Ve světle škod, které pro Evropu budou tak obrovské, že už možná definitivně skončila doba Evropy coby bohatého a vyspělého kontinentu, by se mělo začít serióně uvažovat o velmi důkladném vyšetřování všech zelených propagátorů. Zda to byla jen hloupost a zaslepený fanatismus anebo anebo zda nám tu působila pátá kolona někoho, kdo sídlí kousek od Rudého náměstí v Moskvě.

11 0
možnosti
JK

Ale chápete. že energetická soběstačnost Evropy je přesně to co Putin nechce dopustit, přijde o největší tržby. Zaútočil na Ukrajinu, dokud drží Evropu pod krkem, za 5-10 let už by vydírat nemohl. Věřil, že Evropa obětuje Ukrajinu a levný plyn a šeredně se spletl, to je pro nás Čechy dobrá zpráva, Evropa jako celek se postavila i za nás bývalé státy v područí SSSR. Teď zastavováním dodávek šponuje cenu, jenže vydírání a vysoká cena plynu postavila OZE do jiného světla, přechod k soběstačnosti je nutné urychlit. Putin podpořil Green deal. ;-)

0 0
možnosti
PK

Taky se mi váš blok líbil, lépe bych ho bych ho jistě v tomto garde nenapsal, jen více bych zdůraznil ty světlé stránky, jak zní v nadpisu.

Četl jsem spíše jako obvykle dosti rychle a asi jsem je minul(bez ironie).

0 0
možnosti
  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1649x
Nikdy nelituji toho, co jsem udělal, ale toho, co jsem neudělal.

Seznam rubrik