Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putin už vyhrál

Rusko bez exportu plynu může existovat. My ne. Putin nás drží v šachu a už neexistuje prakticky nic, čím by se blížící se krize dala zvrátit. Buď Rusku uhneme, nebo budeme mrznout.

A nemá smysl obracet se na vládu. Malicherné šarvátky v české politice nemohou a nebudou mít žádný vliv na nic, co se stane v příštích několika letech. Naše předsednictví v EU by vliv mít mohlo, nicméně zatím vůbec nic nenasvědčuje, že by se rýsoval nějaký zásadní zvrat.

Rád bych nejdříve shrnul aktuální stav, a pak se podíval na zoubek tomu, co to pro nás znamená a co lze očekávat v nejbližších letech.

Rusko si může dovolit vypnout plyn

Ačkoli je Rusko závislé z velké části na exportu fosilních paliv (uvádí se kolem 30 až 40% příjmů ruské státní poklady), tak plyn z toho činí jen menší procento. Všichni víme, že Rusko už začalo utahovat kohoutky, ale všimněme si, že se nebojí zastavit i přesto, že se plyn i od Ruska nakupuje za tržní ceny, které jsou právě hodně vysoko.

Mohla by v tom i tržní spekulace, protože nedochází k úplnému zastavení, ale jen částečnému, což vystřelí ceny nahoru, a Rusko by mohlo dostat více peněz i za menší množství plynu. To je ale jen podružná záležitost. Pointa je v tomto: pro "západní země" by výpadek příjmu ve výši jednotek procent znamenal "no go", tedy něco, co rozhodně udělat nechceme. Putin si je toho vědom, počítá s tím, a rozhodl se tu cenu zaplatit stejně, jako se rozhodl, že provede invazi i přesto, že věděl, jaké sankce to bude znamenat. Putin je ochoten tu cenu zaplatit, a zdá se, že je ochoten zaplatit prakticky jakoukoli cenu. Je možné, že teprve až se všechny možná sankce vyčerpají a Rusko bude zcela odříznuté, tak až poté "západním" politikům dojde, že sankce byly jen ztráta času (a peněz).

Rusko je ochotno plyn vypnout

Po tom všem, co se již stalo, počínaje od roku 2014 až dodnes, už snad nikdo nemůže pochybovat, že Putinovo Rusko dá stranou veškeré morální hodnoty, když chce dosáhnout svého, a neštítí se použít jakoukoli taktiku. Mezi to patří například použití rukojmích, a jako rukojmí si klidně vezme kohokoli: ukrajinské občany, africké občany, i své vlastní občany. Vydírání je samozřejmě něco, co pro Putina je poměrně norma, není důvod předpokládat, že by si Putin jako rukojmí nevzal klidně občany západní Evropy a vydírat je plynem, resp. jeho uzavřením. Je to jeho nejsilnější zbraň, namířená na jeho nejbližší oponenty v Evropě. To, že Putin bude vypínat plyn, to bylo snadné předvídat, já jsem to psal už ve svém prvním "válečném" článku v únoru. Jen jsem čekal, že to přijde dříve.

Bez plynu by nastala katastrofa

Většina plynu se spotřebuje ve výrobě, kterou lze dejme tomu nějak nahradit, ale zhruba polovina domácností v Česku topí plynem. Všichni si asi umíme představit, jaká by nastala panika, pokud by opravdu plyn došel. Lidé by volali klidně po návratu Sovětského svazu, hlavně aby už mohli topit. Případné společenské následky by byly nedozírné, dalo by se mluvit doslova o rozvratu společnosti.

Přitom to nebezpečí opravdu hrozí. LNG přivezený na lodích ruský plyn nenahradí, to už víme, a také víme, že jediná naše "obrana" je naplnění zásobníků. To přitom stačí jen na pár týdnů, a přesto, že domácnosti by přišly o plyn jako poslední, tak by to nastalo velmi rychle. Již příští zimu. Žádné řešení v dohledu není.

Rusko nás donutí panáčkovat

Když chcete vydírat, máte dvě možnosti. Jedna je říct "udělejte tohle, nebo vypneme plyn", druhá je nejdříve vypnout plyn a pak říkat "udělejte tohle, a my vám plyn zase pustíme". Mohlo by se zdát, že se Rusko uchýlilo ke druhé variantě, nicméně je dost dobře možné, že již delší dobu probíhá varianta první. Vysvětlovalo by to fakt, že pomoc Ukrajině ze strany západních mocností je spíše symbolická – nejvíce pomohly USA, které plynem vydíratelné nejsou. Přitom se jich konflikt na Evropské půdě netýká, Rusko Ameriku na své západní hranici neohrožuje.

A vzhledem k tomu, že Rusko momentálně předvádí, že hrozba vypnutí plynu je naprosto reálná, tak nejen že přilévá do ohně vnitřních rozporů v rámci EU, ale v podstatě nám dává najevo, že opravdu nemáme na vybranou, než akceptovat přání Ruska a dát od Ukrajiny ruce pryč.

Kostky jsou vrženy

Velký problém je, že EU již dala jasně najevo svou vůli zbavit se závislosti na surovinách z Ruska. Zároveň se samozřejmě ukázalo, že to nepůjde hned, ale řekněme během následujících 5 let nejdříve. Tím zároveň vytvořila Putinovi časové okno, během kterého Putin stále ještě může Západu vyhrožovat – prostě použít plyn jako páku pro dosažení svých zájmů. Pak už to nepůjde. Obávám se, že to jej motivuje k tomu, že cokoli je jeho cílem, bude se pokoušet toho dosáhnout během nejbližší doby, řádově v době několika let.

Rusko nakonec vyhraje

Nechci malovat čerta na zeď, ale Putin zatím předvedl, že se nespokojí s malým kusem Ukrajiny, a nemyslím si, že se zastaví po obsazení doněcké a luhanské oblasti. Bude chtít víc a půjde si pro víc. Ano, Rusům docházejí zbraně a lidé, ale Ukrajině stejně tak, a Rusové postupně přizpůsobují svou taktiku a stále mají velkou přesilu. Pokud bude pomoc se západu uvadat, lze čekat dlouhou a krvavou válku, ve které nakonec Ukrajina podlehne, protože Putin to tak chce, a nebude nikdo, kdo by mu v tom zabránil. A pokud Ukrajina bude dále vzdorovat, o to více krve bude prolito, a země bude tak rozbitá, že už skoro nebude o co bojovat. Samozřejmě slábnoucí chuť pomáhat ze strany západu se negativně projeví na ukrajinské morálce.

Bez ohledu na to, kdy a jak Rusko Ukrajinu nakonec přece jen obsadí, stane se jedna hrozná věc: Putin získá obrovskou podporu svého obyvatelstva. Rusové si často připadají jako jakýsi otloukánek západu, jejich velmoc se rozpadla a jsou si vědomi toho, že jejich země není v dobrém stavu. Když přijde Putin a všem ukáže, že se Rusové mohou Západu vzepřít a znovu se stát důležitou světovou mocností (ať už je význam toho sousloví jakkoli zvrácený), stane se Putin v očích svého lidu hrdina. Tím posílí dobyvačné ambice nejen v sobě, ale i v ruském lidu. Stačí pozorně sledovat ruské veřejné mínění a rychle dojdete k závěru, že podpora válečných operací postupně roste a většina je za jedno s tím, co dělá jejich vláda. Ať už je důvod jakýkoli.

Tak jako Hitler získal pro své invazivní akce podporu veřejnosti, stejně tak se to daří Putinovi.

Nedá se s tím nic dělat

Nemá cenu se uklidňovat tím, jak jsou Rusové neschopní, jak je Putin izolovaný, iracionální nebo nemocný. Ano, Rusové se sice stáhli od Kyjeva, ale tam byli Ukrajinci dobře připraveni a využili třeba i vodu z přehrady pro zastavení invaze. Rusové už změnili taktiku a teď se jim daří lépe. Územní zisky jsou spíše na straně Ruska, ne naopak. Ani nemá cenu si říkat, že Evropa Ukrajinu nenechá padnout. Nechá, protože plyn.

Zasvé vzaly dávno názory, že Putina budou držet zkrátka ruští oligarchové, kteří jsou skutečné držitelé moci. Už se ukázalo, že nad ním žádnou moc nemají – právě naopak, a Putin má v Rusku moc v podstatě neomezenou. I pokud Putin z nějakého jakýmkoli způsobem padne, už nebude záležet na tom, kdo je v čele. Následovníkem by se stal někdo z jeho okolí, a ten by pravděpodobně pokračoval v jeho stopách. Ruský imperialismus se už nedá zastavit.

Sankce jsou k ničemu, Putin je připraven svou zemi klidně totálně izolovat. Pokud mu dojdou zdroje, prostě bude brát od svých občanů, kteří s tím počítají. Navýší vojenský rozpočet a je připraven Rusko transformovat na druhou Severní Koreu, jen se skutečnou schopností expandovat na nová území.

Vojenská intervence je nemožná, to už bylo mnohokrát diskutováno. Hrozbou není ani tak atomová válka, jako právě hlavně hrozba vypnutí plynu.

Jediný, kdo může Ukrajinu zachránit dodávkami zbraní, jsou USA, ale ani ty nezachrání Evropu před energetickou krizí.

Takže jsme v pasti a budoucnost Evropy bude diktovat Putin.

Co lze očekávat?

Nemyslím si, že by evropští leadeři byli ochotni riskovat vypnutí plynu a rozvrat společnosti (až přijde zima). To spíše potichu uhnou Rusku (a to se nejspíše již děje). Zároveň se stále ukazuje, že EU postrádá jakoukoli akceschopnost, strategii a stále se chová jako diskusní kroužek, aniž by dospěla k něčemu smysluplnému. Podle mě je hrozba ze strany Ruska naprosto reálná, velmi nebezpečná a hlavně zcela předvídatelná a měla dávno existovat nějaká strategie, co Evropa udělá, když nastanou kritické situace – např. když Rusko napadne Ukrajinu, nebo když Rusko vypne plyn. Oboje se dalo předvídat dlouho dopředu, přesto žádné strategické plány, které by se teď pouze exekutivně spustily, nevznikly. Místo toho Evropa pouze opožděně reaguje, a to nejen pomalu, ale také velmi slabě a naprosto bez efektu. Na invazi do Ukrajiny byla reakce v podobě několika balíčků sankcí, které Rusku ublíží, ale vůbec nijak nezvrátí události, na které reagují (k čemu tedy jsou?). Na vypínání plynu se reaguje diskusemi o tom, že nejdříve vypneme firmy a až poté domácnosti. To jsou naprosto směšné reakce, které ukazují Putinovi jen obrovskou slabost Západu cokoli pořádného podniknout. Velmi špatný signál diktátorovi na vzestupu.

Když vydírá Rusko, mohli jsme být připraveni přistoupit na tuto hru a vydírat taky. Např. Rusko mělo být ekonomicky izolováno od prvního dne invaze, s jasnou zprávou: vraťte se zpět, a sankce budou zrušeny. Učinit rozhodnutí, nakreslit čáru, kterou se překročit nedá.

Nebo, když Putin vypne plyn, tak zareagovat zastavením odběru ropy, kterou my můžeme nahradit mnohem lépe, a Rusko je naopak více závislé na exportu ropy, než plynu. Nebo alespoň zastropovat nákupní ceny plynu z Ruska. A dát Rusku najevo, že i my jsme ochotni něco investovat pro to, abychom prosadili zase naše vlastní zájmy. Že s námi Rusko nemůže jen tak mávat, jak se mu zachce.

Myslím si, že situace vyžaduje rázné řešení, i pokud jde o samotnou závislost na plynu: teď plácnu první hloupost, ale například využít nouzový stav, uvolnit velké prostředky a nakoupit z Číny obrovské množství tepelných čerpadel, plus zaškolit velké množství techniků, kteří by čerpadla montovali všude, kde se topí plynem. Jistě, že je to taková pohádka, tak ať někdo vymyslí něco jiného, ale něco razantního, ať se ledy konečně hnou a věci se dějí rychle! Podívejte se na Rusko – tam se poměrně iracionální věci momentálně realizují ze dne na den. Schvalují se brutální zákony, plošně se provádějí libovolná opatření a tak dále. Samozřejmě na úkor národního hospodářství, na úkor obyčejných občanů, ale v tom je momentálně právě jejich síla. My musíme být také ochotni něco obětovat, a podle mě je to akceptovatelná cena za to, abychom se oprostili existencionální hrozby v podobě jediného a velmi agresivního dodavatele našeho tepla.

Ale to bych asi chtěl hodně. Evropan, na rozdíl od Rusa, je dost rozmazlený. Evropan si na své pohodlí sáhnout nenechá. Jakékoli razantní akce ze strany naší vlastní vlády, které by se nakonec promítlo v peněženkách běžných občanů, se setká s velkým odporem. Takže se nic razantního nestane, a v podstatě nám zbydou dvě možnosti:

  1. Ustoupit, potichu zrušit sankce (nebo ponechat nějaká zadní vrátka) a dovolit Rusku, aby si prosadilo své zájmy (což je momentálně získání Ukrajiny)
  2. Nebo mrznout do té doby, než lid bude přinucen zvolit variantu 1.

Že si Rusko Ukrajinu vezme a Evropa to akceptuje, před tím jsem varoval už ve svém dřívějším článku. I po 4 měsících to vidím stále stejně. Všechny úvahy mě vedou k tomu, že Rusko přece jen prosadí své zájmy. Během těch 4 měsíců se nestalo nic, co by mě přesvědčilo o tom, že se stane něco jiného. Ano, Rusko postupuje velmi pomalu, ale stále postupuje a nemá chuť ani žádný nový důvod zastavit. A hlavně, naroste mu hřebínek a bude chtít víc. Plus, budou mít relativně krátké časové okno, během kterého by měli stihnout co nejvíce, než přijdou o svou plynovou vyjednávací páku.

Pokud jsi mladý Ukrajinec, doporučil bych jít studovat stavebnictví – myslím, že bude velmi žádané (a tedy dobře placené). Pokud jsi mladý Čech, tak bych přemýšlel o topenářství. To bude brzy řemeslo placené zlatem. A Pokud jsi Petr Fiala, prosím o prosazování razantního řešení na půdě EU. Není čas na liberální přístup, tato země a tento kontinent momentálně potřebuje velmi schopný krizový management.

Autor: Petr Bříza | sobota 18.6.2022 19:58 | karma článku: 29,38 | přečteno: 1322x
  • Další články autora

Petr Bříza

Obětní beránek

Jurečka se stal terčem aféry, která mi připadá naprosto absurdní. Podle mého názoru veřejnost zcela ztratila schopnost odlišit důležité problémy od těch okrajových.

17.1.2024 v 14:16 | Karma: 16,44 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Snad Ukrajina ví, co dělá

Ukrajina znásobila útoky za ruské hranice. Má na to samozřejmě veškeré morální právo, nicméně čistě pragmaticky to může vést k mnohem horšímu stavu, než ve kterém se nachází teď.

31.12.2023 v 14:04 | Karma: 24,87 | Přečteno: 830x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Nejsem ani Čech, ani Evropan

Necítím se ani tak, ani tak. Narodil jsem se tu, ale to je úplně jedno. Nejsem hrdý na svůj původ. Měl bych být? Na co přesně? Copak Češi jsou nějaký světový unikát?

14.11.2023 v 16:02 | Karma: 9,06 | Přečteno: 582x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Jak vyhrát debatu

Když se dva hádají, třetí se směje. Ale kdo je ten třetí? Přemýšlejte. Neměli bychom se všichni tak trochu chytit za nos? Tento článek nebude příjemný. A bude trochu vulgární.

8.11.2023 v 20:20 | Karma: 11,01 | Přečteno: 327x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Petr Pavel už prezidentuje, to je drzost

Média se naplnila fotografiemi Petra Pavla na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Co tam dělá? Inaugurace ještě nebyla. Jakým právem už jedná Petr Pavel ve jménu našich občanů? Co si to vůbec dovoluje, pracovat napřed?

17.2.2023 v 17:46 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno 

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1649x
Nikdy nelituji toho, co jsem udělal, ale toho, co jsem neudělal.

Seznam rubrik