Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obří účtenky - důkaz, který nepotřebujeme.

Divadlo v Poslanecké sněmovně a následný kabaretní střet mezi panem Babišem a Kalouskem odvádí zbytečné pozornost od argumentů, kterým by se mělo dostat více pozornost.

Mohu pokračovat v marném boji s plánovanou elektronickou evidencí tržeb a dnešek je pro to příhodný. (pátek 9.7.2015) Dnes spustil pan Babiš divadlo, kdy se rozhodl oslovit i nepočetné diváky při jednání PS. Jeho obří účtenky měly dokázat, že se nikdo nemusí bát úniku citlivých informací. Zcela plánovaně a bohužel pro velkou část voličského potenciálu i úspěšně, odvádí pozornost jinam.

Nemám rád, když se jakékoliv jednání zvrhne v kabaret, ať už se jedná o terapeutickou skupinu, soudní jednání nebo Poslaneckou sněmovnu. Proto nemám nadšení pro formu odpovědi, kterou zvolil předchůdce na křesle ministra financí a mám strach, že to správné, co řekl, vytěsní z titulků přetahovaná o obří účtenku.

A přitom použil dva naprosto jasné argumenty, které nesmí zapadnout. Je to sice stále dokola, ale jak se ukazuje, opakování není jen matka moudrosti, je to nutnost. 

První je problém marginálního užitku i při maximálním úspěchu. Daňové úniky v maloobchodu představují cca 5%. Jsou na to různé výzkumy, jejichž oprávněnost nezpochybňuje ani předkladatel, ale tady opravdu stačí zapojit jen selský rozum. 

Dojde k větší škodě u obratu v miliónech nebo tam, kde zvyknou počítat v miliardách? O tom jsem se rozčílil už v minulých textech a tak se zaměřím na druhý názorný argument pana Kalouska, o kterém jsem, tak jako tak, chtěl něco napsat. 

Nejde o nic světoborného, jde jen o to, že velmi dobře víme, kde nám daňové podvody vznikají nebo aspoň tušíme, ale nedaří se na tom nic změnit. Je to oblast, kde se hraje jiná liga a můj nedávný přátelský rozhovor s podředitelem jedné podsekce na finančním úřadě lokálního významu mi potvrdil, že „ONI“ to ví také.

Z nedostatku odvahy nebo schopností ale raději kontrolují ty menší, u kterých se tak jako tak vždycky něco najde. V tomhle jim jdeme souhlasně na ruku. Je to vůbec první rada, kterou vám daňový poradce dá. „Finančák musí vždycky něco najít, tak mu tam něco necháme.“ 

Za ty roky jsem získal skoro dojem, že i dámy na FÚ jdou zcela účelově po věcech, které jsou právě v módě. Naposledy to bylo uplatňování DPH z provize za stravenky a pak nezdaněná škoda z inventarizace. Skoro mám pocit, že je to zvláštní forma středověkého odpustku. 

A teď, kde jsou tedy ty miliardy daňových úniků. Pan Kalousek jmenoval Synthezii, já jmenovat nemohu, ale princip je stejný. Jde o velké podniky ve skupině nebo organizační složky mateřských podniků, které se nám po novele občanského zákoníku změnily staromódně na odštěpné závody, ale technicky jde pořád o totéž. 

Pracuje u vás bratr, jeho žena, váš syn a nedej Bože i matka. Jste jedna šťastná podnikající rodina. Vaším společným cílem je nejen vydělat, ale také platit co nejmenší daně. Bratr je líný, nepracoval a dosáhl ztráty. Matka byla činorodá a pracovala i za něho a živila ho. Vy jste pracoval jen půl roku, druhou půlku jste promarodil, ale dokázal jste udělat takový kšeft, který se povede člověku jednou za deset let. Co udělá správná semknutá rodina?

Sejde se, poradí a rozhodne. Ti, kteří vydělali, pomůžou těm, kteří to štěstí nebo spíš schopnosti neměli a tolik se jim nedařilo.  Není to moc odlišné od toho, co se děje, pokud vlastníte více firem. Ti ve ztrátě nafakturují úspěšným konzultační práce, ekonomické poradenství nebo reklamní činnost. 

Problém je, že tohle se neděje ad hoc, po vzniklé situaci, ale stav zralý k internímu vyúčtování se navozuje uměle. Formálně je všechno dokonale podchyceno, smlouvy opatření kulatými razítky věhlasných advokátních kanceláří, účetnictví prověřeno stejně seriózními auditorskými společnostmi. Slovy onoho kolegy z berňáku: „jenže tam jde o velké peníze a velké firmy, ty si to umějí zařídit!“

A já za obyčejného poplatníka dodávám: „a tak se půjde po těch, co si to zařídit neumí nebo spíš to nedokážou zaplatit a tím otrávím všechny. Podpora motivace drobné podnikatelské činnosti jako vystřižená přímo z evropských fondů.

Autor: Petr Ludvík Bohuslav | neděle 12.7.2015 0:00 | karma článku: 9,19 | přečteno: 198x
  • Další články autora

Petr Ludvík Bohuslav

Pojďte děti budeme si hrát! (pro ty mladší parafráze na dva malé medvídky.

Děti pojďme, budeme se testovat a testovat a testovat. Takové ponaučení začal v Americe razit John Dewey, http://johndewdewey.edu.np, který svou neobyčejnou osobností a charismem dokázal získat tak oddané příznivce,

23.1.2016 v 0:00 | Karma: 0 | Přečteno: 58x | Diskuse| Politika

Petr Ludvík Bohuslav

Německé jméno v angličtině a celé

Vyslechl jsem rozhovor dvou maminek, jak hledají pro děti nějakou vhodnou Kindergarten s dobrou učitelkou angličtiny. Mluvili o jedné konkrétní, jejíž název jsem nezachytil. Součástí sdílených informací byla i úvaha,

18.11.2015 v 0:00 | Karma: 0 | Přečteno: 63x | Diskuse| Společnost

Petr Ludvík Bohuslav

Konečně bič na podvodníky - bude kontrolní hlášení

Zatímco situace s elektronickou evidencí tržeb vypadá všelijak, kontrolní hlášení začíná platit od ledna a natvrdo. Inspiroval jsem se u našeho pana ministra a odjel jsem na Slovensko, náš vzor, abych se u kolegů pozeptal,

8.11.2015 v 0:00 | Karma: 10,99 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ekonomika

Petr Ludvík Bohuslav

Matiku povinně!

Povinná státní maturita z matematiky už dlouhou dobu zaměstnává laickou i odbornou veřejnost. Když si znova pročítám statistiky v učitelských novinách, jsou čísla neúspěšných maturantů opravdu varující.

2.11.2015 v 0:00 | Karma: 0 | Přečteno: 58x | Diskuse| Politika

Petr Ludvík Bohuslav

Socialisté 20. století jsou zpět

Musím přiznat, že mě zvolení Jeremyho Corbyna za lídra Labour Party hodně překvapilo. Vím, že se mu připisovala velká podpora, ale věřil jsem, že straníci mají rozum a že řečeno hezkými slovy jednoho novináře:

22.9.2015 v 0:00 | Karma: 0 | Přečteno: 37x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 269x
Jsem člověk s průměrným IQ a jsem s tím spokojen. Nebrání mi to vyjadřovat s k tématům, které mě zaujmou.

Seznam rubrik