Dalajlámův omyl?

Kdo má pravdu?  Názor západu a Dalajlámy: Pořádání olympijských her v roce 2008 Čínou je jedinečná šance a záminka, jak přimět Čínu k dodržování lidských práv a rovněž jak přimět Čínu ke změně postoje k Tibetu. Názor Číny: Pořádání olympijských her v roce 2008 v Číně je jedinečná šance, jak ukázat sílu čínského aparátu a na dlouhou dobu umlčet všechny odpůrce stávajícího čínského režimu a zároveň umlčet veškeré snahy o samostaný Tibet.

Pro čínskou verzi důvodu pořádání OH hovoří již samotná kandidatura Pekingu. Poslední prohlášení, kdy čínský premiér Wen Ťia-pao obvinil dalajlámu z podněcování násilí v Tibetu a snahy zhatit přípravy OH, tomu jen nasvědčuje. Čínský premiér jedním dechem obhajoval vojenský zásah "Existuje dostatek faktů a mnoho důkazů potvrzujících, že incident byl organizován, předjednán, řízen a iniciován dalajlámovou klikou. To jen dále dokazuje, že neustálá tvrzení dalajlámovy kliky, že usiluje ne o nezávislost, ale o mírový dialog, jsou nic než lži." Při pátečním zásahu čínských bezpečnostních sil proti demonstrantům ve Lhase byl podle čínských představitelů umírněný, když při něm přišlo o život 13 lidí. Tibetský exil uvádí nejméně 80 mrtvých.

"Pokud se násilí vymkne kontrole, rezignuji," sdělil světu po zveřejnění čínských prohlášení dalajláma, který je světským vládcem Tibetu i duchovním vůdcem většiny tibeťanů. Dalajláma (Tändzin Gjamccho) je čtrnáctou vědomou reinkarnací a je oficiálně nejvyšším představeným tibetské buddhistické školy Gelugpa a tibetští buddhisté ho považují za vtělení bódhisattvy Avalókitéšvary.

Vzhledem ke snahám čínského režimu o potlačení tibetských tradic a hodnot je tak ohrožena další vědomá reinkarnace dalajlámy, který se tak pravděpodobně připravuje na jmenování svého nástupce již za svého života. Důvodem je zkušenost s jedenáctým pančenlámou šestiletým Genduna Nyjmu, chlapec po identifikaci jako pančenlámova reinkarnace i s rodinou krátce nato zmizel a nikdo o něm už neslyšel. Čínské úřady záhy místo něj jmenovaly "pravou reinkaranci pančenlámy" Gyaltsena Norbu.

Názor západu a dalajlámy si zaslouží úctu, ale při takto podrobném zhodnocení se zdá být více najivní než reálný. Stačí si jen rozumně zhodnotit výroky čínských představitelů a zamyslet se nad morální kvalitou dalajlámy, který jakákoli tvrzení o organizování nepokojů v Tibetu popírá.

Autor: Petr Bartoš | úterý 18.3.2008 17:30 | karma článku: 12,96 | přečteno: 989x
  • Další články autora

Petr Bartoš

Konec jedné komédie

22.9.2009 v 7:02 | Karma: 13,73

Petr Bartoš

Modroranžové divadlo

10.7.2009 v 11:30 | Karma: 13,13

Petr Bartoš

Zatuchlá kotlina

9.7.2009 v 18:00 | Karma: 11,64

Petr Bartoš

Loutkové zelenoranžové divadlo

9.7.2009 v 7:45 | Karma: 22,53

Petr Bartoš

Politická kultura

28.5.2009 v 12:10 | Karma: 23,26