Cenzura pěti kruhů a MOV mlčí? - nemlčí!

Chvála globalizaci :-) nebo spíše, ještě že už není totalita. Po shlédnutí včerejších večerních zpráv o protestech proti olympiádě v Číně, které se konaly v Londýně, jsem si říkal, že toho vím až moc málo. Začal jsem si na satelitu tedy prohlížet zahraniční zpravodajství a hle, to čemu naše média věnovala 30 vteřin, bylo na BBC rozpitváno na 10 minut. Zajímavý byl především televizní přenos z Číny. (doplněk k článku - na konci kurzívou)

Kromě rozsáhlého zpravodajství o běhu olympijské pochodně přes celý Londýn, byl zajímavý i zmíněný přenos z Číny, kde reportér BBC stál na ulici, v pozadí za ním svítila obří obrazovka, na které byl vidět přenos z Londýna. A tady byla vidět úžasná "svoboda slova", která panuje v Číně. Dokud byl průběh bezproblémový, přenos fungoval, v okamžiku kdy se v Londýně vyskytly problémy následoval v Číně střih na socialistické zemědělce nastoupené před hesly opatřenými a nablýskanými traktory.

Opět se, tentokrát naživo, prokázalo potlačování práv na informace, které je v Číně běžným jevem. Je pravděpodobné, že s blížící se olympiádou bude tento tlak sílit a je docela možné, že obyvatelé Číny uvidí na svojich obrazovkách docela jinou olympiádu než zbytek světa.

Jak se pak asi budou krásně cítit sportovci, kterým budou číňané v ochozech tleskat, na povel, jak se to již pár měsíců učí pod vedením strany. Držím palce olympionikům, kteří se na olympiádu chystají a doufám, že na vlastní oči poznají největšího Potěmkina všech dob. Budou si muset neustále dávat pozor na gesta, co kde řeknou, jestli nenakouknou do uličky, do které se nakukovat nesmí, ...

Copak se o problému dozvíme od MOV? od ČOV? Jak se k tomu postaví sportovci?

Dodatek k původnímu článku: MOV nemlčí!

Protesty, doprovázející olympijskou pochodeň mají své první "následky", když vyprovokovaly k reakci Jacquese Roggera, předsedu MOV. Ten v pondělí ráno v Pekingu při rozhovorech s organizátory OH vydal prohlášení, že je velmi znepokojen situací v Tibetu a napadáním pochodně, čímž obě záležitosti uvedl do přímé souvislosti. Doslova uvedl: „Jsem velmi znepokojen mezinárodní situací a tím, co se děje v Tibetu ... Pochodeň byla napadána. Mezinárodní olympijský výbor vyjádřil silné znepokojení a vyzývá k rychlému a poklidnému vyřešení problémů v Tibetu. Násilí, ať už je jeho příčina jakákoli, není slučitelné s hodnotami olympijské pochodně a olympijských her.“

Pro nás normální přikládám pozvánku:

Podpořte svojí účastí odvahu Českého olympijského výboru a našich sportovců v protestech proti porušování lidských práv v Číně a Tibetu. Ve čtvrtek 24. dubna 2008 od 14:00 do 21:00 hodin v Praze 1, Opletalově ulici (mezi Hlavním nádražím a budovou Autoklubu), kde v tomto čase budou zasedat delegáti sportovních svazů v ČR.

Autor: Petr Bartoš | pondělí 7.4.2008 6:59 | karma článku: 10,85 | přečteno: 623x
  • Další články autora

Petr Bartoš

Konec jedné komédie

22.9.2009 v 7:02 | Karma: 13,73

Petr Bartoš

Modroranžové divadlo

10.7.2009 v 11:30 | Karma: 13,13

Petr Bartoš

Zatuchlá kotlina

9.7.2009 v 18:00 | Karma: 11,64

Petr Bartoš

Loutkové zelenoranžové divadlo

9.7.2009 v 7:45 | Karma: 22,53

Petr Bartoš

Politická kultura

28.5.2009 v 12:10 | Karma: 23,26