Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Náhodné náhody

Stalo se vám již někdy, že jste se v životě setkali s nějakou nepochopitelnou a neuchopitelnou věcí, zvanou - Náhoda? Dám příklad -  na někoho, koho jste dlouho neviděli, si vzpomenete, a za pár hodin ho "náhodou"  potkáte na ulici? Nebo - řeknete si - zavolám mámě - a vezmete do ruky mobil, který vzápětí začne zvonit a volá vám máma? Někdo tomu říká předtucha, někdo pouto, někdo náhoda...někdo tzv. "Zákon schválnosti", který funguje vždy a všude :-D S paní "Náhodou" jsem zažila prapodivné věci,  které zdravým selským rozumem, který já mám, opravdu nelze vysvětlit. A myslím, že při mém popisu "náhod", které mne potkaly v mém životě, který zatím trvá 33 let, si leckterý z vás, čtenářů, vzpomene, že ho něco podobného potkalo taky.

Předně - telefony a smsky...jak jsem již předeslala v perexu - vezmu mobil s tím, že zavolám mámě nebo tátovi. Jakmile ho vezmu do ruky a hledám položku "máma", začne mi mobil zvonit v ruce...a kdo volá? Jistě, máma. Vezmu to a rozechvěle jí říkám - "to snad není normální, teď mám v ruce telefon, už jsem tě skoro vymáčkla a ty mi zavoláš.." Máma tomu říká, že jsme na sebe napojeny - ano, asi na tom něco bude, protože tohle se nám stává pořád. Ale pro mne je to jedna z mnoha náhod, co mne neustále pronásledují. 

 

Když jsem byla malá, měli jsme doma pevnou linku, tenkrát vrchol luxusu. V nově postaveném sídlišti Dědina v Praze tehdy nefungovalo nic. Volat se chodilo do budky za korunu, nešla neustále elektrika, sporák byl na heslo, které nám neřekli, záchod se propadl o patro níž, voda netekla, okna netěstila...ale zavedli nám telefon. Dodnes vidím ten aparát s klasickým vytáčením kolečkového ciferníku....a s jakou radostí táta rozdával naše číslo na všechny strany...a babička, která bydlí na druhém konci republiky, se vypravila na poštu, kde tehdy byly takové ty "hovorny" a s velkou slávou se jala volat do Prahy...bohužel, náš aparát se zrovna v té době porouchal. Fungoval, ale nezvonil. Táta, stojící venku před panelákem v budce, volal na naše číslo, když to vyzvánělo, zvedl ruku a na dálku signalizoval - "ted to vyzvání" a máma z okna: "Nezvoní to"...Takže i kdyby se k nám někdo pokoušel dovolat, měl by smůlu, aparát nevyzváněl. A najednou říká máma - "Ty hele, zvedni to, jestli tam bude přerušovaný ton..takové to "tů tů tů tů"...a já to zvedla a ozvala se babička. "no konečně jste mi to vzali, já jsem v hovorně na poště.." Její veličenstvo Náhoda zaúřadovala...zrovna v tu chvíli, kdy mámu napadlo zvednout sluchátko se babi pokoušela dovolat z pošty. Proč jí to napadlo zrovna v tu chvíli? Nechápu, prostě náhoda :-D

 

Další náhoda - naše první auto, škoda Rapid (co nelze lapit :-D). Táta si pro ně šel s hrdostí (tenkrát byly pořadníky, muselo se čekat, než vůbec auto někdo dostal,  musela být protekce, známosti atd....kdo v té době žil, pochopí. Nakonec se zadařilo a naše rodinka se stala hrdým majitelem šedé škody Rapid. Při pohledu do "rodného listu" toho auta mámu málem trefilo - sjel z montážní linky 14. června. Tedy v den máminých narozenin. A další - po letech, když jsem se vdala, dostala jsem Píďu já...vezli jsme ho s manželem z Prahy, přijedeme k nám do Klenčí, příjdu domů a jen letmo zaregistruju radiobudík na televizi, kde byl čas - 17:57 - a poznávací značka Píďi? Samozřejmě - ADM _ 17 -57

 

Když už jsme u aut, další "náhoda" byla až děsivá. Založila jsem si svůj první účet, poštou mi byla doručena platební karta s tím, že pin příjde doporučeně...tak přišel pin, šla jsem na poštu, vyzvednu si obálku, doma to otevřu - a skoro jsem omdlela. Hádejte...ano, pin byl 1757. (pro případné rýpaly a zloděje - tento účet už je dávno zrušený :-D) Připadala jsem si jako v blbém snu, moc náhod naráz, že? Dodnes mi to příjde přízračné, neuvěřitelné a prapodivné, leč je to tak.

 

Jednou jsem jen tak přemýšlela o kamarádce ze základky, říkám si - copak asi Luisa dělá (měla takové vznešené jméno, byla gymnastka, moc jsme jí obdivovali, pak v páté třídě odešla na víceletý gympl)..prostě jen tak jsem si na ní vzpomněla. Pak jedeme s manželem do Domažlic na obyčejný nákup, zcela obyčejný den to byl...do krámu, k řezníku pro maso, do trafiky a hurá domů. Jdeme z trafiky a najednou se ozve: "Petro? Petra Sokolová?" já se otočila a automaticky jsem řekla - "zasvobodna.." a hádejte - jo, stála tam Luisa Karásková v celé své kráse. "Já tě hned poznala" vrhla se mi kolem krku.."my  jsme tu na dovolené, na Babyloně, máme tam chatku . to jsem ráda, že tě vidím"...já si pomyslela jen - "prokristapána, kdy to skončí, tyhle "náhody", to je na mou psychiku už hodně silný kafe..." Tak jsem to Luise pak vyprávěla a ona nevěřila svým očím a uším...já to dotedka taky nechápu a asi nikdy nepochopím.

 

Stane se to každému. Třeba - čtu knížku a přitom mám zapnutou televizi a najednou se ozve z televize přesně to slovo, které zrovna čtu. Nebo ne slovo, ale rovnou celá věta.  Kouknu do ledničky, kolik mám vajec, jestli mi stačí na koláč, co chci upéct. V tu chvíli zvonek - sousedka si jde půjčit vejce, co jí chybí do polévky. Jdu do krámu a říkám si - dlouho jsem neviděla strejdu Martina..najednou za mými zády zatroubí auto a kdo se nezubí za volantem? Martin. Naposledy včera...koukám na Vesničku mou střediskovou...a píšu kamarádce Lence - "po žních k Turkovi" a najednou blik cvak skype - "po žních k Turkovi"..ta samá věta od ní v tu samou vteřinu. Ona píše : "Nech už toho, je to šílený!!" protože to se nám stalo mockrát, že jsme obě napsaly tu samou věc v tu samou chvíli. Napojení na sebe? nebo je v tom něco víc? Kdo mi tohle vysvětlí? Asi nikdo, leda tak pán Všehomíra, ale snad se s ním setkám až za dlouho :-D

 

Náhody jsou náhody, ale "náhody", které člověka dohání k šílenství, jsou opravdu někdy nesnesitelné. Občas si říkám - "proč já?" ale to je jako házet jahody do výběhu lvů. Nesežerou je a akorát se naštvou, proč neházím maso :-D Máte s veličenstvem "náhodou" také nějaké zkušenosti? Podělte se v diskusi, těším se a doufám, že na "to" nebudu sama.

 

Pěkný večer všem, Petra

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petra Pavlíčková | středa 21.8.2013 23:22 | karma článku: 24,58 | přečteno: 3580x
  • Další články autora

Petra Pavlíčková

WC a dršťková

Stává se to. Občas vám Vánoce nevyjdou dle vašich představ. Když pominu provozní věci typu - nejsou peníze na dárky, nejsou dárky, nedorazily dárky, dopravce PPL se ožral a nedovezl dárky včas, protože chrápal v odstaveném autě...

29.12.2016 v 23:55 | Karma: 25,63 | Přečteno: 800x | Diskuse| Společnost

Petra Pavlíčková

Poslední ze Sedmi statečných...

Už asi týden se objevuje tolik zpráv o úmrtí slavných osobností, herců, umělců, fotografů apod, že jsem se přistihla, jak si při čtení dalšího nekrologu pobrukuji text slavné trampské písničky: "Zatracenej měsíc listopad..."

11.11.2016 v 23:44 | Karma: 29,66 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Kultura

Petra Pavlíčková

Ať život muší plácačka zruší!!!!

Neznám nádhernější start nového dne, než být probuzena mouchou. Znáte to všichni - spíte, sladce...a najednou "pink" a sedí vám na nose, obličeji, na všech odkrytých okončetinách těla. Je marnou snahou tu černou vtěrku odehnat.

21.9.2016 v 21:41 | Karma: 15,79 | Přečteno: 376x | Diskuse| Společnost

Petra Pavlíčková

Když vám vyhlásí válku kotě....

Ve staré kůlně kousek od našeho baráku má soused kočičku, která porodila patero zdravých koťat, černých jako uhel. Jsem zde v okolí známa jako "kočičí máma", i šla jsem se na prcky podívati...

24.7.2016 v 23:14 | Karma: 28,73 | Přečteno: 1107x | Diskuse| Ostatní

Petra Pavlíčková

Co vydá stará půda?

Odkojena Foglarem, nedalo mi to a prostě jsem prozkoumala půdu v baráčku po zesnulé babi. Našla jsem tam rodinné fotoalbum, u kterého jsem se málem umlátila smíchy.....nedivím se, že babi tento "skvost" raději dala na půdu...:-)

7.7.2016 v 0:23 | Karma: 24,31 | Přečteno: 801x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:41

Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem,...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:40

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6074x
Jsem normální občan ČR

Seznam rubrik