Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mravenci v kredenci

Zapřísahala jsem se, že neublížím živé duši....pavouky, zavítající do našeho bytu, opatrně vynáším ven na balkon živé, už je nezabíjím, protože podle staré pověry bych si zabila štěstí...překonala jsem arachnofobii, už nevolám manžela s jekotem, ať okamžitě, ale okamžitě tu stvůru odpornou zabije....naučila jsem se zachraňovat hmyz, včelu, která zabloudila k nám a tluče se o okno, pustím ven, pavouka vynesu jemně a něžně na novinách, na které jsem ho nechala nalézt..(do ruky ho nevezmu, ale už jsem se zlepšila, noviny nebo list papíru to jistí), jediné, co bez milosti zabiju je vosa,moucha a komár....otravy otravné.. Vosa je zákeřná a zlá a není ničím užitečná, mouchy jsou šílené zvláště po ránu, když chce člověk spát a moucha mu leze do nosu - to patří zabít okamžitě - a komár, to je kapitola sama pro sebe.Kdo by se rád vzbudil s pupencema od komára na nohou, s mouchou v nose a kolem hlavy mu bzučela hnusná vosa.

Tihle tři řády hmyzu mají vyjímku v tom, že je zabiju na potkání. Čtvrtá vyjímka je blecha. Nevím, jak se to mohlo stát, snad naše kočka Madlenka chodila ven víc než je zdrávo a neměla kapičku přípravku Frontline za krkem, zkrátka nám domů přinesla blechy. Kdo tuhle bleší kalamitu zažil, dá mi zapravdu, že je to příšerné. Ty malé sviňe blechy byly všude. Jsem poměrně čistotná normální ženská, která má doma kočky, tak jsem byla na ledasco zvyklá, ale na bleší invazi jsem zvyklá nebyla a nebudu. Chtělo to pevné nervy a ty já nemám. Blechy byly najednou všude. I když jsme kočky přeléčili Frontlinem, tak stejně už byly blechy pány našeho bytu. Prošla jsem se bosa po koberci a během minuity jsem měla asi milion štípanců od těch mrch.Navíc to bylo i vidět, naskakovaly na nohy a kotníky a nemožno je chytnout, když jsem chytla jednu, tak nemožno jí zabít, protože blecha má opravdu tuhý kořínek. Svého času jsem je jen sbírala a topila ve sklenici vody, blecha pak udělá pár temp a je po ní...ale už to nešlo,, kartáčování a desinfekce koberce se minula účinkem, blechy byly všude, museli jsme  s manželem spát na karimatce ve spacáku v obýváku, kde máme plovoucí podlahu, tam se blechy nechytaly.....povolala jsem deratizátora, který vyčistil od blech byt. Bylo to sice velmi drahé, ale nelituju toho, už pro ten pocit, že si můžu bez pocitu hnusných malých skákavých šmejdů, co se mi prohánějí po nohách a lůžkovinách, lehnout a spát.

 

Blech jsme se zbavili a mysleli jsme si, že máme vyhráno...ale co čert nechtěl...Jednoho krásného rána jsem se probudila, zašvidrala zalepenýma očima na noční stolek a tam se najednou něco hemžilo. I otevřela jsem oči dokořán a málem jsem se poblila - asi tisíc mravenců okupovalo noční stolek, lampička  byla obsypaná tělíčky vetřelců, bylo to jako z nějakého hororu. Prostě invaze mravenců do našeho přízemního bytu.

 

Ferda mravenec mi nevadí, dokonce když jdeme s manželem na houby, tak potkáváme jedno velké mraveniště a mě fascinoval a fascinuje ten obrázek lopotících se mravenečků na cestě dovnitř a ven, jsem byla zaseklá u pozorování mraveniště, až mě musel manžel upozornit, že jdeme na houby, ne na mraveniště....ale co s invazí mravenců dělat doma? Dotedka vůbec nevím, kudy k nám vlezli.. snad oknem, snad dveřmi - ale byli všude. Cestičku si udělali z naší chodby, tam byla mravenčí dálnice. Vlezli na všechno,, co slibovalo jídlo - vařila jsem, roštěnky na smetaně s rýží, najednou mi spadl do hrnce trs mravenců, který byl zavěšen na digestoři...

 

To už jsem začala ječet a googlovala jsem babské rady jak se zbavit mravenců v bytě. Našla jsem asi 200 odkazů na to, jak řešit mravenčí invazi. Někdo radil hřebíček, že se mravenci zaleknou vůně hřebíčku - i rozsypala jsem hřebíček kde to jen šlo...mravenci přelezli hřebíček jakoby nic. Další rada zněla - nastrouhat bílou křídu do talířku a dát jí do cesty mravencům - oblezli křídu a pokračovali dál za svým pinožením. Další rádce radil ocet - prý dají pokoj. Nalila jsem ocet do rozprašovače vody a vystříkala s ním veškerá místa, kde se Ferdové mravenci objevovali. No, to jsem si naběhla. Týden to u nás smrdělo jako ve výrobně utopenců a mravenci se vesele dál proháněli po své dálnici v chodbě, ba co víc, lezli na kočičí jídlo a odášeli si kousky konzervy kitekat někam do svého brlohu. Další rada zněla, že až bude mrznout, tak máme vyklidit byt a nechat dva tři dny vymrznout s otevřenýma oknama, že to mravence ten mráz jakoby spálí. Ale já mám doma asi 200 kytek, které by pomrzly, to nešlo, čekat na zimu..

 

Bylo mi řečeno deratizátorem po telefonu, že musím najít hnízdo, kde je mravenčí královna a to pak zlikvidovat, nejlíp spálit, nebo polít vařící vodou.  Že zabíjení mravenců nic neřeší, naopak. Když zabiju jednoho mravence a nechám ho v cestě, tak ti ostatní vezmou jeho tělíčko  a odnesou ho pryč, tomu jsem byla i svědkem - a pak jsme to hnízdo konečně našli - bylo pod vanou.

 

Opravdu neuvěřitelné, nějak se tam dostali a založila tam mravenčí královna svou kolonii. Ač jsem byla ráda, že  konečně víme, kde jsou a odkud se vzali, tak jsem je nespálila ani nezabila...odnesli jsme celé hnízdo v igelitce do lesa a tam je vysypali. Od té doby máme pokoj od mravenců, ale bojím se dne, kdy zase příjdou a budou chtít s námi bydlet....v tom případě je pošlu k blechám :-D

Autor: Petra Pavlíčková | pondělí 29.8.2011 0:06 | karma článku: 10,57 | přečteno: 716x
  • Další články autora

Petra Pavlíčková

WC a dršťková

Stává se to. Občas vám Vánoce nevyjdou dle vašich představ. Když pominu provozní věci typu - nejsou peníze na dárky, nejsou dárky, nedorazily dárky, dopravce PPL se ožral a nedovezl dárky včas, protože chrápal v odstaveném autě...

29.12.2016 v 23:55 | Karma: 25,63 | Přečteno: 799x | Diskuse| Společnost

Petra Pavlíčková

Poslední ze Sedmi statečných...

Už asi týden se objevuje tolik zpráv o úmrtí slavných osobností, herců, umělců, fotografů apod, že jsem se přistihla, jak si při čtení dalšího nekrologu pobrukuji text slavné trampské písničky: "Zatracenej měsíc listopad..."

11.11.2016 v 23:44 | Karma: 29,66 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Kultura

Petra Pavlíčková

Ať život muší plácačka zruší!!!!

Neznám nádhernější start nového dne, než být probuzena mouchou. Znáte to všichni - spíte, sladce...a najednou "pink" a sedí vám na nose, obličeji, na všech odkrytých okončetinách těla. Je marnou snahou tu černou vtěrku odehnat.

21.9.2016 v 21:41 | Karma: 15,79 | Přečteno: 375x | Diskuse| Společnost

Petra Pavlíčková

Když vám vyhlásí válku kotě....

Ve staré kůlně kousek od našeho baráku má soused kočičku, která porodila patero zdravých koťat, černých jako uhel. Jsem zde v okolí známa jako "kočičí máma", i šla jsem se na prcky podívati...

24.7.2016 v 23:14 | Karma: 28,73 | Přečteno: 1106x | Diskuse| Ostatní

Petra Pavlíčková

Co vydá stará půda?

Odkojena Foglarem, nedalo mi to a prostě jsem prozkoumala půdu v baráčku po zesnulé babi. Našla jsem tam rodinné fotoalbum, u kterého jsem se málem umlátila smíchy.....nedivím se, že babi tento "skvost" raději dala na půdu...:-)

7.7.2016 v 0:23 | Karma: 24,16 | Přečteno: 798x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6074x
Jsem normální občan ČR

Seznam rubrik