Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stará Drtící Ruka vzpomíná

Vyrostla jsem s Vinnetouem. Tím nemyslím fiktivní postavu, ale živou bytost z masa a kostí, se kterou mám spojené nejhezčí pubertální vzpomínky. A protože jsem nejspíš už opravdu Old a trochu dětinštím, mám chuť se o ně podělit.

Když u nás doma řeknu rudý bratr, všem je hned jasné, koho myslím. Žádného indiána, ale spolužačku ze základní školy, která hrála fotbal líp než kluci a za kamarádku si kupodivu vybrala mě, největší nemehlo široko daleko. Asi jsme byly dost zvláštní dvojka. Já furt cosi četla a jezdila na šachové turnaje, ona se honila za balónem. Spojoval nás odpor k sukýnkám, mašličkám, dívčím střevíčkům a všemu kadeřavému a načančanému. A hlavně láska k mayovkám. Kolikrát jsme lezly po stromech nebo uháněly na svých skřípajících kolech značky Pionýr – já na Hatátitlá a Vinnetou na věrném Ilčí – a najednou se propadly o sto let zpátky na úplně jiný kontinent. Mezi srdnaté bojovníky, pro které je dané slovo zákonem a čest znamená víc než život. Do světa fantazie, která zdaleka nebyla jen pro kluky, i když si to možná někteří myslí.

Ale pozor! Nešlo jen tak o ledajaké hrátky. Náš Klub Apačů měl přísná pravidla. Klubová pokladna s pevně stanovenými příspěvky. Kronika Klubu Apačů s mými texty a Vinnetouovými karikaturně laděnými kresbami (dnes zaručený zdroj rodinné zábavy). Tajná abeceda, ve které se posílaly šifrované zprávy. Vlastnoručně batikovaná trička se znakem Klubu Apačů. Společné cesty do kina, na koupaliště i na dovolenou do Skalistých hor kdesi na severu Moravy. Obřadné ochutnávky ohnivé vody ukryté doma ve špajzu (než ji objevila Ribanna a vyžahla pranic netušíc, že okrádá nemajetné nezletilé indiány). Klubové soutěže zdatnosti, ve kterých Vinnetou vždy exceloval a O. S. nezadržitelně propadal  Boje s nepřátelským kmenem zbabělých Pobouchanců, který měl tu drzost zlehčovat naše rituály. Památná cesta na Nugget-tsil, kde jsou navěky ukryty naše závěti. Ještě památnější výpravy na třešně...

No a vymýšlely se taky blbosti, nad kterými dneska kroutím hlavou. Třeba táboráčky v lese, které za žádnou cenu nesměl prozradit stoupající dým. Nepostradatelnou maskovací roli rozptylovače dýmu pravidelně - ač ne zcela dobrovolně - zastával nejmladší člen klubu Harry řečený Dýmař. Stále ho vidím, jak s přivřenýma slzícíma očima mává rukama nad ohněm a zalyká se kouřem: „Už nemůžu, už nemůžu! Já se dusím!“ „Nekecej a dýmuj!“ děl sveřepým hlasem náčelník.

Nebo tenkrát, když jsme v rybářských potřebách za veškeré klubové finanční rezervy nakoupily šest set metrů zvlášť pevného silonu („To máte, holky, na žraloka?“), chtěly ho napnout mezi našimi panelákovými okny a posílat si po něm zprávy. Tenhle pokus nám naštěstí hned v zárodku zatrhla Ribanna. Při představě, jak po silnici pod naším prověšujícím se silonem projíždí někdo na motorce, mě ještě teď polévá horko. Memento naší mladické blbosti – kotouč silonu o síle 0,5 mm - mám pořád doma v šuplíku.

 

Čas nezastavíš a smutná pravda je, že i toho nejstatečnějšího indiána nakonec pohltí civilizace. Dnes je z Vinnetoua vedoucí jednoho důležitého oddělení a já se občas bavím při představě, jak její podřízení zjistí, že v jejich čele stojí náčelník Apačů. (Neboj se, Vinnetou, Old Shatterhand tvoji identitu neprozradí ani u mučednického kůlu.)

Moc často svého rudého bratra nevídám, ale když mi o narozeninách brzy ráno pípne první esemeska, stoprocentně vím, že je od něj. A stojí tam třeba: DRAHY POKREVNI BRATRE CHARLIE, PREJI VSE KRASNE K TVEMU DNESNIMU MLADEMU VYROCI, RADOST Z VELKE FAMILY, RYCHLEHO HATATITLU, NEJAKE TY NUGETKY, PRIJEMNE BYDLENI VE VASEM PUEBLU, SPOLEHLIVOU HENRYOVKU A VSE OSTATNÍ DLE TVEHO PRANI. HOWGH. TVUJ RUDY BRATR V.

Ještě nikdy nezapomněl. Asi je to tím, že jsme opravdu sbratřeni krví. To jsme takhle jedno odpoledne, kdy široko daleko nebyl žádný rodič, každá vymáčkla z prstu několik kapek krve do sklenky džusu a tento nápoj jsme svorně vypily. Možná se vám to ekluje, ale pro nás indiány a hrdiny prérií je taková věc úplná brnkačka. A myslete si o tom, co chcete, ono takové sbratření krví, i když naředěnou džusem, prostě má svoji váhu. Kam se na krevní pouto hrabou všechna virtuální přátelství, co naše děti navazují na chatu.

Nevyrůstaly jsme zrovna ve veselé době, ale když se ohlédnu zpátky, říkám si, že jsme si ty roky opravdu užily. Skoro každý den několik hodin venku, pořád se cosi vymýšlelo a podnikalo. A nepotřebovaly jsme ke štěstí ani Bravíčko, ani video, ani internet, ani počítačové hry...

BRATRE, DIKY! AT MAS VZDY PLNA LOVISTE, TVUJ SIP NIKDY NEMINE CIL, TVOJI ZBABELI NEPRATELE ZHYNOU POTUPNOU SMRTI A DOBRY MANITOU NECHT BDI NAD TVYMI KROKY. HOWGH. TVUJ BILY BRATR O. S.

 

* Kdo byl Harry a komu jsme říkali Ribanna, uhádnou jen skuteční znalci mayovek (nikoli filmů, ale knih). Nápovědu najdou přímo v textu.

 

 

Autor: Petra Kišová | středa 20.7.2011 9:31 | karma článku: 21,34 | přečteno: 1282x
  • Další články autora

Petra Kišová

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

27.1.2019 v 9:58 | Karma: 14,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby.

22.8.2018 v 20:39 | Karma: 25,22 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Srpen 1968

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Fin, který ukradl desítky tisíc záznamů z psychoterapie, půjde do vězení

30. dubna 2024  19:45

Finský soud v úterý odsoudil 26letého muže k šesti letům a třem měsícům vězení za to, že se...

Největší klimatické nesmysly přijala současná vláda, míní europoslanec ANO

30. dubna 2024  19:37

Byla to právě vláda premiéra Petra Fialy z ODS a evropské předsednictví České republiky, kdy se...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  19:28

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...