Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč? Přece proto, že už nevíme co s penězi a s časem!

Takhle občas odpovídám lidem, kteří se ptají, proč to proboha děláme. Proč vozíme děti do soukromé základní školy skoro na druhém konci města, když máme pár set metrů od domu státní ZŠ. Proč trávím v průměru 1,5 hodiny denně jako neplacená taxikářka (cesta do školy a zpět zabere spolu s předáním/vyzvednutím dítěte cca 45 minut). Proč platíme školné, momentálně asi třicet tisíc korun ročně, plus náklady na dopravu, když státní škola je zadarmo. Proč to tak děláme už od roku 1995, kdy mělo nejstarší dítě pět let, a skončíme s tím v roce 2015, kdy nejmladší ukončí první stupeň školní docházky. Pro okolí jsme nepochybně za exoty. Jestli také nechápete, tady jsou naše důvody (alespoň ty hlavní):

1/ Na rozdíl od soukromých gymnázií, jejichž studium bývá otázkou prestiže, na soukromé základní škole nepotkáte ani tak děti podnikatelů jako hlavně děti rodičů, kteří mají na žebříčku hodnot vzdělání hodně vysoko - většinou vysokoškoláků. Díky takové skladbě a maximálně 18  žákům ve třídě může výuka běžet svižnějším tempem než na běžných ZŠ, zbývá čas i na její zábavnější formy a na znalosti nad rámec osnov.

2/ Začíná se už posledním ročníkem mateřské školy, ale pětileté děti tady nemusejí trávit odpoledne klidem na lůžku tak jako v jiných MŠ. Místo toho podnikají daleko zajímavější věci a mimo jiné si uvolňují ruku, učí se písmenka a připravují se na nástup do školy pod dohledem učitelky nebo učitele, který s nimi pokračuje do první třídy.

3/ Končí se pátou třídou a vizitkou školy je, kolik žáků uspěje v přijímacích zkouškách na osmiletá gymnázia. Zatímco většina státních škol nemá zájem, aby je po 5. třídě opouštěli nejlepší žáci, takže přijímací zkoušky ignorují a příprava leží výhradně na rodičích, na „naší“ soukromé ZŠ se děti na přijímačky chystají cíleně a velmi intenzivně.

4/ Pokud dítě nemá nějaký specifický problém, například se čtením, rodiče až do třetí třídy prakticky nevědí, co je to domácí úkol. Soukromá škola totiž nepřenáší své povinnosti na rodinu a třeba naučit děti psát chápe jako svůj úkol (hurá!).

5/ Jak si dítě vede, že zlobí apod. se nedočítám v deníčku. Třídního učitele vídám prakticky každý den při předávání dítěte a v přímém kontaktu jsem i s učiteli specialisty (angličtinářkou apod.). Stejně dobře znám taky všechny spolužáky svého dítka a většinu jejich rodičů, se kterými se dennodenně potkávám. Navíc se místo třídních schůzek pravidelně konají tzv. ukázkové hodiny, ve kterých rodiče v roli inspektorů sledují své dítě přímo v procesu výuky.

6/ S ohledem na dojíždění začíná výuka až v 8.30 a končí ve 14.30, rozvrh je volnější a počítá také s poobědovým odreagováním dětí třeba na školní zahradě. K dispozici je ranní  a samozřejmě i odpolední družina, v jejímž rámci si dítě může vybrat z několika zájmových kroužků, takže netráví čas jenom planým čekáním na rodiče. A i když zrovna žádný kroužek nemá a přijdu ho vyzvednout dřív, často slyším : „Ještě néé! Nemůžeš jít nakoupit nebo tak něco a přijít později? Mně se domů ještě nechce, mě to tady baví....“ Možná je pro mě jako pro rodiče tento argument nakonec ze všech nejpádnější.

 

Na druhé straně je třeba přiznat, že nic není zadarmo. Soukromá základní škola pro rodiče opravdu znamená velkou zátěž, a to finančně i časově. Když se spočítá všechno dohromady, stojí nás měsíčně skoro tolik peněz a času, kolik do své vášně investuje silný kuřák. Takže je jasné, že každý ji svému dítěti určitě dopřát nemůže. Ale jak říkám, my prostě už nevíme co s penězi a s časem...

 

(Poznámka pro diskutéry: aby nedošlo k mýlce, píšu pouze a výhradně o soukromých základních školách, nikoli o středních, se kterými nemám přímou zkušenost. Obě moje starší děti totiž bez problémů zvládly přijímací zkoušky na státní osmiletá gymnázia, jistě i díky kvalitní přípravě na soukromé ZŠ.)

 

 

Autor: Petra Kišová | sobota 27.8.2011 20:43 | karma článku: 20,35 | přečteno: 2026x
  • Další články autora

Petra Kišová

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

27.1.2019 v 9:58 | Karma: 14,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby.

22.8.2018 v 20:39 | Karma: 25,22 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Srpen 1968

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...