Maturanti, držte se při zemi!

Odvaha je nebezpečná, s iniciativou pohoříš a kreativita se trestá. Tak zní poselství státní maturity.

Jak se nám státní maturita postupně zdokonaluje a Cermat vychytává další a další mouchy, středoškoláci a jejich kantoři konečně chápou, o co tady jde. Po pokusných králících z roku 2011 a zaskočených naivkách z roku 2012 budou následovat už jenom protřelí mazáci znalí pravidel.

Těžší maturita? Ani omylem! Pokud jsi náhodou uvažoval o těžší variantě, tak na to honem zapomeň. Takové donkichotství si nedovolí už ani premianti, pro které dřív byla volba obtížnější varianty otázkou cti. Proč by sázeli svou budoucnost a riskovali propadnutí, když testy připravuje banda neschopných diletantů? Naprostou většinu vysokých škol výsledek maturity stejně nezajímá a i těch pár fakult, které berou v potaz, jakou variantu si kdo zvolil, tak činí způsobem naprosto odtrženým od reality. Třeba na strojní fakultě VŠB-TUO promíjejí přijímací zkoušku z matematiky uchazečům, kteří odmaturovali ve vyšší úrovni obtížnosti za 1, za 2 nebo za 3 a v nižší úrovni za 1 nebo za 2. (Tak to musí být fakt těžké rozhodování, kterou variantu si vybrat.)

Nerozumíš zadání? Zůstaň v klidu. Určitě nejsi sám a možná mu nerozumí ani zadavatelé, kteří si jenom chtěli ověřit složitost problému. Zbytečně se tím nezabývej a nestresuj, nejspíš tuhle otázku z konečného hodnocení stejně vyřadí. 

Ve slohu jdi cestou nejmenšího odporu. Měj na paměti, že hodnotitelé jsou jenom chybující kantoři a jejich úkolem je určitý podíl prací vyřadit jako neúspěšné. Samozřejmě se radši svezou po úvaze nebo jiné složiťárně, kde svoje zamítavé stanovisko obhájí daleko snadněji než u pracovního postupu.

Hlavně nevybočuj z řady! Zapomeň na osobitost a tvůrčí invenci nech doma. Pokud máš IQ nad 120, zkus ho kousek vypustit, aby tě tupost některých dotazů zbytečně nevyváděla z míry. (Ano, opravdu se ptají na tuhle triviální blbost, nic jiného za tím nehledej...) U maturity nejde o skvělý individuální výkon, žádá se šedá rutina, které vyhoví cca 85 % maturantů ze všech typů škol. Podíl neúspěšných je navíc stanoven předem, tak radši koukej zapadnout do průměru.

A kantoři? Ti se za dva roky určitě také poučili. Už pochopili, že cílem středoškolského studia je normatizovaný jedinec bez tvůrčích nápadů, co pěkně drží hubu a krok, a začnou nám takové vyrábět. Úspěšnost u maturity je přece i jejich vizitkou. A co je jim po vysokých školách, které následně budou ze svých studentů pracně vykřesávat zahlušenou kreativitu?

Ale možná nakonec přece jen zvítězí rozum. Nebo spíš potřeba šetřit, která tenhle předražený projekt (mimochodem dvacetkrát dražší než na Slovensku), co zatím nadělal víc škody než užitku, pošle na zasloužené místo odpočinku. Řekněme do kytek.

 

P.S. Jestli chcete vidět  autentickou ukázku práce hodnotitele, koukněte sem, stojí to za to.

Autor: Petra Kišová | čtvrtek 7.6.2012 15:39 | karma článku: 23,69 | přečteno: 1552x