Jihomoravský kraj, cyklistů to ráj (motoristů peklo)

Náš kraj to s podporou cyklistiky myslí opravdu vážně. Až tak, že v napjatém rozpočtu už druhý rok našel prostor na speciální dotace, které mají zajistit čistotu na cyklistických komunikacích.

Uznávám, že cyklostezky v zimě trpí, ztrácejí na kvalitě a taky okolní příroda si prostě žádá svoje. Někdy je to tak zlé, že se cyklisté musejí vyhýbat výmolům a popadaným větvím, objíždět přečnívající křoviska a traviska a ještě jim v jízdě překážejí odpadky. Kolikrát musejí i brzdit! Co je jim potom platné, že jsou na celé cyklostezce jenom dva nebo tři (v dopravní špičce i čtyři), když to kvůli obecnímu šlendriánu stejně nemůžou pořádně rozjet.

Naštěstí na plynulost jejich průjezdu myslí dotační program zaměřený na čistotu cyklistických komunikací, který osvícené vedení kraje poprvé zavedlo v letošním roce a podpořilo v něm 26 subjektů celkovou částkou dvou milionů korun. Konkrétně zaplatilo čištění povrchu, odstraňování přečnívajících větví stromů a keřů, sekání pásů trávy v těsné blízkosti cyklostezek a úklid komunálního odpadu. Cyklisté (ani realizující firmy) si pomoc z krajské kasy nemohli vynachválit, takže pro velký úspěch poputují  stejné peníze na údržbu cyklostezek i v roce 2012.

Nemám nic proti cyklistům (fakt ne, dokonce mě občas můžete zahlédnout v sedle bicyklu) ani proti bohulibým snahám o čistotu a pořádek. Ale s ohledem na stav silnic v péči Jihomoravského kraje (které mimochodem využívají i cyklisté, a daleko častěji než cyklostezky), mi to přijde jako výsměch. Kraj se tady předvádí jako hospodyňka, která pravidelně leští skoro nepoužívaný sváteční pokoj, ale zbytek domácnosti nechává hnít v odpadcích.

Jihomoravští motoristé by si příští jaro měli zjistit, které cyklostezky onu dotaci získají, a pak se po rozbitých silnicích zajet alespoň podívat, jak taková vzorná veřejnorozpočtová péče vypadá. Cestou budou míjet nezaměstnané už pošesté zametající stejný chodník, aby si zasloužili svůj mrzký žold, protože bez veřejně prospěšných prací v příštím roce od státu nedostanou ani floka. Určitě by zvládli i úklid cyklostezek, ale budou mít smůlu, protože na tuhle šichtu už si brousí zuby firmy, kterým veřejné zakázky určitě přijdou vhod...

Já vím, že dva miliony nejsou nijak závratná suma a prošustruje se daleko víc. Ale přece jen si myslím, že investovat je do pozimní opravy silnic by bylo smysluplnější. Protože silnice to potřebují podstatně více, využívá je daleko víc lidí a s asfaltováním si nezaměstnaní asi neporadí, takže tady se bez finanční podpory kraje opravdu neobejdeme.

A jestli na kraji opravdu nevědí, kam ty ušetřené dva melouny poslat, můžou se na mě s důvěrou obrátit. Z fleku jim dám pár tipů na frekventované silniční úseky, které na pozimní údržbu evidentně čekají už hóóódně dlouho.

Pravděpodobně déle, než tady vůbec stojí všechny ty pečlivě udržované cyklostezky.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petra Kišová | pondělí 12.12.2011 7:29 | karma článku: 16,66 | přečteno: 918x