Houpy houpy, EU hloupý

Včera zakázali houpačky, dneska frkačky a zítra přijde co?Jak tak čtu o nejnovějším výmyslu bruselských vymýšlečů s balónky a frkačkami – a někteří blogeři to líčí fakt šťavňatě – vybavil se mi případ našeho dětského hřiště, které na aktivitu Evropské komise doplatilo už před časem.

Je to hřiště nevelké a navíc okrajové – na okraji naší městské části a hlavně na okraji zájmu našich zastupitelů, kteří se v jeho okolí evidentně nevyskytují nebo nemají malé děti. Jinak by se nemohlo stát, že se jiná dětská hřiště v naší čtvrti honosí posledními výkřiky prolízkové módy, zatímco to naše živoří. Ale o to mi tak nejde, jsem sto pochopit, že rekonstrukce některého hřiště přijde na řadu dřív, některého později a na některé už v obecní kase nezbude. Tak to zkrátka chodí a člověk s tím moc nenadělá. Akorát mi nejde do hlavy, proč se to chudák opomíjené hřiště musí předem zdevastovat.
To bylo tak. Ještě před pár lety naše hřiště mělo dvojnásobek atrakcí a děti na nich juchaly od rána do večera. Nevěděly totiž, jak moc riskují a co všechno by se jim mohlo přihodit. Skřípnutí prstu v houpačce, cinknutí hlavou o kov a možná i leccos horšího. Neb to byly prolízačky zastaralé a nebezpečné, jaké moderní civilizace nemůže tolerovat a Brusel už vůbec ne. Proto jednoho krásného dne přijeli pánové v montérkách a jali se je likvidovat. Na dotazy odpovídali lakonicky Evropská unie a mumlali něco o tom, že místo starých a ošklivých přijdou nové a krásné.
...anebo taky nepřijdou. Protože už je to několik let a pořád čekáme. Krátery po původních prolízkách zarostly a na hřiští bývá klid, protože většina matek z okolí vláčí děti jinam, kde jsou atrakce nejen bezpečné, ale hlavně jich je daleko víc.
A já si říkám, jaké je to zvláštní hospodaření. Taky mám doma staré věci, které chci vyměnit za nové, ale nevyhodím je dřív, než si pořídím náhradu. Zvlášť, když ještě fungují a peníze na nové jsou v nedohlednu. A kdyby mi to někdo nařizoval, tak si zaťukám na čelo a udělám to stejně po svém.
Což je možná načase aplikovat nejen na balónky a frkačky, ale i na všechny další nesmysly, kterými nás Brusel ve své neutuchající aktivitě zásobuje.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petra Kišová | čtvrtek 13.10.2011 23:17 | karma článku: 21,14 | přečteno: 1226x