Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brno pupkem světa

.. nebo tak něčím. Brnocentrismus, Pospíšil, Blažek a velké prázdninové odhalení konspirativního rázu.

Určitě ty vtípky znáte. Poslední obydlená zatáčka před Vídní a největší maloměsto, kde se zamindrákovaní poťouchlíci domlouvají na cajzly nesrozumitelným hantecem. Srandičky, srandičky, srandičky. A jestli někoho nechávají naprosto klidným, jsou to Brňáci, protože ti vědí svoje a hlavně už dávno zjistili, že hlavou zeď stejně neprorazí.

Jó bývaly doby, kdy se zdravě míchli a šli do toho takzvaně prsama. Třeba když jako ústupek východním bratrům vzniklo Česko-Slovensko a na Moravu zbyla akorát ta pomlčka uprostřed. Tehdy se moravismus rozbujel jak rakovina v posledním tažení a orlicí se v Brně zdobil málem i hajzlpapír. Taky moravističtí poslanci se tenkrát zvolili, jenomže toho v Praze stejně moc nesvedli. Bodejť, když už prostá matematika ukazuje, že nikdy nemůžou získat převahu.  A tak se kluci moravští poučili a šli na věc šikovnou oklikou. Nalezli, kam to jen šlo, udělali pár zdařilých výsadků přímo v Praze a zařídili se jináč, kujónsky, tak jak se slabší vůči silnějším zařizují co je svět světem.

Realisticky zhodnotili situaci, moudře přenechali Pražákům moc zákonodárnou a výkonnou a pro sebe si vyžádali jenom nepatrnou maličkost. Od těch časů má Brno pod palcem veškeré soudy včetně Nejvyššího, který s definitivní a neodvolatelnou platností rozhoduje o všech v Praze upečených kauzách, a Ústavního, který pro změnu koriguje usnesení Parlamentu. Můžeme tak po právu konstatovat, že se druhé město republiky má k prvnímu asi jako ten pověstný krk k hlavě. Naoko je sice hlava pořád to nejdůležitější, ale kterým směrem se natočí, na koho se usměje a komu ukáže záda, o tom rozhoduje krk. Jen ať se kluci pražští pobijou o šéfy policie, jen ať se s kmotry do krve rozhádají o místa státních zástupců. Kdo má nakonec ve všech aférách poslední slovo? Justice. A kde se všechny její nitky sbíhají? Kde sídlí vrcholné soudní instituce? Kde se o vině a trestu rozhoduje s definitivní platností? V Brně, v Brně, v Brně!

Ale to není zdaleka všechno, pojďme se podívat se na zoubek našim politikům. Stále častěji se dnes mluví o tom, kdo je vlastně ovládá a v zákulisí tahá za nitky. Tu se vynoří jeden pražský kmotr, aby ho vzápětí přebil druhý. Připomínají se dlouhé prsty natažené z jižních a západních Čech, na severu má jít o hotovou konspiraci. Jenom o Brnu a jižní Moravě nic, ticho po pěšině. Divné, co? Přitom už samotný pohled do životopisu mnoha úspěšných politiků dokládá, že k Brnu měli nebo pořád ještě mají zatraceně blízko.

Brněnská chobotnice opravdu nenechává nic náhodě a natahuje chapadla doslova ze všech stran. Začněme u ODS, kde už deset let  nepustili do předsednického křesla nikoho, kdo by nestudoval v Brně. Tím pádem jsou s Brnem úzce provázaní taky premiéři obou posledních neúřednických českých vlád Topolánek a Nečas. Tolik se spekulovalo, proč byli vybráni právě tihle dva, zdánlivě tak rozdílní politici, a přitom je to jasné jak facka. Moravská klika zafungovala!  

Ještě markantnější je brnocentrismus u sociální demokracie, kterou Brno de facto ovládlo a po vypuzení Paroubka a odstavení Ratha už nemá ve straně žádnou konkurenci (jen tak mimochodem – vzpomenete si, kam bylo adresováno oznámení, které odstartovalo Rathovu kauzu?). Úsměvné na tom je, jak socani ve snaze zahladit brněnskou hegemonii rafinovaně předstírají svár dvou stranických křídel. Jenže v čele obou – jaká náhoda –  stojí dva rodáci z vesnic u Brna, oba absolventi brněnské právnické fakulty, co nikdy nedělali nic než politiku. Když se na sjezdu vybíral předseda strany z Pata a Mata, bylo to namouduši prašť jak uhoď.

Pak si vezměme KDU-ČSL, která se svým tradičním moravským zázemím nikdy netajila. Tady byl vliv moravistů už tak silný, že se část straníků vzbouřila a vytvořila odbojnou TOPku. Od té doby tu máme moravskou KDU-ČSL s předsedou Bělobrádkem (i on samozřejmě studoval v Brně) a její dočasně úspěšnější pražskou konkurenci. Zato u zelených moravská klika českou jednoznačně utřela a Brňák Liška ekologistům vládne pevnou hubou.

Že se o těchto zvláštních shodách nikde nemluví a nepíše? Nedivte se, tím nejpádnějším důkazem brnocentrismu je právě jeho nenápadnost. Základním znakem úspěšného spiknutí přece je, že o něm nic nevíme. A když si nulové povědomí o brnocentrismu porovnáme s tím, kolik zbytečných řečí se vedlo a kolik papíru se popsalo o pragocentrismu, hnedle je jasné, co je skutečný komplot a co jen mlžící mlácení prázdné slámy.

Zkrátka a dobře, komu v žilách nekoluje moravská krev nebo aspoň moravské víno (případ vrchní veverky), ve vysoké politice snad ani nemá šanci. Brno nám prorůstá státní mocí jako rakovina a nenápadných důkazů se najde víc než dost. Proč myslíte, že jsou středobodem vládního úsilí zrovna církevní restituce? A proč se v Praze a vůbec v Čechách přetřásá kdejaká prkotina, ale kolem brněnských kauz se léta přešlapuje jak kolem čerstvého lejna? Příkladem budiž nehorázně předražený justiční palác, který se elegantně smetl ze stolu pokutou papírově splatnou jedním státním úřadem druhému.

Taky politický vývoj posledních měsíců, který tolik mate komentátory, se rázem vyjasní, když na něj pohlédneme čistě regionální optikou. Proč se vládní kabinet obměňuje tempem hokejového střídání? Protože je potřeba nahradit pražské figurky těmi správnými lidmi. Když se novou ministryní kultury stala starostka Vizovic, mohlo se to ještě pokládat za svěží import moravské tradice (s 50% obsahem). Když byl ministrem školství jmenován bývalý rektor brněnské univerzity, začínalo být jasné, odkud vítr vane. Ale definitivně se probrněnský Nečas odkopal bleskovým vyhozením Pospíšila a jmenováním Blažka na klíčový post ministra spravedlnosti. Sice to dovedně maskoval načasováním s tahanicemi kolem fleku vrchního žalobce v nevýznamné Praze, takže mu spousta komentátorů opravdu skočila na špek a uvěřila, že ve skutečnosti šlo o Bradáčovou. (Což je podobné jako uvěřit, že šéf ČEZu byl vyměněn jenom kvůli tomu, aby dosadil správného člověka na uvolněné místo vedoucího divize.) Ve skutečnosti šlo samozřejmě o to nahradit v pozici šéfa celého resortu Plzeňáka Brňákem, čímž nenápadně zapadl poslední kamínek trpělivě skládané mozaiky. Teď už se z Brna vedle politiky řídí i kompletně celá justice včetně všech státních zastupitelství... Ale nejlepší je, že si toho zase vůbec nikdo nevšiml! Tisk má prostě klapky na očích a tápe kolem zástupných problémů, aniž by se k meritu věci byť jen přiblížil.

Začínám věřit, že pravdu může odhalit snad jen bulvár. Kdyby se provalilo, ve kterém městě má Peake utajenou nevlastní sestru a Drábek mladičkou milenku, kde Schwarzenberg vlastní opiové doupě a kam Kalousek jezdí incognito hrát ruletu, mohla by z toho být opravdová ostuda ... jak Brno ;-)

 

Autor: Petra Kišová | čtvrtek 5.7.2012 17:55 | karma článku: 17,60 | přečteno: 1868x
  • Další články autora

Petra Kišová

Pro malý kousek Osvětimi v sobě

Jsou místa divně zlověstná nebo naopak velkolepě majestátní, kde člověku není do smíchu ani do řeči. Kde pociťuje zvláštní tíhu, která mu stahuje hrdlo, a mimoděk zvedá pohled do výše, jako by tam hledal něco, co není

27.1.2019 v 9:58 | Karma: 14,70 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Petra Kišová

Dědek kořenář a nová dimenze alternativní medicíny

“Zmačkejte to.” Diagnóza nejen bez vyšetření, ale i bez jakéhokoliv kontaktu s pacientem. Svět čar a kouzel se v Brně otevírá přímo na zdravotnickém středisku.

14.10.2018 v 17:31 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Brno

Petra Kišová

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých kalhot. Nelíbí se mi.

8.10.2018 v 15:51 | Karma: 43,85 | Přečteno: 16249x | Diskuse| Osobní

Petra Kišová

Jak díky srpnu 1968 vznikla na Moravě líheň šachových velmistrů

Srpnová invaze měla i podivně pozitivní dopady. Tehdejší velitel pluku a pozdější legendární šachový trenér Vratislav Hora prožil život ve znamení osudových osmiček. A byl to paradoxní příběh hodný paradoxní doby.

22.8.2018 v 20:39 | Karma: 25,22 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Srpen 1968

Petra Kišová

Společnost pro uvádění Vieweghova skuhrání na pravou míru

Spisovatel Michal Viewegh se jako lektor zúčastnil 15. ročníku festivalu ProART, svůj kurz nedokončil a ujel. Ve svém pravidelném fňukacím okénku na Lidovkách vysvětluje proč. A teď jak to bylo doopravdy.

1.8.2018 v 12:23 | Karma: 45,38 | Přečteno: 10731x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč