Tak dlouho chodí Orbán se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne

U Orbánů doma bude asi smutno. Vyplatil se Maďarsku jeho úzkostlivě blízký vztah k Rusku a Putinovi?

Diktátor z Wishe a Putinův evropský spojenec Viktor Orbán se od počátku nevyprovokované invaze ruských vojsk na Ukrajinu sám div nepřetrhl, aby házel zbytku Evropy při jakékoliv snaze pomoct Ukrajině klacky pod nohy.

Není prakticky žádného sankčního balíčku, kdy by se Maďarsko nerozhodlo zneužít situace a vydírat právem veta zbytek Evropy k protlačení vlastních zájmů nebo k napomáhání Putinovu režimu. Loni v květnu se například Orbánovi podařilo zbrzdil pátý sankční balíček o celý měsíc. Členové vládní Fidesz se mezitím nechali slyšet, že si za zrušení maďarského veta nechají naúčtovat obrovské výpalné v hodnotě 750 milionů eur.

Nutno říct, Orbánova strategie vydírat zbylých 437 milionů Evropanů příliš neuspěla.

Vyplatil se ale Orbánovi jeho až nebezpečně blízký vztah k Kremlu? Měl výrok, že Budapešť nezatkne Vladimíra Putina na svém území po vydání mezinárodního zatykače v Haagu smysl? No, nemyslím si. Podle ruské tiskové agentury TASS bylo Maďarsko přidáno na seznam cizích států a území, které „spáchaly nepřátelské akce proti Rusku, jeho společnostem a občanům“.

Ať už se to Orbánovi líbí, nebo ne, byl po své službě právoplatně odměněn. Nejen že Orbán tímto jen prohloubil jím vykopanou propast mezi Maďarskem a zbytkem Evropy, ale zároveň se mu ani nepodařilo získat podporu svého idola z Kremlu.

Viktor Orbán svou politikou a konstantním porušování principů právního státu neohrožuje pouze Maďarsko, ale celou Evropu. Tohle už nesmí Evropa dál tolerovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mikuláš Peksa | čtvrtek 13.4.2023 10:59 | karma článku: 20,68 | přečteno: 662x