Nebylo by nejlepší zkombinovat výhody fixních a spotových tarifů elektřiny?

Mám na vás otázku. Je podle vás lepší mít elektřinu na tarif s fixovanou cenou třeba na tři roky dopředu, nebo dynamický tarif, ve kterém můžete nakupovat za spotové ceny, kde je občas k sehnání extrémně levná elektřina?

Myslím tím samozřejmě v době, kdy na trhu neprobíhá energetická krize.

O co jde: v polovině roku skončí celoevropské opatření, které dnes „stropuje“ ceny elektřiny u výrobce. Tohle opatření platí od konce loňského roku a po jeho zavedení cena elektřiny dost výrazně zlevnila (koukněte na graf). Takže až „vyprchá“ jeho účinnost, nic hrozného se nejspíš nestane.

Otázka ale je, jak nastavit na trhu pojistky do budoucna. Jedna z věcí, se kterými přišla Komise, se týká právě nabídky tarifů pro domácnosti a malé podniky. Ono se totiž ukázalo, že v čase cenové krize na tom byli v zásadě nejlépe zákazníci, kteří měli víceletý tarif s pevnou cenou, ale uzavřený ještě před cenovým nárůstem. Těm zůstaly ceny prakticky na předválečné úrovni.

A naopak nejohroženější byli klienti některých obchodníků, kteří měli byznys postavený na spotových nákupech bez jakýchkoliv dalších zajištění. To byl případ Bohemia Energy, která při rostoucích cenách prostě neustála rizika svého obchodního modelu a ukončila činnost (a tím i dodávky do milionu odběrných míst). V takových situacích ze dne na den vyskočily platby za energie klidně k desetitisícům.

Jenže když zrovna není krize, nákup za spotové ceny umí být hodně výhodný. Navíc ne každý, kdo obchoduje za spotové ceny, má stejný model jako „Bohemka“. Dynamické tarify jsou oblíbené z řady důvodů i mezi domácnostmi s vlastní fotovoltaikou, baterií a třeba taky automatickým systémem optimalizace výroby a spotřeby. Ten totiž kalkuluje právě s pohybem ceny elektřiny na trhu, když je drahá, snaží se konzumovat málo, a když je levná, nakupuje.

Že by bylo nejlepší skloubit výhody fixních a spotových tarifů? Přesně o tom teď budeme jednat. Myšlenka za tím je, že by domácnosti mohly mít „kombinovanou“ smlouvu, samozřejmě pokud o to budou stát. Část elektřiny (třeba na vytápění) by se jim účtovala v tarifu s pevnou cenou a část elektřiny (třeba na dobíjení elektromobilu a provoz FVE) ve spotových cenách. Každý by měl možnost nastavit si to nastavit individuálně.

Přijde mi to celkem rozumné, co vám?

Autor: Mikuláš Peksa | čtvrtek 30.3.2023 11:27 | karma článku: 5,39 | přečteno: 334x