Korupce a podvody do Evropského parlamentu nepatří

Už to jsou téměř čtyři měsíce, co Evropským parlamentem otřásla pravděpodobně ta největší korupční kauza za poslední dekády.

Skupina europoslanců ze skupiny S&D byla tehdy obviněna, že přijímala obrovské úplatky z Kataru – kvůli hlasování v jeho prospěch.

Reakce Evropského parlamentu a dalších orgánů tehdy byla po dlouhé době velice jasná – korupce a podvody v evropských institucích, ať už se jedná o úplatky, střet zájmů nebo neoznačené schůzky s lobbisty třetích států a podezřelé zahraniční výjezdy, musí skončit. A to co nejdříve!

Moc mne potěšilo, jak rychle se proto zvedl konsenzus, že potřebujeme co nejdříve zavést společné etické těleso, které sám podporuji od začátku svého mandátu. Jakožto člen europarlamentního Výboru pro rozpočtovou kontrolu moc dobře vím, jak je takové těleso důležité pro dohlížení na možnou korupci, úplatky, převlékání kabátů, ale třeba i kvůli chování a přístupu k zaměstnancům evropských institucích. Viz https://mikulas-peksa.eu/spolecny-eticky-ramec/.

Jak si ale možná někteří z vás všimnou, ten článek jsem psal skoro před dvěma lety. Skutečně, už tehdy jsme v Evropském parlamentu našli jasnou shodu na podobě etického tělesa a následně ho předložili Evropské komisi. Předsedkyně Komise Ursula von der Leyen se dokonce při vstupu do své funkce zavázala, že vznik tělesa je jednou z jejích priorit.

Situace je teď bohužel naprosto jiná. Komise nedávno prohlásila, že zřízení etického tělesa odloží. Co hůř, z dostupných informací se zdá, že Komise má v plánu nové těleso kompletně vykuchat o důležité pravomoce jako možnost vyšetřovat a stíhat konkrétní případy, čímž ho připraví o možnost sloužit jako skutečný dozorčí orgán. Pokud tomu tak skutečně je, půjde o jedno z největších selhání Komise za tento mandát.

Minulé úterý, necelé čtyři měsíce po tom, co budova Evropského parlamentu přetékala belgickými policisty, se uskutečnila razie belgické a německé policie do kanceláře skupiny EPP, které je Ursula von der Leyen sama členkou. Příhodné.

Autor: Mikuláš Peksa | středa 12.4.2023 9:01 | karma článku: 10,61 | přečteno: 478x