Evropa si chce důležité suroviny zajišťovat sama. Nesmíme být závislí na zbytku světa

Evropská unie plánuje přijmout nový Akt o kritických surovinách, který by měl zajistit udržitelné zásobování surovinami, které jsou klíčové pro moderní ekonomiku.

Vyrábí se z nich třeba mobilní telefony nebo elektroauta. Opatření má zajistit, aby byly kritické suroviny v Evropě dostupné a aby byly využívány co nejšetrnějším způsobem. 

Co jsou to kritické suroviny? 

Kritické suroviny jsou suroviny, které jsou klíčové pro moderní technologie a průmysl, ale jsou současně omezeně dostupné nebo hrozí jejich brzký nedostatek. Tyto suroviny jsou nezbytné pro nespočet výrobků , jako jsou mobilní telefony, elektromobily, solární panely nebo třeba větrné elektrárny. 

 

Návrh aktu byl představen v roce 2020 a v současné době se nachází v procesu schvalování. V rámci tohoto návrhu Komise plánuje zvýšit těžbu a recyklaci kritických surovin v Evropě, podpořit inovace v oblasti náhradních materiálů, a snížit tak závislost na jejich dovozu ze zemí mimo EU.

Nová pravidla pro obchodování

Komise chce takto především poskytnout rámec k zavedení nových pravidel pro obchodování s kritickými surovinami, zlepšit transparentnosti trhu a podporu recyklace vzácných surovin. Konkrétní opatření budou definována během legislativního procesu a při uplatňování návrhu v praxi.

Na místě jsou nicméně obavy ohledně ochrany práv dělníků a ochrany životního prostředí ve stávajících i budoucích těžebních oblastech. Je důležité zajistit, aby se těžba a výroba kritických surovin prováděla v souladu s mezinárodními standardy pro lidská práva a životní prostředí. 

Jak ostatně říkám již dlouho, ať už s kritickými surovinami nebo jakýmikoliv nevyčerpatelnými přírodními zdroji musíme nakládat především šetrně a udržitelně. Zaměřme se na vývoj a výzkum v oblasti recyklace, abychom byli co nejméně závislí na budoucí těžbě a tím i na mimounijních zemích. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mikuláš Peksa | středa 5.4.2023 10:13 | karma článku: 7,10 | přečteno: 334x