Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žijeme v právním státě? Experiment naznačuje, že

ne tak docela. V dubnu tohohle roku jsem se – jako službu kamarádce – rozhodla podat za ni svým jménem trestní oznámení. Jak to dopadlo?

Nesmím prozradit, čeho přesně se trestní oznámení týkalo, a tak jen řeknu, že nešlo o rodinné či partnerské sváry, žabomyší války ani o majetek. Šlo o bezpečnost mé kamarádky Mirky, jejího manžela a jejich dětí.

Právě to byl důvod, proč váhala trestní oznámení podat sama. Doufala, že lidé, kteří jí vyhrožují, neznají její novou adresu a žijí v přesvědčení, že pořád bydlí na té staré.

Nikdy jsem trestní oznámení nepodávala, a tak šla Mirka se mnou na prokuraturu. Působilo to tam docela profesionálně, přestože se prokuratura nacházela ve staré budově bez výtahu a chudáci zaměstnanci museli kvůli každému občanovi, který od nich něco potřeboval, sejít o tři patra níž do vrátnice a pak s ním zase vystoupat nahoru. Budova rozhodně nebyla bezbariérová a já se sama sebe ptala, co si počnou, když od nich něco potřebuje třeba člověk na vozíčku anebo starší či nemocná osoba, která jen s obtížemi vystoupá tři patra... Ale fakt to tam působilo profesionálně, dokonce i vrátný, tedy policista vykonávající službu vrátného nebo tak něco, podle všeho uměl číst i psát a sám si opsal do sešitu údaje z našich občanských průkazů. Mirka se zdráhala mu podat občanku – šlo jí přece o utajení adresy --, ale nedalo se nic dělat. Pokud si přála vstoupit do budovy, musela se prokázat dokladem.

JUDr. Fiala, jak mu budu říkat, se choval příjemně. Odvedl si nás nahoru, běžel vzhůru do schodů na vytrénovaných lýtkách, posadil nás za stůl a zeptal se, co pro nás může udělat.
Když jsme mu to vysvětlily, pokusil se Mirku přesvědčit, že by oznámení měla podat ona. Že má strach prozradit svou adresu? Ale prosím vás, paní -------, stačí dát pokyn k jejímu utajení! K lidem, na které trestní oznámení podáváte, se žádné podobné informace nedostanou! Jestli je vám to milejší, můžeme vás kontaktovat telefonicky – ovšem, nemusí to být pevná linka, mobil docela stačí – nebo dokonce e-mailem. Nemějte strach, my jsme vázáni mlčením.... a tak dále a tak dále.

Stejně jsem trestní oznámení podala já.

Bohužel i v mém případě byl problém s adresou. Jako česká občanka žijící v zahraničí nemám, jak jsem zjistila už před časem, žádný zvláštní statut. Pokud chci mít občanský průkaz a pas ČR (což samozřejmě chci), musím mít v ČR trvalou adresu. Tu, jak už si leckdo ověřil, není tak snadné získat, ani když tu bydlíte. Já jsem si zařídila trvalou adresu v domě, kde jsem se narodila a kde dodnes bydlí můj tatínek se svou druhou ženou.

Vysvětlila jsem JUDr. Fialovi, že právě tak jako nesmí vyjít ve známost Mirčino bydliště, nesmí vejít ve známost ani adresa, na které bydlí můj otec. Je mu už skoro devadesát, nemůžeme riskovat, že si to s ním přijdou vyřídit lidé, na které trestní oznámení podáváme. Taky mu tam nesmí chodit žádná, ale vůbec žádná korespondence. Jakýkoli dopis od policie, prokuratury, soudu a tak podobně, který na mou trvalou adresu přijde, může mému tatínkovi a ostatně i jeho ženě způsobit vážnou újmu na zdraví.

Vysvětlila jsem to Dr. Fialovi a on mi trpělivě objasnil, že to naprosto chápe. A jsou na to skvěle zařízeni. Stačí, když jim řeknu, na jakou adresu mi psát. Že je londýnská? Žádný problém! Jen mi ji dejte, všechny dopisy vám budou chodit tam.

Od Mirky si Dr. Fiala vzal telefonní číslo a ujistil ji, že ji tak do týdne, nanejvýš do dvou někdo zkontaktuje a bude to s ní řešit. Mě ujistil, že mi do týdne přijde potvrzení o podání s dalšími informacemi. Dal nám přečíst výtisk mé výpovědi (upozornila jsem ho na chybu v londýnské adrese a Dr. Fiala ji opravil), pak se s námi rozloučil a doprovodil nás k vrátnici, kde už na něj čekal další občan.

Skvělý, říkala jsem si, fakt skvělý! Nechtělo se mi věřit, jak snadné bylo zařídit, aby mi dopisy chodily do Londýna. Nikdy předtím jsem se na českém úřadě s takovou možností nesetkala.

A přišel mi dopis do Londýna? Věřte tomu nebo nevěřte, přišel! Pravda, trvalo mu to měsíc a půl, ne týden. Ale dorazil! Nadšeně jsem podepsala návratku, dala ji do obálky a poslala zpátky, protože královští pošťáci nevěděli, co s ní.

A pak?

Pak dlouho nebylo nic. Mirku nikdo nezkontaktoval – ani telefonicky, ani e-mailem. Usoudily jsme, že se na naše trestní oznámení úřady nejspíš vybodly.

Je to sotva čtrnáct dní, co mě zkontaktoval – nikoli soud, policie či prokuratura, ale můj nešťastný bratranec. "Ivo!" psal mi, "tvýmu tatínkovi přišel pro tebe nějakej dopis – prý od policie nebo od soudu či co. Je totálně zděšenej, že ses zas do něčeho namočila. Musel jsem ho hodinu uklidňovat po drátě. O co jde, prosím tě? Dej mi honem vědět!"

(Nemusím připomínat, že jsem se, přinejmenším od sametovky, nikdy do ničeho nenamočila, ale můj tatínek ode mě evidentně nic dobrého nečeká.)

Nemohla jsem bratranci dát vědět, oč jde, neměla jsem tušení. Musel zajet do tatínkova domu a dopis vyzvednout. Byl už otevřený. A stálo v něm jen to, že prokuratura mou stížnost postoupila policii. Po zhruba pěti měsících, jestli to počítám správně.

Řekla jsem o tom Mirce. Zachvěla se hrůzou – tak takhle by asi vypadalo utajení její adresy. Pak řekla, že je jí to líto a že doufá, že se můj tatínek zase brzo dá dohromady. To já taky. Napsala jsem na adresu, ze které dopis přišel, ať mi veškerou korespondenci posílají do Londýna, jak bylo dohodnuto, ovšem to bude asi k ničemu – vždyť už mi nejspíš psát nebudou, mou stížnost předali policii a neoznámili mi, z jaké adresy mohu očekávat případné další dopisy.

Takže se obávám, že za dalších několik měsíců mi napíše bratranec. "Ivo! Na adresu tvýho otce ti přišel dopis, prej od policie! No, teď už je to lepší, ale dva dny ležel na jednotce intenzivní péče – a tentokrát to prý byl infarkt. Strašně se lekl, do čeho ses to zase namočila."

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iva Pekárková | pondělí 1.10.2012 8:16 | karma článku: 41,83 | přečteno: 8149x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6082x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5160x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4740x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2017x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2845x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7510x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com