Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Udrží se Afrika nad vodou?

"Ne! Ne! Ne! Nedělej to!" zapřísahal mě K. a  zíral na mě očima rozšířenýma děsem. Dvě oyohy, manželky K-ových bratrů, padly na kolena do rudohnědého prachu a sepjaly ruce, jako by se modlily: "Sestřičko, prosíme tě, nedělej to! Nedělej! Nechceme tě ztratit!" Ale já je cynicky zdvihla zas na nohy – a beze slova vlezla do vody.

V kalhotách a košili, protože v těchhle částech Afriky se dáma dost dobře nemůže vysvléknout do spodního prádla. Voda byla úžasná! Teplá, samozřejmě, ale výrazně chladnější než vzduch a nádherně osvěživá. Pomalými tempy jsem se vydala doprostřed řeky jménem Ikpoba a užívala si té rozkoše, zatímco oyohy, už zase na kolenou, mumlaly modlitby a K. poskakoval na břehu a křičel: "Okamžitě vylez! Slyšíš? Jsou tam krokodýli! Jsou tam hadi!"

TAM JSOU HADI – to je jakési novodobé nigerijské HIC SUNT LEONES. Hadi se podle snad všech Nigerijců, co znám, vyskytují v hojném počtu na všech místech, kam byste raději neměli lézt. Podle K. se jich v každé kaluži plazily tuny. To proto, že kdykoli jsem se k nějaké vodní ploše přiblížila, K. se bál, že se mu utopím.

K. pochází z neplovoucího kmene.

I mladí kluci, vesměs nahatí, kteří postávali pět metrů od nás pod trsem bambusu, k tomu neplovoucímu kmeni patřili. Stáli u Ikpoby, klábosili a občas některý z nich přidřepl u břehu a dlaní na sebe nacákal vodu. Věřila bych, že to tak dělali, beze změny, už řadu let.

Jakmile jsem ale vlezla do řeky, všichni ztuhli a bez dechu mě sledovali. Po chvilce jeden, asi tak dvanáctiletý, strčil do vody palec u nohy, pak celou šlapku – načež se probrodil dva metry od břehu a odhodlaně sebou do vody plácnul. Jedním okem pokukoval po kámoších, jestli ho obdivují, druhým po mně. A začal napodobovat pohyby, které jsem ve vodě dělala já.

Po pár minutách zůstali na břehu jen oyohy a vyděšený K. Místní kluci naskákali do Ikpoby – a... začali plavat. Jednou dvakrát jsem jim ukázala, jak dělat tempa rukama, jak nohama. "Tohle je ten nejjednodušší styl – prsa," vysvětlila jsem jim a K. to přeložil. "Plavete vlastně jako žába..."

Věřte tomu nebo ne, stačila čtvrthodinka a kluci, až dosud neplavci, plavali jako žáby. Možnosti se jim rozšířily o další dimenzi: mohli se teď odvážit přeplavat řeku, kterou dřív museli přecházet po mostě. Ikpoba v těchhle místech nebyla hluboká, nejspíš by všude dosáhli nohama na dno. Jenže si to nikdy předtím nemohli ověřit. Voda, až do té chvíle obávaný živel, byla najednou tak trochu kamarád.

V Nigérii jsem viděla představitele plovoucích kmenů – v širokém Nigeru plavali jak ryby, potápěli se pro písek, v řece Etiope vlastními těly řídili směr obrovských tropických kmenů, které splavovali dolů po řece. (Při pohledu na to poslední mi tuhla krev v žilách.) Tělesnou stavbou se nijak nelišili od Nigerijců, kteří neplavou – tak jako všude jinde, i tady šlo jen o to se to naučit. Afričané mají o něco vyšší měrnou hustotu těla než třeba běloši, a tak jim dá o něco víc práce udržet se nad vodou. Ale jak jsem sama viděla u Ikpoby, naučí se to bez problémů každý, kdo se o to pokusí – a komu někdo aspoň přibližně vysvětlí, jak na to.

Tedy... každý kromě K. Občas spolu chodíme, tady v Londýně, do bazénu. K. se pokaždé tak trošku pomodlil, slezl po žebříku do vody (s tím neměl problém, netrpěl fobií, jen neplaveckým strachem), pak se oběma rukama chytil žlábku a řekl: "Dělej!"

Načež já mu poslušně zdvihla nohy k hladině, držela ho kolem pasu a K. se slastným úsměvem nohama zlehýnka čeřil vodu. Dělal by to tak klidně třeba hodinu.

Když jsme s tímhle "tréninkem" začínali, sledovaly ho ze čtyř stanovišť plavčíků čtyři páry nevěřícných očí. Pak si na něj plavčíci i plavčice zvykli a nechali ho v klidu ráchat pod mým dohledem. Když už jsem toho měla dost a zatoužila si aspoň trochu zaplavat, K. od žlábku sledoval, jak se vzdaluju na druhý konec pětadvacetimetrového bazénu, a zjevně měl problém nevykřiknout: "Vrať se! Jsou tam hadi!"

Praktikovali jsme to takhle skoro rok... nejmíň tak šestkrát.

Pak se ale K. zalíbily lodičky na Temži a ptal se, jestli o tomhle taky něco vím. Prozradila jsem mu, že jsem kdysi jezdila na kánoích i na kajacích... snad bych to zvládla i dnes.

"Hurá! Jedem na vodu!" nechal se slyšet K.

"H***o! Na žádnou vodu nejedem, dokud se nenaučíš plavat."

"Vždyť jsem plaval už kolikrát!"

"Dokud se nenaučíš plavat tak, aby ses SÁM UDRŽEL NAD VODOU."

"Vezmu si vestu."

"Ta pomůže jen trošku."

A tak jsme zase zašli do bazénu. Vysvětlila jsem K. už postopáté, jak hýbat rukama a jak nohama, když nechce klesnout ke dnu. A on se tentokrát odrazil od žlábku a -- PLAVAL! Ze stanovišť plavčíků na něj nevěřícně zíraly čtyři páry očí.

K. přeplaval bazén dvakrát tam a zpátky a řekl, že teď už můžem na lodičky, kdykoli se nám bude chtít. Neplave jako ryba nebo lidé z plovoucích kmenů v Nigérii, kteří nemají žádný zvláštní styl, ale cítí se ve vodě jako doma. Nic takového se mu už v životě nepodaří. Ale udrží se nad vodou.

Říkám si, že naštěstí je už podzim – a než zas přijde sezóna na lodičky, K.-ovo plavání se zlepší.

Ale taky si říkám, že je to symbolické: Afričané to mají těžší než běloši, pokud se chtějí udržet nad vodou. A leckdy se ani ti nejnadanější nemají od koho učit. Jiní zas, tak jako K., žijí už dlouho v přesvědčení, že se nad vodou neudrží, kdyby se snažili sebevíc. Ale nakonec stačí je chvíli podržet a dát jim motivaci – a plavou.

Nevím, jak vám, mně to připadá skvělé.

Autor: Iva Pekárková | pátek 10.10.2014 8:23 | karma článku: 36,32 | přečteno: 3753x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5155x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com