Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Školka zavražděných dětí (O síle myšlenky)

Kolega Tibor, nadějný maďarský spisovatel, nám ukazoval Budapešť. Snažil se, ale angličtina, oficiální jazyk naší výpravy, mu nešla tak, jak by si přál. Obvykle nás zavedl k nějakému domu, řekl: "Budova... významná... postavena... koukněte" – a širokým gestem nám ukázal, že je skutečně postavena, a jak moc je významná. Koukli jsme se, a pokud někoho z nás budova opravdu zaujala, tiše sám sobě slíbil, že si to najde na netu. Nikomu se nechtělo Tibora přivádět do rozpaků doplňujícími otázkami, na které nám nebude umět odpovědět bez zakoktání.

Když nás ale Tibor zavedl do židovské čtvrti, ukázal nám nenápadnou pamětní destičku v chodníku a řekl: "Židé. Školka pro děti. Všechny deportované. Tohle je na památku, zůstalo tak, jak bylo," rozuměli jsme mu dokonale a přeběhl nám mráz po zádech. Pietní památka nemohla být vytvořena působivěji. Školku zavražděných dětí nechali tak, jak zůstala, když děti odvlekli do koncentráku. Prostor byl obehnaný vysokým, modře natřeným plotem z dřevotřísky, zdánlivě obyčejným plotem, jakým se ohrazují stavební parcely. Tohle byl ovšem neobyčejný plot. A tvůrci téhle pietní památky si nemohli počínat decentněji: v plotě byly škvíry, ne obyčejné vyříznuté otvory, přímo prosící o to, abyste se zastavili a podívali se. Ne. Tady byly jen škvíry mezi jednotlivými deskami, zdánlivě nedbale pospojovanými, ale ve skutečnosti promyšlenými tak dokonale, aby se vám do mezírky vešlo jen jedno oko a ještě jste si museli dávat pozor na třísky. Školka zůstala tak, jak ji židovské děti opustily: rozhrabané pískoviště, poházené hračky, převrácená lavička, na níž asi sedávala učitelka, kterou určitě taky odvlekli. Viděla jsem řadu památníků holocaustu, dokonce Osvětim, ale žádný na mě nezapůsobil víc. Stála jsem jako přimražená a mí společníci právě tak.

Ten, kdo si tohle vymyslel, by měl dostat metál, říkala jsem si a má úcta k maďarským výtvarným (či jakým) umělcům ještě o něco stoupla. Tohle strčilo do kapsy veškeré koncepční umění, jaké dotuje EU.

Teprve po pár minutách jsem se začala sama sebe ptát, jestli takovýhle exhibit potřebuje údržbu – a jakou. Hřiště bylo pod širým nebem, stopy dětských nožek v písku a polorozpadlé bábovičky sotva přečkaly sedmdesát – ano, sedmdesát! – let. Nejspíš je nutné je periodicky obnovovat – třeba vypustit na hříště hejno dnešních dětí, které ho za pár minut uvedou do úplně stejného stavu, v jakém bylo, když děti odvlekli. I tenhle koncept mě nadchl. Přemítala jsem, jak se na to Tibora zeptat, aby mi porozuměl, když tu se mi začal prohlodávat do mozku červík pochybností. Ty hračky – copak si děti ve čtyřicátých letech hrávaly s úplně stejným koněm z barevného plastu, jakého dnes koupíte v supermarketu? Copak jezdily na stejných plastikových tříkolkách? Ta jedna, převrácená, tak jak jich nechaly, když je nacisté odvlekli na smrt, působí sice dojemně, ale má značně moderní design, včetně věčně padajících koleček.

A tahle koncepce – velmi současná, doslova post-postmodernistická... Je možné, že se podařilo ji prosadit už někdy ve čtyřicátých, nanejvýš padesátých letech, kdy se rozhodovalo, co s touhle parcelou? Bylo to čím dál divnější.

Pak jsme to konečně pochopili. Tohle není pietní památka. Je to školka, kam chodí dnešní děti. Hračky tu leží poházené nikoli sedmdesát let, ale jen několik hodin. Polorozpadlé bábovičky nejsou výsledkem práce nejlepších restaurátorů Evropské unie, ale čtyřletých eurospratků. Zlověstné ticho, které se nad hřištěm vznáší, je tu jen proto, že děti už jsou u rodičů. Po odvlečených židovských dětech nezůstalo nic, jen destička zasazená do chodníku pár desítek let po válce.

Ještě chvíli jsme stáli u prázdné školky a zpracovávali hned dvě emoce: hluboké dojetí nad osudem židovských dětí, které v nás – omylem – vyvolala, a děs z náhlého pochopení, jak mocná dovede být myšlenka a víra, byť taky vznikly omylem.

 

Autor: Iva Pekárková | úterý 20.11.2012 13:05 | karma článku: 34,11 | přečteno: 3190x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6083x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5161x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4741x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2017x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2845x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Kancléř Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, oznámil Hrad

3. června 2024  14:59,  aktualizováno  15:16

Vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) Milan Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,...

Miluji východniarky, hlásá Kotleba na billboardech. V ukrajinské košili

3. června 2024  15:08

Odsouzený slovenský extremista Marian Kotleba se před volbami do Evropského parlamentu rozhodl...

Falešný doktor vystavoval lékařské posudky, podvodem si přišel na 1,5 milionu

3. června 2024  15:05

Svoji matku lékařku se po její smrti rozhodl nahradit 45letý muž z Plzně. V roce 2020 si pronajal...

KVÍZ: Jak znáte EU? Vyzkoušejte kvíz, ve kterém jsme testovali lídry kandidátek

3. června 2024  15:02

Znáte Evropskou unii? A obstáli byste v kvízu, který redakce iDNES.cz předložila lídrům kandidátek...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7510x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com