Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poznej toho "svého"

"Ale vždyť je to dobře!" volal K. "Proč by se jim mělo tolerovat, aby se všude roztahovali – to je nechutné a uráží to Boha! A Američani hned mají plnou hubu řečí. Prý lidská práva – lidi, kteří se neumějí chovat slušně, na žádná lidská práva právo nemají."

K. je občas příšerně konzervativní. Teda hubou. Tak jako spousta lidí si i on něco přečte na internetu a bezmyšlenkovitě k tomu zaujme stanovisko, jakému se říká "převzaté": nepodložené ani vlastní životní zkušeností, ani vlastním uvažováním.

Obvykle ho to zase brzo přejde, ale v případě návrhu nového zákona, který národní shromáždění v Nigérii schválilo už v květnu 2013 a který se 13. ledna odhodlal podepsat i prezident Goodluck Jonathan, si trval na svém: je správné, když se práva gayů trochu zkrouhnou. Fakt se v Nigérii moc roztahují. A co si o tom má myslet Bůh?

Nový zákon práva gayů nezkrouhnul -- gayové v Nigérii žádná práva neměli už podle existujícího zákona, podle kterého se "sodomie" trestala vězněním. "Sodomie" je ovšem z právního hlediska velmi nepřesný termín zahrnující mnoho věcí, od análního sexu (jak se ten výraz obvykle vykládá) přes orální sex až po "normální" sex s nezletilou. Tahle nepřesnost způsobuje nejeden problém třeba v jižanských státech USA. Nigérie teď terminologii vyřešila: nový zákon trestá až čtrnácti lety káznice "gay manželství" (které starý zákon, přirozeně, nikdy nepovoloval), "láskyplné vztahy" mezi osobami stejného pohlaví a členství v organizacích bojujících za práva gayů. Takže gayové, zbavení posledních zbytků svých práv, se ani nesmějí pokusit je vybojovat zpátky.

A K. se z toho raduje!

Nejdřív jsem na to šla logikou. "K., ty říkáš, že se prý v Nigérii gayové všude roztahují – ale viděl jsi tam jednou jedinkrát jediného gaye? Jistě, určitě existují, ale musejí se tak dobře skrývat a přetvařovat, že nikoho, kdo je od pohledu gay, na ulici nepotkáš."

"Tím hůř!" řekl K., "jsou vychytralí."

"Víš, co tenhle zákon znamená pro každého, kdo se narodil jako gay? Buď bude celý život sám a při každém pokusu o sblížení s osobou, kterou potkalo něco podobného, bude riskovat čtrnáct let v lochu. A lidi si na něj budou ukazovat a podezírat ho. Nebo se ožení – a celý život stráví ve lži. A co jeho manželka? Víš, jak hrozné to je, mít za partnera člověka, který nás, už z principu, milovat prostě nedokáže? Zaslouží si to snad tyhle ženské?"

"Zakazuje to Bible," řekl K.

"Jo, v Knize Leviticus. Ve které se zakazuje taky skoro všechno ostatní."

K. jen cosi mručel. Zjevně mi nevěřil. Zasekl se a žádný argument na něj nefungoval. Držel se názoru, že gayové trpět zasluhují, protože urážejí Boha. A jestli i je stvořil Bůh? Ne, gaye Bůh v žádném případě nestvořil. Ty stvořil Ďábel. Patří do vězení a po smrti do pekla.

Konečně mě něco napadlo. "A co Pavel?" řekla jsem.

"Co – co Pavel?"

"No Pavel přece. Náš kamarád Pavel. Ten taky patří do vězení a do pekla?"

"Pavel???" K. nevěřil svým uším. "Pavel nepůjde do pekla. Ten půjde do nebe – rovnýma nohama!"

"A to ti v Pavlově případě nevadí, že je gay? Že má láskyplný vztah s jiným mužem a žije s ním, když už chceš citovat Bibli, 'jako se ženou'? Jo, a v Česku byl dlouhá léta aktivistou za práva gayů. Patří podle tebe na čtrnáct let do lochu?"

"Pavel? Ty jsi se zbláznila!"

K. má na rozdíl od spousty jiných (občasných) konzervativců tu výhodu, že se, když je zaseknutý, dovede odzaseknout. Brzo si dal dvě a dvě dohromady a pochopil, že nešťastní nigerijští gayové, po kterých teď policajti pojedou jak slepice po flusu (Jonathan Goodluck se, jak se zdá, odhodlal návrh zákona podepsat především proto, aby si ho v roce 2015 národ opět zvolil prezidentem) jsou docela obyčejní lidi, někteří skvělí stejně jako Pavel, jiní možná méně skvělí, ale pořád ještě lidi. Zděsil se, že teď tihle lidi budou trpět kvůli nějakému blbému zákonu. "No, snad ho zase zruší," vydechl. "Nebude to snadné, ale... Mezinárodní komunita to přece nepřipustí."

Obávám se sice, že mezinárodní komunita s nově schváleným nigerijským zákonem mnoho nenadělá, aspoň ne v dohledné době, ale těší mě, že K. prohlédl. Ne díky prohlášením gay aktivistů ani intervenci mezinárodní komunity. Díky jedinému člověku, kterého dobře zná.

K. sám službu "toho jediného, kterého dobře znám" vykonává často. Hlavně v Česku. Nejedna stařenka svou z hrůzu z "černých", které vídala pouze v televizi, překonala poté, co K. pohladila po hlavě a vykvikla: "Jé, on má vlasy jako drátěnku na nádobí!" Nejeden člověk přesvědčený – právě tím "převzatým" názorem, tak chytlavým – že bude třeba kolem Evropy vybudovat solidní zeď, aby sem už žádní "černí" ani "přičmoudlí" nemohli, si po hodině prokecané s K. svůj názor poopravil. Nepovede se to vždycky, samozřejmě, ale leckdy stačí potkat jediného gaye, Žida, černocha, muslima, aby si člověk poopravil názor na homosexuály, sionisty, Afriku a islám. Vrátka v mysli, která zůstávají abstraktnějším argumentům beznadějně uzavřená, se rozlétnou dokořán, jakmile potkáte jediného sympatického představitele abstraktně nenáviděných skupin. Je úžasné to sledovat.

Potkávat hordy představitelů takových skupin nepomůže. Spíš naopak – určité vzorce jejich chování člověka jen utvrdí v jeho názorech. Bydlení v blízkosti několika romských rodin, například, z člověka nerasistu neudělá. Ale potkat se s Lacem v hospodě nebo se zakoukat do Eržiky – to člověku zamává jeho standardními převzatými názory.

Tenhle fenomén má i své negativní aspekty, samozřejmě. Je dobře známo, že když se delší dobu setkáváte s kýmkoli, třeba i s usvědčeným teroristou či sériovým vrahem, začnete lépe vidět i jeho lidskou stránku – a žádný člověk není stoprocentně špatný, svou lidskou stránku má i terorista a sériový vrah. Většina lidí na světě ale nejsou ani teroristé, ani sérioví vrazi.

A tak si myslím, že by bylo skvělé, kdyby každý z nás mohl mezi skupinami lidí, kteří nám jsou cizí, ať už jsou to skupiny etnické nebo "zájmové" (pardon, lepší slovo mě teď nenapadá), vybrat "toho svého". A díky němu si vytvořit vlastní názor na jeho skupinu – a opustit ten standardní a převzatý.

Autor: Iva Pekárková | pondělí 20.1.2014 8:51 | karma článku: 28,38 | přečteno: 2564x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5155x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com