Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pošlete mi bělocha! Černýho nechci

Stal se zázrak. Babička mé kamarádky, skoro devadesátiletá stařenka, se konečně nechala přesvědčit a zavítala do Londýna. Zrovna se jí tu narodil první pravnuk.

Babička pocházela od Strakonic a za celý život byla jednou v Německu. Tím její zkušenost s cestováním začínala a končila. Teď na ruzyňském letišti trochu rozklepaně, ale bez protestů nasedla do ocelového orla a odletěla na Heathrow. Radka měla plné ruce práce s miminem, a tak mě poprosila, ať objednám taxíka a zajedu tam pro ni.

Hlavní babiččinou starostí před odletem bylo, co si počne, „dyž tam v tom Londýně bude moc těch černejch". Viděla v životě spoustu černochů, ale ti byli v televizi a nehemžili se kolem ní. Všichni se nápadně podobali čertům, které jim tak poutavě líčil pan katecheta ještě za První republiky. I ze mě měla stařenka trochu hrůzu, protože se doslechla, že s jedním černým bydlím.

Ovšem že nás s Radkou napadlo, jaká by to byla prča, vrazit babičce do náručí malého míšenečka a zašveholit „Tak tohle je tvůj pravnuk, babi", ale to bychom si ho musely vypůjčit. Radka jako jedna z mála mých kamarádek má za manžela Slovana a pravnuk je očividně běloch. Pak jsme chtěly poslat pro babičku na letiště mého přítele K., který se klasickému českému čertovi fakt podobá, jen mu nasadit růžky.

A pak jsme se nad sebou zamyslely a řekly si, že jsme pitomé. Devadesátiletou stařenku od Strakonic nemá smysl vzdělávat v hodnotách multikulturalismu. Možná si na londýnskou barevnou směsku zvykne, možná ne, ale na tom koneckonců nezáleží. Hlavní je, aby nedostala infarkt.

Jednou z největších zkoušek tolerance každého člověka je jeho schopnost tolerovat netoleranci jiných. K. je v tom naprosto skvělý. Když jsem ho upozornila, že by se pouhý pohled na něj mohl stát pro starou paní osudným, slíbil, že se postará, aby ho neviděla, a zeptal se, jestli můžu aspoň vyřídit pozdrav od něj, anebo by ji sklátilo i to.

Volala jsem na Caravan Cars, tu společnost, pro kterou jsem před časem sama jezdila, a řekla, že potřebuju vyzvednout na heathrowském letišti jednu paní, a jestli tam můžou poslat auto na tu a tu hodinu. (Já jsem hodlala jet na letiště autobusem, aby to Radku tolik nestálo.)

„Samozřejmě, miláčku," odtušil Kevin, můj bývalý šéf. Angličan.

„Kevine...," vykoktala jsem, „Kevine, prosím tě, myslíš, že bys tam moh poslat... bělocha?"

„Ne."

„Ale tý paní, co přiletí, je skoro devadesát, je to babička mý kamarádky, v životě nikde nebyla, má hrůzu z černochů a Afghánců a ---"

„Ne."

„Vážně ne? Projednou? Až budu příště potřebovat taxíka, požádám tě o Afričana..."

K. mi vytrhl telefon z ruky. „Ahoj, Kevine, to jsem já!" křičel s tím svým typickým západoafrickým přízvukem. „Prosím tě, pošli bílýho! Nebo tu stařenku budeš mít na svědomí, ona se hrozně bojí všech barevnejch. Kevine, prosím!"

„Ne," řekl Kevin. „Takže ve dvanáct třicet auto na Heathrow. Domluvený?" A zavěsil.

„Mě z těch bělochů klepne pepka," povzdechl K.

Dojela jsem na letiště, úspěšně lokalizovala Radčinu babičku a odvedla ji k přistavenému autu. V tom seděl Ian, jeden ze tří bílých Angličanů, kteří pro Caravan Cars pracují.

Tak takhle funguje politická korektnost v Anglii. Kevin, spolumajitel společnosti, nemůže po telefonu přislíbit, že někam pošle bílého řidiče. Musí to nekompromisně odmítnout. Ale poslat ho může.

Snad se sluší přidat happy-end: Stařenka svůj strach z neznáma brzo překonala. Už druhý den se nechala slyšet, že měla v životě víc cestovat. O víkendu Radka usoudila, že je to „bezpečné", a pozvala na oběd mě i K. Stařenka nevěřila svým uším, když na ni ten bezrohý čert spustil česky. Po hodině se mě šeptem zeptala, jestli mu může sáhnout na vlasy. K. je na to zvyklý ještě z Čech, tak jen nastavil hlavu.

Stařenka váhavě natáhla ruku, sáhla si a - jako mnoho jiných před ní - vyjekla: „Jé - on má vlasy jako drátěnku na nádobí. Vážně!"

Zpátky na Heathrow Radčinu babičku vezl můj jamajský tatínek Barry, černý jak silnice. Stařenka už se vůbec nebála. Dojatě si utírala oči a nechala se slyšet, že se jí po tom Londýně bude stýskat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Pekárková | úterý 13.10.2009 14:06 | karma článku: 40,82 | přečteno: 5775x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5158x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4738x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47,  aktualizováno  17:57

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com