Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pěstujeme si žluté nebezpečí?

Když před časem přinesla kamarádka zprávu, že jistá anglická dáma nedoporučuje pěstovat řepku olejku, neboť prý svou křiklavou žlutí narušuje uměřenou krásu barev anglického venkova, s chutí jsme se zasmály. Dáma si nejspíš neuvědomovala, že britské zemědělství už léta živoří, obdělává se jen mizivé procento orné půdy a Britové se začínají děsit toho, že se řada důležitých zemědělských produktů musí dovážet, ostrovní země by své obyvatelstvo neuživila. Za takových podmínek na estetických kritériích až tak moc nezáleží. Nemluvě o tom, že se obrovské žluté plochy kvetoucí řepky mnoha lidem líbí – zdá se jim, že příjemně oživují krajinu.

Letos jsem dorazila do Česka zrovna v době, kdy řepkové lány rozkvétaly. Cákance žluti zaplavovaly krajinu, konkurovaly svým jasem pampeliškám, a dokonce i když bylo zataženo, pole byla plná slunečního jasu.

Pak mi kdosi řekl, že je řepka škodlivá. Olej, pro který se pěstuje, je pro lidi jedovatý. Okusuje ji zvěř, hlavně srnky, a ty na otravu řepkou hojně chcípají. Kromě toho prý řepka vysává a ničí půdu a na polích, kde jednou rostla, se dlouho nedá vypěstovat žádná rozumná plodina.

Celý den jsem řepku nenáviděla. Jela jsem zrovna vlakem na Moravu, a tak jsem měla šanci podmračeně sledovat obrovské zvlněné lány zrádné žluti, dívat se, jak se kolem mě míhají žlutá košťata (řepka byla nejnápadnější plevel u trati) a přemítat, kolik jsem v životě pozřela řepkového oleje, a jaký to bude mít vliv na moje zdraví.

A pak jsem si o tom něco přečetla.

Zjistila jsem, že řepka olejka neboli řepka olejná (Brassica napus) obsahuje kyselinu erukovou (mononenasycenou omega-9 mastnou kyselinu), která u pokusných zvířat rozvíjí myokarditidu a myokardiální fibrózu a taky napomáhá hromadění lipidů v srdci. Může být taky příčinou takzvané zemdlenosti srnek: i když zvířata přímo nezabije, způsobí, že jsou jako omámené, zřejmě jim není dobře, a pak se snáze stanou obětí silničních nehod a podobně.

Kyselina eruková je jedovatá – ne moc, ale stačí to. Když se za druhé světové války začala řepka pěstovat ve velkém ve snaze zabránit hladomoru, obsahoval olej z jejích semen až kolem padesáti procent kyseliny erukové. Lidem po jeho pozření určitě nebylo dobře – jenže měli jiné věci na starosti, než aby si tím lámali hlavu. Kromě toho byly příděly oleje tak nízké, že na otravu zřejmě nikdo nezemřel (aspoň o tom neexistují záznamy). Jak si s tím poradily srnky, to nevím.

Koncem šedesátých a začátkem sedmdesátých let se ale podařilo kyselinu erukovou z řepky téměř odstranit. (Díky klasickému šlechtění, pochopitelně, genové inženýrství v té době bylo ve stádiu zbožných přání.) (Nemluvě o tom, že pro genové inženýry bývá mnohem snazší něco nového dostat do genomu, než  něj něco dostat ven.)

Dnešní kultivary řepky musejí mít obsah kyseliny erukové tak nízký, aby olej ze semen neobsahoval víc než 2 procenta. Obvykle je ale ještě mnohem nižší – zcela bezpečné množství, ze kterého se neotrávíte, ani kdybyste na řepkovém oleji smažili úplně všechno a ještě ho občas čtvrt litru vypili. Svým složením z hlediska poměru mastných kyselin, dobrých pro lidské zdraví, řepkový olej dnes konkuruje oleji olivovému.

Ani srnky by z takovéhle řepky neměly trpět zemdleností. Zatím jsem se o tom nikde nedočetla, ale dovedu si představit, že by jim, spíš než dnešní kultivary řepky, mohly škodit pesticidy a umělá hnojiva.

A je pravda, že řepka ničí půdu? Dočetla jsem se, že ne. Prý je to naopak „vhodná potravina pro přerušení obilnářských osevních postupů“ a je vhodné ji pěstovat před pšenicí. Dokladem toho údajně je, že v Německu ji farmáři pěstují ve stejné míře i poté, co na ni přestávali dostávat vládní dotace.

Takže jsme zpátky u estetiky. A taky, jako v Anglii, u rozmanitosti druhů. V Anglii, která se lekla, že zcela vymizí její tradiční anglická hořčice (složená z černých a bílých hořčičných semen a v této kombinaci prý zdraví mimořádně prospěšná a skvělý antioxidant), se začalo s velkými dotacemi na její pěstování. Mnohé pole, hlavně v jižní Anglii, změnilo barvu z té „urážlivě žluté“ na „uměřenou bledou žluť“ hořčičných květů.

A to mě přivádí na otázku: zabývá se někdo obsahem kyseliny erukové v hořčici? Hořčice ji má v sobě taky, tak jako celá řada brukvovitých rostlin, ze kterých spoustu běžně jíme. Jestli tomu správně rozumím, je vyšlechtěná nízkoeruková řepka jednou z bezpečnějších plodin k požívání. Možná bezpečnější, než všemožné druhy hořčičných natí, bez kterých si mnohý Číňan neumí představit rybí polévku. Vydala jsem se do přírody a natrhala pořádný svazek řepky – vybírala jsem si květinky zrovna rozkvétající, tak, jak to mají rádi v Číně. Ty jsem pak spařila horkou vodou a daly jsme si je s kamarádkou do polévky. Byly skvělé – křehké a slaďounké, doslova jste cítili, jak vám do těla vstupují vitamíny.

Zatím nám nebylo nic.

 

Autor: Iva Pekárková | úterý 29.4.2014 8:26 | karma článku: 28,34 | přečteno: 3834x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5155x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com