Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dnes jsem se od naší paní doktorky dozvěděl, že řepkový olej je ze všech rostlinných olejů ten nejlepší (byť se dříve používal ve strojařině k mazání závitníků). Tedy opakovala to, co se dozvěděla na jakési přednášce.

A dodala - jenže sádlo je sádlo. Protože řepka se musí silně chemicky ošetřovat, zejména puklé lusky jakýmsi lepidlem zacelit, aby semínka nevypadala.

Patrně se přišlo na to, že tolik řepkového oleje nepotřebujeme, tak co s ním? Ať to "sežerou" naši občané.

Dobrou chuť!

0 0
možnosti

To zalepování se provádí pouze jako záchrana úrody, když řepka přeschne a praská a nestihne se sklidit včas a nejde o nijak velkou chemii. Ošetřování řepky není o nic chemicky náročnější než ošetřování podobných plodin. Vyjma vojtěšky, tuším. Ale nesmí se stříhat chemií za tepla, aby nepoškodila včely. Pod určitou teplotu včely nevylétávají a tehdy je vhodné chemii nastříkat. Po domluvě s okolními včelaři se dá nechat jim úl pro jistotu déle zavřený, aby se zajistila ochranná lhůta na postřik. Je to jen o lidech. Farmáři budou pěstovat to, co jim umožní přežít. Jinak pole prodají developerům, nebo tam porostou solární panely či bolševníky.. Zemědělci jsou spolutvůrci naší krajiny, dodavatelé místních prověřených a českých strateg. surovin proto je třeba jim pomahat a ne na ně nadávat ;-) Jo a vysoká zvěř je u nás spíše přemnožená, vyjma zajíců.

0 0
možnosti
Foto

Srnkám ani tak neškodí obsah kyseliny, nýbrž to, že po spasení řepky trpí nadýmáním ( asi jako králíci po spařeném jeteli ). A navíc bych řekl, že žluté nebezpečí nám hrozí z úplně jiné strany.

2 0
možnosti

Rozumný názor.

Koneckonců konzumace čehokoli se nemá přehánět. V zásadě je jedovaté úplně všechno, záleží jen na hodnotě LD.

1 0
možnosti

Kolem mého bydliště jsou taky velké lány řepky, prostřídané lány s obilím, kukuřicí a slunečnicemi. Řepka je ideální pro včely, i když řepkový med nemám moc ráda, pro posílení včelstva je to dobrá pastva. Za celá ta léta jsem neviděla sraženou srnku, leda občas zajíce. Jestli ono to nebude spíš frekventovaností té které silnice. Řepkový olej nepoužívám vůbec. V USA propagují řepkový med pro obsah brassinů, které jsou součástí léčby rakoviny prsu. Tak nevím, ta anglická dáma asi řeší malichernosti. Řepka se může přestat pěstovat a barva krajiny se vrátí ke své původní. Co ale udělají Angličané s obyvatelstvem? Mají to tam víc než přebarvené a ráz staré dobré Anglie to narušuje víc než dost, a to skoro nevratně. Jenže do toho by se dotyčné dámě píchnout nechtělo ani náhodou, takže se vyjádřila aspoň k řepce.

2 1
možnosti
Foto

J93i61ř25í 89R47o31h46a68n

29. 4. 2014 8:43

Napsala jste moc pěkný příspěvek, ale i přes jistou užitečnost (jako potravina, ne palivo) považuji řepku za hnus, a žlutou barvu řepkových polí nemám rád.

3 1
možnosti

Pěstuje-li se v Německu bez dotací, pak to znamená, že je dražší než brambory a jiné plodiny. Zemědělec nebude pěstovat něco, na čem by prodělával. Takže na řepce vydělává. O řepkovém oleji se říká, že je pro člověka velmi zdravý. Na druhé straně usmrcuje srnky. Takže někdo nám lže.

4 1
možnosti

Z95d84e42n68a 38K80o20č43í

29. 4. 2014 18:17

Bramborová nať by se také neměla pojídat a přesto brambory jsou k jídlu výborné.

Zrovna tak je to i s řepkou ;-)

Lžete tedy pravděpodobně sám sobě ;-)!!

1 1
možnosti
  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com