Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

nezvonit!!! (o marnosti zákazů)

Před časem jsem s bývalákem bydlela v činžáku na pražském předměstí, v narychlo vystavěném bytě v sedmém patře, které ještě donedávna sloužilo jako půda. Pár věcí v bytě chybělo – jako třeba přívod plynu do kuchyně, sporák a pračka. Pár věcí v něm přebývalo – tesaříci v krásných střešních trámech, komáři druhu Culex pipiens, kteří sem našli cestu z nedalekých industriálních bažin, a paní bytná, která nám chodila několikrát týdně vysvětlovat, co smíme a co nesmíme, a proč nám opět zvýší nájem. Jinak byl skvělý.

Až na zvonek.

Přiznám se, že nám na existenci či neexistenci zvonku, kterým by nás návštěvníci u vstupních dveří do budovy upozornili na svou přítomnost, nijak zvlášť nezáleželo. Jen málokterá návštěva chodila bez ohlášení – a od čeho jsou mobily? Ale paní bytná trvala na tom, že zvonek mít musíme – co kdyby nám přišla důležitá pošta? Na kovovou desku, kde byly zvonky všech ostatních nájemníků, se už nevešel – náš půdní byt byl jaksi navíc – ale měli jsme zvonek stranou všech ostatních, lehce napravo a o deset centimetrů níž. Vedl k němu důležitě vypadající dvojitý bílý drát, a na rozdíl od všech ostatních zvonků se v jeho případě nemačkalo na uprášený obdélníček se jménem nájemníka pod plastem, ale na roztomile klitoridální čudlík, který – to uznávám – o zazvonění přímo prosil. Fakt je, že na něj zvonil každý, kdo se chtěl dostat do baráku.

Co chvíli jsem běžela ke dveřím a přes domácí telefon se ptala, kdo to je.

„Můžete mě pustit?“ ozvalo se.

„A kdo jste?“

„Kontrola plynoměrů.“ („Hledám Novákovy.“ „Zapomněl jsem si klíče.“ „Hu-hu-hu-hu.“)

„No jo, ale bzučák nefunguje,“ odpovídala jsem. Skutečně byl rozbitý, ale i kdyby nebyl, měla bych přece za povinnost se osobně přesvědčit, koho do baráku pouštím.

„No tak mi poďte otevřít, pani, né?“

„Ale já bydlím v sedmým patře.“

„Jó?“ Evidentně mi nevěřili. „Dyk zvonek máte tady dole!“

Když jsem sjela výtahem ze sedmého patra, obyčejně jsem zjistila, že u dveří už nikdo není. Dvakrát nebo třikrát jsem otevřela naštvanému chlápkovi, který mi místo poděkování vynadal, že mi to trvalo tak dlouho.

Dali jsme si ke zvonku nápis NEZVONIT a Ray k němu přimaloval tři vykřičníky. Zaradovali jsme se, jak jsme to vyřešili.

Dokud se následujícího rána o půl šesté bytem nerozlehlo zuřivé zvonění. Dopotácela jsem se ke dveřím.

„Kdo to je?“

„Tak mě pusťte, né? Potřebuju do baráku.“

“Pane,“ řekla jsem, „na tom zvonku, co na něj zvoníte, je napsáno NEZVONIT. Tak proč na něj zvoníte? Nestojí na něm ZVONIT, ale NEZVONIT. Nenapadlo vás, že kdybychom chtěli, abyste na něj zvonil, nenapsali bychom na něj NEZVONIT, ale ZVONIT?“ Nebo tak něco. Jestli mi bylo rozumět, to nevím. Dorozumívací zařízení bylo prastaré a o půl šesté ráno nemívám nejlepší dikci.

Nemluvě o tom, že můj projev rušilo opakované drnčení zvonku.

Po pár minutách se ozvalo zamručení velmi podobné slovu „krávo“ nebo možná ještě horšímu. Po posledním dlouhém a zuřivém zazvonění konečně nastalo ticho.

Když jsme vstali, šli jsme k našemu zvonku s vodovzdornou fixkou a pečlivě obtáhli nápis NEZVONIT. Obzvlášť jsme si dali záležet na písmenkách NE.

Nemělo to vůbec žádný účinek. Lidi na náš zvonek zvonili dál, a když jsem je upozornila, že na zvonku stojí NEZVONIT, buď se upřímně podivili a požádali mě, jestli bych jim přesto neotevřela, anebo na mou adresu bručeli podobná slůvka jako náš ranní návštěvník.

Pokusili jsme se zvonek zakrýt kusem papíru, na kterém bylo NEZVONIT!!! vymalováno mnohem většími písmeny, než jaká se vešla na samotný zvonek. Ten ovšem zaujal kolemjdoucí natolik, že zvonili třikrát častěji než předtím. Netušili jsme, co si s tím počít.

Pak to konečně rozsekl chlapík s balíkem od UPS. „To je dost divný, ne?“ řekl. „Máte u dveří zvonek, ale na ten podle vás prej nesmí nikdo zazvonit. Tak proč tam ten zvonek teda máte, když nechcete, aby vám na něj lidi zvonili?“

Uzemněna touto logickou úvahou jsem odpojila drátky a zvonek přestal fungovat. Problém byl vyřešený.

Nebylo to poprvé ani naposled, co jsem se přesvědčila, že zákazy, aspoň ty nepodpořené nějakou výhrůžkou, stručně řečeno nefungují. A často nefungují ani ty s výhrůžkou. Vsadím se, že kdybych si ke zvonku připsala „jestli zazvoníte, zmlátím vás holí“ nebo „každého, kdo se tohohle zvonku dotkne, osobně zastřelím“, zvonek by řinčel každé dvě minuty. Neohrožení dobrodruzi by „testovali“, jestli je skutečně někdo přijde seřezat, když zatlačí na lákavý kopeček, nebo se z okna vysune ruka s pistolí.

Nedávno si mi stěžovala utrápená prodavačka v samoobsluze. Jeden z výrobců balené vody totiž usoudil, že když zákazníkům poví, že v jedné lahvi pod víčkem je výhra, prodá své vody víc. Slečna v samošce si tím nebyla tak jistá. Lidi tuhle vodu nekupovali. Jen chodili potajmu odšroubovávat víčka a dívat se, jestli zrovna pod tímhle nenajdou sto tisíc. Víčka pak sice vesměs našroubovali zpátky, ale proužek plastu už byl odtržený, lahve se nesměly prodávat. Vedoucí vyrobila velký plakát s nápisem NEOTVÍREJTE LAHVE!!!, ale ten sloužil, spíš než co jiného, jako upozornění pro lidi, kteří si reklamy výrobce nevšimli, že by v nich mohli najít sto tisíc.

Každý ví, že když rodiče dítěti něco urputně zakazují, můžou si být jistí, že to brzo udělá. Kdyby o tom nemluvili, možná by jejich potomka nic podobného vůbec nenapadlo.

Takhle je to se zákazy. Příkazy nebo doporučení, jak jsem si všimla, platí líp. Všimli si toho ostatně i jiní, takže v řadě evropských měst dnes spíš než nápisy „nepřecházejte na červenou“, tak časté ještě před dvaceti lety, uvidíte cedule „přecházejte na zelenou“. Říká se tím prakticky totéž, ale pozitivní žádost prý poslechne větší procento chodců než negativní. Ani tak to není moc velké procento.

Vím jen o jednom případu, kdy lidé cítili téměř univerzální touhu nějaký příkaz poslechnout. Před časem vydal jeden americký autor román s názvem ČMAJZNI TUHLE KNIHU. Z knihkupectví román rychle mizel, ale bestsellerem se nestal. Každý, kdo prošel kolem téhle knihy, cítil nutkání ji skutečně čmajzout. I poctivci, kteří by v životě na krádež nepomysleli, si ji odnášeli pod kabátem.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iva Pekárková | pondělí 26.9.2011 8:23 | karma článku: 38,32 | přečteno: 6280x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6082x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5160x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4740x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2017x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2845x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7510x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com