Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Londýn funguje jako odvykací centrum

Budu jí říkat Monika. Vyrostla v jednom z moravských městeček tak velkých, že si jeho obyvatelé zachovali zbytky anonymity, a zároveň tak malých, že nebylo možné přejít přes náměstí a nepotkat cestou většinu svých známých, i těch, které jste potkat nechtěli.

V městečku po celé večery nebylo co dělat a Monice ještě nebylo třináct, když začala nudu řešit perníkem. Vařil ho starší brácha jednoho spolužáka, a tak byla přímo u zdroje. Monika neprodělala klasickou pubertu: neodmlouvala rodičům, netrucovala, netoulala se po nocích, a i když nenosila nejlepší známky, poslušně chodila do školy. Jakkoli to zní absurdně, měla tu drogu skutečně "pod kontrolou". Nějakým zázrakem se jí podařilo po léta všechno utajit. Anebo to možná nebyl až takový zázrak: městečko bylo příliš malé, než aby se v nejbližším okolí vyskytoval člověk vyškolený ve schopnosti rozpoznat drogovou závislost u dítěte, a zároveň tak velké, že pokud se někomu ze sousedů na chování členů Moničiny party něco nezdálo, nemohl dost dobře zajít za jejich rodiči a upozornit je na to. Je neuvěřitelné, kolik mladých lidí získá těžkou závislost na pervitinu právě v takových malých městečkách.

Bylo jí devatenáct, když se rozhodla odjet do Anglie. Přes agenturu sehnala práci jako au-pair v jižním Londýně (tam jsme se taky seznámily). Pouť za Kanál pro ni byla první výpravou do zahraničí... se vším, co k tomu patřilo. Monika rozhodně není hloupá, a tak ji vůbec nenapadlo, že by si mohla přibalit do kufru zásobu své oblíbené drogy. Nenapadlo ji víc věcí – třeba to, že perník vyvolává parádní absťáky. Až do té doby byl vždycky po ruce.

Prvních čtrnáct dní v Londýně se podobalo zlému snu. Dělalo se jí mdlo, zvracela, hlava ji bolela tak příšerně, jako by se chystala rozpadnout na kusy. Odkapával z ní studený pot. Ale nebyla zvyklá se svěřovat se svými potížemi a rodina, která ji zaměstnávala, nejspíš nebyla moc všímavá. Monika vydržela.

Po pár měsících Monice začalo být DOBŘE. Tak dobře jako nikdy. Pleť se jí vyčistila od protivné vyrážky, kterou už nemohla považovat za pubertální uhry. Mozek fungoval, bolehlavy ustaly – a začala ji náhle zajímat spousta věcí, které jí předtím byly u zadku. Po šesti nebo sedmi letech konečně poznala úplně obyčejný život bez závislosti.

Povedlo se jí to bez cizí pomoci, jen díky Londýnu. Jakkoli to zní nepravděpodobně. V Londýně je jistě možné sehnat na ulici rozmanitější škálu drog než v malém moravském městečku, ale Monika nic nesháněla. Nezapadla tu do žádné party, nikdo jí nenosil fet až pod nos a nikdo jí nevyčítal, že trhá partu, když si nedala. Pro Moniku Londýn fungoval jako odvykací centrum.

Po roce odjela na návštěvu do moravského městečka – a za dva nebo tři dny do toho spadla zas. Vždyť stačilo přejít po náměstí a potkala většinu svých starých známých, i těch, co potkat nechtěla. Nedokázala je všechny poslat někam a nedokázala jim říct ne. Absťák v Anglii byl tentokrát o něco méně krutý, ale Monika se zapřisáhla, že rodného městečka už nepáchne. Aspoň dokud si nebude jistá, že se stará parta rozpadla. Od té doby platí rodičům výroční zájezd do Londýna. A když se ji pokoušejí přemluvit, aby se za jednou podívala domů, vysvětluje, že si nemůže vzít dovolenou.

Znám Moniku už skoro pět let, příležitostně se vídáme. Je to příjemná holka kolem pětadvaceti, nijak zvlášť krásná, ale rozhodně ne ošklivá, prostě po všech stránkách normální. Nikoho by nenapadlo, co má za sebou.

Včera mi Monika poslala esemesku. Zrovna se jí narodil chlapeček. Uvedla míry, váhy, přesné časové údaje. O jménu se prý dohadují s manželem. Monika se před rokem vdala.

Je tohle happy-end? Možná. Ale dost o tom pochybuju. Znám totiž okolnosti Moničiny svatby a nevím nevím, jestli udělala dobře.

Proč, o tom napíšu zítra dopoledne.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iva Pekárková | středa 18.8.2010 10:10 | karma článku: 38,12 | přečteno: 7534x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6082x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5160x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4740x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2017x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2845x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci potvrdili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění, což jim vrátil Senát....

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  17:14

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. S...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7510x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com