Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo by (ne)měl emigrovat? (jen takové malé vánoční zamyšlení)

Je to přesně pětadvacet let a tři dny. Jakýsi dobročinný spolek ve Vídni (snad český, snad československý – každopádně dobro činící osoby mluvily podivným jazykem, vzdáleně připomínajícím českoslovenštinu) pozval všechny české a slovenské uprchlíky z lágru Traiskirchen na český (nebo snad československý?) vánoční večírek. Konal se hned v centru, u Stephansplatzu.

Pavla Koutská

Už ani nevím, kdo mě ukecal, abych tam šla taky -- daleko víc mě lákala představa, že se naše cimra na "Babinci" na vánoce vylidní a já budu moct strávit několik hodin ve sladké osamělosti. Na cimře nás bydlelo osm ženských plus neurčitý počet chlapů, kteří tam neměli co dělat, ale stejně tam byli pečení vaření, a já byla po několika měsících uprchlictví dočista zničená z nedostatku čehokoli aspoň trochu podobného soukromí.

Na besídce to bylo ještě o chlup horší, než jsem si myslela. Dali nám sice (na lágrové poměry) k večeři docela slušnou obalovanou rybu s bramborovým salátem, kterou jsme pozřeli za pomoci nerezových příborů u stolů s ubrusy, ale po celou dobu se na nás dívali, jako by sledovali, zda dostatečně projevujeme vděčnost. Před jídlem jsme museli vyslechnout dlouhý a uspávající projev seschlé, ale příšerně zmalované starší dámy, ověšené prsteny a náhrdelníky, která nám českoslovenštinou se sotva srozumitelným vídeňským přízvukem kladla na srdce, že musíme být dobří, bát se Boha a tak dál. Když budeme řádně chodit do kostela, Bůh nám jistě pomůže v té nelehké pouti světem, která nás jako uprchlíky dozajista čeká.

Byla nás tam pozoruhodná směska uprchlíků. Pár mladých, vcelku normálních lidí jako třeba já, kteří teď po sobě pokukovali a drzými pohledy se navzájem ujišťovali, že kdyby to bývali tušili, byli by milionkrát radši zůstali v lágru. Dvě nebo tři tváře zobrazovaly upřímné, ba přitroublé přesvědčení, že je skutečně třeba Bohu sloužit a on nám pomůže. Většina vánočních strávníků ovšem připomínala... ehm... bezdomovce. Přestože měli v lágru střechu nad hlavou, třikrát denně jídlo a dvakrát týdně horkou vodu ve sprchách, vypadali a chovali se jako žebráci. Trochu smrděli tím zapařeným bezdomoveckým pachem, netrpělivě, bolestně přešlapovali, jako by měli puchýře na chodidlech, ústy se usmívali a očima napůl plakali, napůl se vysmívali našim dobrodějcům. Nadšeně přikyvovali na všechno, co dobročinné dámě vypadlo z úst ozdobených tlustou vrstvou rtěnky. A s každým přikývnutím jako by říkali: Jasně, bezvadný, tak už nám dej nažrat. Jo, a ty prsteny a náhrdelníky bychom ti docela rádi ukradli...

Krajanské spolky v jakékoli zemi jsou kapitola sama pro sebe – a tohle bylo mé první setkání s tímto fenoménem. Poprvé v životě jsem musela bojovat s konceptem české národní identity v zahraničí. Pokoušela jsem se ztlumit šok tím, že jsem srovnávala dnešní scénku se scénkou ze Švejka, ve které přijde dáma z dobročinného spolku do vojenského lazaretu. Nepamatovala jsem si ji tak přesně, jak bych si přála, ale utkvělo mi v hlavě, že dáma strašně srandovní češtinou vykládala nesmysly a krmila vojáčky pečeným kuřetem. Tady jsme sice neleželi v postelích, naopak jsme dost nepohodlně stáli, ale jinak mi to srovnání přišlo výstižné. Bylo to tady jak za starého Rakouska. Až na to, že tohle bylo Rakousko dneška...

Nemám v úmyslu se vysmívat dobrodějcům z krajanského spolku ve Vídni. Koneckonců obětovali svůj vlastní Štědrý den ve snaze ho v rámci možností zpříjemnit nám, uprchlickým ubožákům.

Až na to, že já si vůbec nepřipadala jako ubožák, a vědomí, že mě někdo za ubožáka považuje, mě uráželo.

Jestli se dobře pamatuju, vánoční večírek neskončil bohabojně. Alkohol nám samozřejmě neservírovali, ale většina z nás se, hned jak skončil, rozprchla vyhledat celonoční bary, i o vánocích otevřené, kde nám ještě v tuhle pozdní hodinu nalijí. Každý dobročinný skutek, aspoň podle mé zkušenosti, v sobě nese děsnou kocovinu. Ale to odbočuju.

Chci mluvit o tom, že já jsem si – ač jsem skutečně byla uprchlice – vůbec nepřipadala ubohá. Naopak: jakmile jsem úspěšně utekla z Československa, otevřely se přede mnou nádherné obzory. A vůbec to nesouviselo s tím, jestli mě přijmou jako azylantku v Americe, Kanadě nebo Austrálii – a jestli se tam vzmůžu na barák.

Definovala jsem svůj útek jako cestu za svobodou. V tom jsem zaručeně nebyla jediná. Ale už v utečeneckém táboře Traiskirchen jsem se setkala s příliš mnoha lidmi, kteří emigrovali jen a pouze za vágní, ale o to sladší vidinou mamonu. Jak k němu přijdou, to neřešili. Byly to prototypy představy, že jakmile se dostanete "za čáru", budou všechny ulice dlážděné zlatem a vám se sám od sebe v rukou objeví čarodějný krumpáč, co nedělá mozoly. Ještě jiní, ti nejnaivnější, v cizině toužili hledat nový domov.

Pak ještě byl ve Vídni dočista odlišný druh uprchlíků: lidé, co sami emigrovat nechtěli. Lidé, co byli emigrováni. Většinou umělci. Ne všichni byli velcí umělci, ale všichni byli nepohodlní režimu.

Přestože jsem o vánocích 1985 už byla zkušená lágernice, prožila jsem v Traiskáči přes půl roku, až na dobročinném vánočním večírku jsem si uvědomila, že – pokud se života v zahraničí týká – lidé se v zásadě dělí na dva druhy: ty, kteří v cizině žijí rádi, a ty, kteří v cizině žijí neradi. Ti, kteří v cizině žili rádi, se obyčejně přizpůsobili, zvykli si, a i když si rádi na všechno stěžovali, v zásadě jim nechybělo nic. Ti, kteří v cizině žijí neradi, zoufale vzpomínali na ztracený domov. Někteří si rádi stěžovali, jiní jen mlčky trpěli. Nešťastní a zklamaní byli všichni.Znala jsem spoustu lidí, které zklamala cizina – a když se po revoluci vrátili, ještě mnohem bolestněji je zklamala jejich vlast.

Většina uprchlíků tenkrát měla emigrantské sny, ve kterých se vraceli domů – a v poslední chvíli jim něco zahradilo cestu: za komoušů se vraceli do vlasti opravdu jen ti nejzoufalejší z uprchlíků, lidé kteří se ve svobodném světě cítili tak ztracení a osamělí, že neviděli jiné východisko.

Dnes je to samozřejmě docela jinak. Aspoň v Evropě. Člověk může cestovat sem a tam, leckde se zdržet, a když se mu nepovede zakořenit, putovat zase dál. Dnes je to snadné, získáte tím jistý přehled o světě a ztratíte nanejvýš čas.

I tak pořád mezi českými emigranty (kteří se dnes už nemohou nazývat uprchlíci – neměli před čím uprchnout) vidím ty stejně kategorie jako tehdy: ty, kteří utekli za svobodou (ta, co dnes máme doma, jim nestačí), ty, kteří si přijeli jen přivydělat, a ty, kteří v cizině, snad trochu naivně, hledají nový domov. Hledají ho snad méně zoufale než utečenci, které jsem znala v lágru. Můžou se přece kdykoli vrátit zpátky.

Myslím, že je skvělé, že se dnes může kdokoli sebrat a jít žít do ciziny. Možná ne navždy, možná jen na zkušenou.

Ale stejně si myslím, že spousta lidí žijících v zahraničí emigrovat neměla.

Tušíte, kteří? Já si o tom pomalu, neochotně, dělám jakousi představu.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iva Pekárková | pondělí 27.12.2010 8:22 | karma článku: 40,91 | přečteno: 9153x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6082x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5160x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4740x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2017x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2845x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Soused zaútočil pěstí na správce domu. Vadilo mu, že nedostal přeplatek za energie

21. května 2024  11:47

Fyzickým napadením správce bytového domu v jeho vlastním bytě skončila v Rotavě na Sokolovsku...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7510x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com