Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K. kupuje kola

Přestěhovali jsme se do nového domu. (O tom, jak a proč jsme se stěhovali, a kde jsme bydleli předtím, napíšu v dalších blogách série Umučena Afrikou.) Teď bydlíme asi 200 metrů od rozlehlého parku s jezírkem plným kachen, hus a volavek, s rozevlátou žloutnoucí trávou a s houštinami ostružiníku, na kterých koncem července začaly dozrávat k dokonalosti ostružiny veliké jako slívy. Parkem se vinou cestičky, doslova vyzývající k projížďce na kole.

A tak se K. rozhodl, že nám kola koupí. Jakmile mi to oznámil, zauvažovala jsem, jestli by nebylo bezpečnější hledat tak na týden či dva azyl u kamarádky v severním Londýně. Na světě existuje mnoho způsobů, jak nakupovat, a K. obyčejně zvolí ten, který je mi ze všech nejprotivnější: nelítostné smlouvání afrického typu.

Uznávám, že se to občas vyplatí. Díky K.-ově drzosti platíme o 40 liber měsíčně nižší nájem. I obě auta, která jsem v Londýně kupovala, mě vyšla na míň peněz, než požadoval majitel. Ale jako Středoevropance mi daleko víc než smlouvání vyhovují pevně stanovené ceny. Nakupování pro mě není hra, a když mám chuť si hrát, dělám úplně jiné věci. Ne tak K.

Během pobytu v Čechách K. ke své velké nelibosti zjistil, že supermarkety nejsou vhodná místa ke smlouvání - čtečka cen u pokladny nerozumí ani anglicky, ani česky, ani lidsky - a zírá na něj stejným neodpouštějícím okem bez výrazu, jako utahaná pokladní. Oblíbil si malé obchůdky, vlastněné Vietnamci nebo jakýmikoli cizinci, ochotnými handrkovat se čtvrt hodiny nad každým artiklem - a nakonec mu s obligátním povzdechem „Dávam ti za míň, než nakoupil sem," přece jen poskytnout slevu. K. se vítězně vracíval domů tu s pytlíkem špaget, tu s pár lahvemi piva, a vychloubal se, o kolik srazil cenu. „A ty," vyčítal mi, „ty by ses vůbec nepokusila smlouvat. Já tě znám." Radši jsem mu nepřipomínala, že by jak špagety, tak pivo nejspíš koupil laciněji v supermarketu. Pro K. je smlouvání velká zábava, tak proč té vášni neobětovat tu a tam pár korun? Lepší, než kdyby karbanil anebo chodil do bordelů.

V něčem jsem, jak zjišťuju, skutečně trapně neafrická. A neasijská. A nejihoamerická. Pokud za mnou na ulici běží obchodník pokoušející se mi vnutit své zboží a já řeknu „Děkuju, nechci," nijak mě nepotěší, když se mi vzápětí pokusí vnutit to samé zboží s pětiprocentní slevou. Jen mé multikulturní porozumění mi zabrání si uplivnout - a místo toho rychlým krokem mizím.

Před mnoha lety jsem s bývalákem navštívila Turecko a v jednom malém městě jsme kupovali pro kamaráda vyřezávanou pěnovku. Chvíli jsme v obchůdku vybírali z mnoha a mnoha dýmek, pak jsme na jednu ukázali. „Kolik?"

Majitel obchůdku vysvětlil, že jsme si vybrali tu nejskvělejší dýmku, na které mu nejvíc ze všech záleží, no ale budiž. Když není zbytí, prodá nám ji. Pak si řekl o čtyři dolary, zkrátka o směšně nízkou částku.

„Skvělé, zabalte nám ji!" Vytáhli jsme pár stovek tisíc lir.

„Ale to nemůžete!" vykřikl obchodník a zoufale si žmoulal kníry. „To přece nejde!"

„Co nejde?"

„Kupujete si mou nejskvělejší dýmku! Já vám nebudu započítávat daň...," hbitě popisoval číslicemi papírový pytlík, „nebudu vám započítávat dopravu, protože si ji odnášíte...," Pytlík se plnil tisíci lir se zápornými znaménky. „A..." rozhlédl se po svém krámku, jako by mezi pěnovkami, vodními dýmkami a soškami všeho druhu zoufale hledal další důvod, proč snížit cenu. „Dám vám slevu, protože... protože jste cizinci. Tak! Dáte mi polovičku toho, co jsem chtěl původně, a ani o liru víc!"

Bohužel (anebo možná bohudík) mi nikdy nebylo dáno pozorovat přítele K. v podobné situaci. Ale mám pocit, že by se mohly stát jenom dvě věci: buď by K. nešťastnému obchodníkovi zaplatil padesát centů a nechal mu v krámě jen prázdné police, anebo by ho začal přesvědčovat, že takhle se přece byznys nedělá, to by brzo přišel na mizinu.

Ze všech typů smlouvání je mi, málo platné, právě to africké nejprotivnější.Na středním Východě nebo v Indii posedíte v zadní části krámku s látkami či s koberci, vypijete přeslazený čaj, který hbitě aportuje nejbližší osmiletý kluk, popovídáte si s majitelem, případně družně pokouříte špetku prvotřídního hašiše. Pak koupíte... nebo nekoupíte. Každopádně obchodníkovo zboží nehaníte - a on nehaní vás.

Na tržištích v Nigérii jsem byla svědkem docela jiných scén. Řekněme, že potřebujete koupit jam na večeři. Přijdete na tržiště a uvidíte hromady jamů, střežených dámami, ochotnými bojovat do posledního dechu. Zvednete jeden, zaťukáte do něj kloubem prostředníčku (prý se tak pozná, jestli není vevnitř prohnilý) a zeptáte se na cenu.

„Dvě stě naira!" informuje vás trhovkyně a podepře si boky pěstmi. Nenecháte se odradit faktem, že dvě stě naira je o málo víc než dolar a že hlíza, kterou držíte v náručí, má nejmíň čtyři kila.

„Dvě stě naira?" vyštěknete. „Vypadám, že jsem se narodil včera - anebo ti už z vedra měkne mozek? Dvě stě naira za tenhle mrňavý, hnusný, seschlý, prohnilý, červy prolezlý, smrdutý, nepotřebný kus jamu pochcaný od kozy? Ani náhodou. Padesát naira."

„To tobě měkne z vedra mozek, milánku," nedá se prodavačka. „Anebo tě porodní bába upustila na podlahu, když jsi se narodil? Copak nepoznáš extra-super-ultra skvělý jam, tak chutný, až se na jazyku rozpadá? Sto padesát naira."

V tomto duchu konverzace pokračuje dalších pět nebo deset minut. Během té doby si navzájem vyměníte běžné i vynalézavější urážky, nahlas zauvažujete o tom, s kterým orangutanem či žabákem se v mládí spustily vaše matky, a nakonec koupíte jam za stovku. Prodavačka si zmuchlanou bankovku zaváže do zavinovačky a s poslední radostnou urážkou se s vámi loučí. Celému procesu se říká „cenování".

Stejné divadýlko musíte podstoupit, když kupujete egusi - sušená melounová semínka -- na omáčku, zeleninu a flák kozího masa. Nákup, který by bez řečí trval pár minut, se táhne hodinu či víc. Přitom jsou ceny základních potravin všeobecně známé, a kdybyste se náhodou přece jen chystali naletět některé trhovkyni a dát jí víc peněz, než si zasluhuje, zavolají hned čtyři jiné, že vás podvádí, seběhnou se okolo a neodejdou, dokud tu věc nekoupíte za přiměřenou cenu. Inu, jiný kraj, jiný mrav.

A tak už možná tušíte, jak probíhala koupě kol. Před náš dům dorazil Mark, chlapík, kterého K. znal od vidění z nedělní tržnice a který se živí prodejem bicyklů. K. od něj objednal dvě horská kola v pojízdném stavu a s veškerým vybavením. Chlapík dorazil, vytáhl kusy kol, na chodníku před domem je smontoval, nasedl na ně a předváděl, že jsou skutečně skvělá.

Trvalo mu to dvacet třicet minut. K. mlčel, jen ho pozoroval. Čekal, až budou kola smontovaná a do auta se nevejdou. Pak začal cenovat.

Utekla jsem na zahrádku, abych u toho nemusela být, ale i tak ke mně doléhaly útržky konverzace. Hlavně chlápkovy, ten mluvil hlasitě. K. jenom tiše prudil.

„... sto osmdesát liber za obě - to je zadarmo, chlape!"

„... počkej... ty je nechceš? Tak pročs mě sem vlek?"

„... cože? Jak to - nedobrý? Jsou to kvalitní horský kola, něco vydržej, za to ručím."

„... ne, ne, ne... to fakt nemůžu... dáš mi sto dvacet, OK?"

„... tak dobře, stovku."

„... dobrá, devadesát. Ať nežeru. Na tržišti bych je prodal za stovku každý, to si piš."

K. pro mě běžel na zahrádku a vítězně se šklebil: „Ivo, kdybys viděla, jak jsem to ucenoval! Mark chtěl sto osmdesát, já mu dal devadesát! Za obě! No co ty na to? Máme nádherný bicykly s pumpičkama, s odrazovejma sklíčkama, s reflektorem, kdybychom jezdili v noci... To sem dobrej, co? Poď, dej mi pusu!"

Mark už byl na odchodu. Naskakoval právě do auta, a než se rozjel, nedbale na nás zamával. K. mi předváděl nová skvělá kola. „Nádhera, co?... Ne, moment, tohle přece mělo pumpičku... a tohle taky... Kde je reflektor? Sakra, tady bylo odrazový sklíčko... No teda, to je vykuk!" Rozchechtal se.

Angličan Mark, jak to vypadalo, nigérijské cenování nezvládnul - a po transakci se cítil ošizený. Honem oškubal z kol, co se dalo, a zmizel ze scény. Tomu říkám střet kultur.

Nasedli jsme na kola bez pumpiček a odrazových sklíček a vyrazili se projet po parku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Pekárková | středa 29.7.2009 18:20 | karma článku: 38,21 | přečteno: 6894x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5157x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4738x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Politici si na Vítkově připomenou výročí konce války, Pavel jmenuje generály

8. května 2024  8:50

Lidé si ve středu na různých místech Česka připomenou výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

Rusko útočilo desítkami střel a dronů, poškodilo tři ukrajinské elektrárny

8. května 2024  7:09,  aktualizováno  8:30

Rusko v noci na středu vyslalo na Ukrajinu více než 50 střel a 20 dronů, uvedl ukrajinský prezident...

Jedenáctý nejteplejší měsíc v řadě. Duben opět trhal historické rekordy

8. května 2024  7:44

Letošní duben se jako 11. měsíc v řadě stal nejteplejším v historii měření. Podle meteorologické...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com