Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jednotná muslimská fronta v Londýně,

která se dožaduje zavedení islámského práva šaría v Británii; staví jednu mešitu za druhou a nastavuje amplióny na minaretech na max, aby minutu před rozbřeskem probudily občany v celé čtvrti, bez rozdílu vyznání; strefuje se kamením či plivanci do každé nedostatečně zahalené ženy; dožaduje se popravy všech gayů; cenzuruje Prasátko z Medvídka Pú; přikazuje vetchým stařenkám, aby odstranily z okna porcelánovou sošku čuníka, která tam stála čtyřicet let, neboť uráží muslimský jemnocit; lapá na ulici zanedbané mladé hochy a indoktrinuje je v duchu nenávisti ke všem bezvěrcům a odpadlíkům, aby pak s nadšením na povel zabíjeli v sebevražedných útocích; zakazuje vyvěšování britské, anglické či skotské vlajky; dováží do země statisíce nových imigrantů a učí je, jak to zařídit, aby se mohli válet na podpoře na útraty státu; přikazuje zavést islám jako povinné náboženství na školách a vůbec provádí podobné nekamarádské věci ---

--- neexistuje.

Nikdo, kdo o tom něco ví, nepochybuje, že v Londýně najdete jednotlivce či skupinky, které se skutečně dopouštějí jedné či několika z činností, které jsem právě vyjmenovala, a možná ještě pár jiných, na které jsem si nevzpomněla. Existuje tu několik mešit a několik "islámských center", které slouží jako mešity, a kolem těch se skutečně shromažďují lidičkové, kteří by se tam shromažďovat neměli. Občas se vyskytne plamenný mluvčí, který dokáže vymýt mozky několika desítkám, možná i stovkám pitomečků – zářným příkladem může být zasloužilý šiřitel nenávisti vůči "kafírům" (nemuslimům) Abu Hamza, potrhlý dědek s hákem místo jedné ruky (utrhl si ji při pokusu o výrobu výbušnin). Ten ovšem za svou činnost šel do vězení, byl odsouzený na sedm let. Viděla jsem ho párkrát v akci (teda jen nafilmovaného, ale v nesestřihaném pořadu) a sama sebe jsem se ptala, jestli by nebylo vhodnější ho zavřít na dobu neurčitou do trochu jiné instituce. Abu Hamza připravil stát o spoustu peněz (žil, pokud vím, na podpoře – nemohl dost dobře pracovat, když mu chyběla jedna ruka, že?) a navíc ještě dodal Londýnu několik desítek drsných hochů s totálně vymytými mozky, skvělý materiál na výrobu sebevražedných teroristů.

Abu Hamza nebyl – a není -- jediný. Podobných existencí se v tomhle okamžiku po Anglii určitě potlouká několik – vyžírají stát, vyrábějí potenciální sebevražedné útočníky a hrají si s policií na schovávanou.

Fanatičtí muslimové v Británii dovedou být pěkně vyčůraní, blázniví, podlí, prolhaní a – samozřejmě – nebezpeční. Když se jim podaří infikovat mladé kluky, kteří si neváží vlastního života, virem nenávisti a univerzálním heslem fanatiků "Kdo není s námi, je proti nám".

Nejdou se i jedinci méně životu nebezpeční, zato početnější, kteří se snaží v řadách příchozích z muslimských zemí i jejich potomků ve druhé či třetí generaci vyvolat pocit, že všechny britské zákony jsou proti nim, že jsou tu diskriminováni, že jako muslimové nejsou plnohodnotnými občany. Takoví se dožadují uzákonění výhod pro muslimy – třeba aby se každý muslim mohl v pátek odpoledne na několik hodin vytratit ze zaměstnání a navštívit mešitu. Zatím, pokud vím, muslimští zaměstnanci na nic podobného nemají právo – místo toho mnozí každý pátek otravují své kolegy, vyznávající všechna ostatní náboženství, a prosí je, ať dělají místo nich. (K. má takového kolegu – Musa každý pátek zmizí do mešity a suše předpokládá, že ostatní udělají jeho práci za něj a ještě ho budou krýt, kdyby se objevil manažer. Jednou, když byli oba na nedělní směně, řekl K. Musovi, že on je křesťan, neděle je pro křesťana stejně posvátný den jako pro muslima pátek – a on teď teda půjde do kostela, zatímco Musa bude pracovat. Musa se nervózně zasmál a řekl: "To nemyslíš vážně, jak bych to tady zvládnul sám?" – vůbec ho nenapadlo, že by snad i někdo jiný mohl kvůli své víře práci zanedbat.) Podobný přístup k životu, ostatním lidem a realitě jako takové nepřispívá k všeobecné oblibě muslimů.

Ale muslimská fronta, ať už jednotná či nejednotná, v Anglii prostě není.

I když se to nám "kafírům" možná jeví trochu jinak, islám je mimořádně nejednotný. Pravděpodobně to nejnejednotnější významné náboženství na světě. Neuznává náboženskou hierarchii, postrádá jakékoli centrální vedení a z principu v něm nemůže existovat všeobecně uznávaný náboženský vůdce (jako u katolíků papež), který se ke svému postavení musel došplhat, stupeň po stupni, po žebříku ustavené hierarchie. Náboženským vůdcem v rámci islámu se může stát kdokoli – prostě kdokoli. (Ženská ne, přirozeně, ženská má poslouchat a nemá se co plést do záležitostí vyšších bytostí.) Ale jinak vážně kdokoli. Většina muslimů dosud klade rovnítko mezi stáří a moudrost, takže se vyplatí počkat, až vám bude kolem čtyřiceti, ale jinak byste se islámským náboženským vůdcem klidně mohli stát i vy. Že potřebujete charisma? Tím bych si nebyla jistá – mně spousta imámů, zbožňovaných svými následovníky, připomíná spíš jen potrhlé starce, případně adepty na bezdomovectví – viz Abu Hamza. Charisma v nich zaručeně nevidím. Skoro se mi zdá, že takovýmhle kazatelům stačí jen plamenně hovořit. Na obsahu nijak zvlášť nezáleží, hlavní je používat znova a znova klíčová slova jako "nenávist", "diskriminace", "zabíjet", "bezvěrci", "pravověrní". Je to takový rap bez rytmu. Pravda, většina rapových songů je o něčem, jen slova není dobře slyšet.

Věřila bych, že spousta nejplamennějších následovníků "kazatelů nenávisti", jako je Abu Hamza, poslouchá denně rap.

Mí afghánští kolegové v Caravan cars byli hluboce věřící a tolerantní muslimové. Báli se vepřového masa, o Ramadánu se bez jediného vzdechu postili, i když padali hladem a žízní, a ani za nic by se nedotkli ženy, která není jejich manželkou, přestože manželky měli v Afghánistánu a často je neviděli dva nebo tři roky. Ale kdybyste se vedle nich zakousli do salámu a hlasitě si pochvalovali, jak je to prase skvělé, nehnuli brvou a nic neřekli. Vozili do nočních klubů spoře oblečená děvčata – a museli u toho dost trpět, ale v životě by si nedovolili pronést jediné slůvko o tom, jak se má řádná žena oblékat. Mě měli v oblibě, ač jsem se jistě nechovala způsobem vhodným pro ženu... Byli to – až na jednu výjimku – vyrovnaní, životem ofackovaní dospělí chlapi, kteří si dobře uvědomovali, že žijí v cizině a že v cizině je všechno jinak než doma.

Když jsem se se svými afghánskými kolegy podělila o nový poznatek – totiž že se prý naprostá většina mladých černošských kriminálníků v Brixtonu hlásí k islámu – zůstali na mě čučet s otevřenou pusou a znova a znova se mě ptali, jestli si přece jen nedělám legraci. Ne. Pověděla mi to Pákistánka Humaira, sociální pracovnice, kterou jsem potkala při tlumočení. Její manžel s těmihle kluky pracuje. Brixton, převážně černošská jiholondýnská čtvrť, donedávna proslulá svou "drsností", je domovem spousty křesťanských rodin z Karibiku i z Afriky. Je plná kostelů "radikálnějších" vyznání – baptistických, pentekostálních, církve Ježíšových vyvolených. Ovšem ani fakt, že při některých bohoslužbách mají věřící v rukou živé hady, neodradí mladé kluky z křesťanských rodin od představy, že islám je ta jediná pravá víra. Možná to je ještě vzpomínka na dobu, kdy se mnozí američtí černoši přikláněli k islámu, protože hlásal rovnost všech ras – a protože je křesťanská víra zklamala. Ale možná není. Nevěřím tomu, že mladí zločinci v Brixtonu, hoši, kteří se už jednou či několikrát nechali chytit při prodeji drog, vloupání nebo násilných trestných činech, vůbec něco tuší o historické souvislosti mezi islámem a osvobozeneckým hnutím amerických černochů. Tvrdí, že jsou muslimové, protože vnímají islám jako "násilnické" a "nebezpečné" náboženství – a všechno, co zavání násilím a nebezpečím, je pro ně děsně cool.

Humaiřin manžel – Pákistánec narozený v Londýně a oddanější muslim než jeho rodiče – dělá, co může, aby kluky z toho omylu vyvedl. Být dobrým muslimem – k tomu potřebujete především sebekázeň, pokoru, úctu k zavedeným tradicím – všechno to, co brixtonským "muslimům" chybí. Brixtonští hoši pijí jako duhy, kouří trávu, šukají, na autority všeho druhu zvysoka kašlou a myslí si, že mají nárok na to, aby jim patřil svět.

"Oni si přivlastňují naše náboženství!" volala Humaira téměř zoufale, když mi o tomhle vyprávěla. "Naše víra nedovoluje, abychom někomu řekli, že není muslim, když on nám tvrdí, že muslim je. Tihle kluci jsou muslimové – ale špatní, tak špatní!"

Když mí afghánští kolegové konečně uvěřili, že je nevodím za nos a v Londýně se skutečně najdou hoši tohoto druhu, kteří se hlásí k islámu, byli z toho celý den špatní. "Víš, Ivo," řekl mi Ašraf, "Londýn je pro islám nebezpečný."

Myslím, že měl pravdu. A v jednom z dalších blogů se pokusím vysvětlit, proč.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Pekárková | pondělí 23.1.2012 8:25 | karma článku: 34,25 | přečteno: 3962x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5158x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4738x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com