Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak moje rodina „střílela negra"

O Vánocích telefon zvonil mnohokrát denně. K. ho pokaždé zvedl, chvíli poslouchal a pak spustil směsí lámané angličtiny a jazyka oza, které už docela rozumím: „Tobě taky, mami (brácho, ségro, synovče, bratranče). Ale to je pořád samý 'Iva, Iva, Iva'. Iva se má výborně. Proč se nezeptáš, jak se mám já, tvůj syn (brácha, strejda, bratranec)? Jo, jo, taky se mám výborně." Povzdechl. "Ano, ano, já to Ivě vyřídím."

Pak zavěsil a teatrálně padl na postel jak podťatý bambus. "Já se z  tý svý rodiny zblázním," řekl česky. "Všichni... všichni mí brácha, všichni mí ségra, všichni mí bratranec a bratranec-holka, všichni se ptají na tebe. Já pro oni nejsem, neexistuju. Jen pozdravujou Iva, Iva, Iva."

Považuju za svou povinnost K.-ovu češtinu vylepšovat, zejména tady v Anglii, kde nemá s kým se česky bavit. A tak jsem pokaždé pozdvihla obočí a s učitelskou dikcí předříkávala: "Všichní mi bratři, všechny mé sestry, všichni mí bratranci a všechny mé sestřenice..."

"Já tě zabiju," chechtal se K. Pak zazvonil telefon a K. se začal rozčilovat směsicí jazyka oza a lámané angličtiny. "To je pořád samý 'Iva, Iva, Iva'. Proč se nezeptáš..."

Je to tak. K.-ova rodina mě miluje. Milují mě ti, se kterými jsem se před lety setkala v Nigérii. Milují mě ti, co mě znají jen po telefonu. Milují mě i ti, co mě neznají, jen od ostatních slyšeli, že jsem prostě skvělá. Dohromady je to nějakých sto padesát lidí. Než jsem K. poznala, netušila jsem, jak je to příjemné, mít kolem sebe (to je fuk, že na jiném kontinentu) takovou sílu lidí, kteří na mě myslí, kteří mě pozdravují, kteří nosí mou fotku v peněžence, kteří se za mě modlí. A jsou dokonce připraveni bránit mě před K., kdybychom se náhodou pohádali. (To jsem zažila asi před půl rokem.)

Já naneštěstí svému příteli K. nemůžu nabídnout nic ani vzdáleně podobného takovému rodinnému zázemí. Jediným mým příbuzným, s kterým si K. dobře popovídal, byl můj nahluchlý strýc z Hradce. Šestiletá dcera mého bratrance se schovala za skříň, jakmile ho viděla, a z bezpečné vzdálenosti ho oblažovala říkankou "Černoušek Bubu má černou hubu" k velkému pobavení celé rodiny. U mých kamarádů a kamarádek a jejich ratolestí slavil K. větší úspěchy. Většina příbuzných mi naopak více či méně otevřeně řekla, ať k nim s tím svým "novým" radši nechodím... a ostatně ani o mou společnost nemají velký zájem, teď, když se nade mnou vznáší černý mrak s názvem "africký přítel". Obvykle tvrdili, že "jim osobně nějaký černoch ani moc nevadí, ale co by tomu řekli sousedi"...

Musím říct, že většina lidí, kteří v životě černocha neviděli a mají z něj trochu strach, pět minut po setkání s K. roztaje a začne přísahat, že jestli se v Africe najdou tak skvělí lidi jako on, okamžitě se tam odstěhují a budou tam už nadosmrti žít.

A tak jsem se pokusila nalákat na setkání i strejdu z Neratovic.

Strejda z Neratovic nebyl můj pravý strýc, byl to matčin bratranec, a přes zjevné názorové rozdíly patřil k mým nejoblíbenějším příbuzným. S ničím se nes**l. Měl svá přesvědčení, která se nebál nahlas vykřikovat, měl manželku kyrysnici a několik dětí. Taky měl legitimaci Komunistické strany, do které vstoupil v šestnácti letech ještě v květnu roku 1945. Legitimace mu zůstala, prostě si ji nějak ulil, když ho v devětašedesátém ze strany vyloučili a tím strejdovi vzali smysl života. Z doby svého dětství si ho pamatuju jako zlomeného člověka. Strejda se ovšem časem zmátořil a tak jako první polovinu života zasvětil budování komunismu, zasvětil druhou polovinu jeho boření. Pravda, jen a pouze hubou. Mnoho toho nezbořil, ale i tak trpěl pocitem, že po něm na světě zůstalo pramálo. Byl technik, a tak když všechno zbilancoval, sečetl a vydělil, zbylo mu nula nula nic.

Samozřejmě, po sametové revoluci se stárnoucí strýc jednoznačně přiřadil k pošukům, kteří pobíhají po ulicích, postávají na nárožích, hladově kouří smradlavé cigarety na autobusových zastávkách a v jednom kuse melou: "Stojí to všechno za h***o. To sme to dopracovali, co? No koukněte se na ten bordel! Bordel na ulicích, bordel ve vládě, bordel v zákonech. Každou chvíli vás ňákej cígoš může zamordovat - a kdo vám pomůže? Nikdo. Policajti se na vás vys*rou. Říkám vám, je to v p****li."

Ale když ještě za totáče, zdravý a silný, chodil - jen mírně podnapilý - po neratovických ulicích a hulákal, že jsou všichni komouši k**vy a svině a  zasloužili by postřílet a rozsekat na siláž, byl můj strýc národním hrdinou. Okolí mu naslouchalo s radostným rozechvěním a v duchu mu tleskalo. Přirozeně, jen hodně, hodně tiše a nenápadně, aby si toho nikdo nevšiml...

Doba vzala mému strejdovi heroický statut, ale zato ho obdařila bouchačkou. Sedmnáct nebo osmnáct let nosil za pasem legálně drženou pětačtyřicítku, kterou denně pečlivě čistil a nabíjel ostrými. Když někdo projevil zájem se na zbraň podívat, strýc z ní napřed se vší vážností vyňal náboje, pak mu ji půjčil k obdivování, a když ji zase dostal nazpátek, náboje do ní vložil, zkontroloval mechanismus, jestli správně funguje, a upevnil si ji za opasek. Obvodní lékař mu každý rok dal razítko, že je stále tělesně i duševně způsobilý k držení zbraně - ještě dlouhá léta potom, co mu něžně oznámil, že potvrzení o způsobilosti k řízení vozidla mu dát nemůže, vždyť se strýc celý klepe a sotva vidí: mohl by někoho zabít.

Strejda se držel bouchačky jako nemluvně prsu a čas od času se nechával slyšet, že ji má na "všechny negry a cígoše, který se mu postavěj do cesty a nas*rou ho". O komouších už nemluvil, jeho nenávist se přesunula na "cizáky".

Naivně jsem si myslela, že by „léčba přítelem K." mohla dopomoci k tomu, aby strejda prohlédl, ale tentokrát jsem se spletla. Strýc na mě zanevřel v okamžiku, kdy se mezi příbuznými rozneslo, že chodím s Afričanem. I svým dětem nařídil se mnou přerušit styky - pod trestem vyjádřeným nějakými květnatými slovy, o tom nepochybuju. Jen mi vzkázal, ať s tím svým negrem nelezu do Neratovic, protože jestli nás uvidí, zastřelí nás. Měl na to přesný plán - zastřelí nejdřív negra, aby nežvanil, potom si se mnou popovídá, vysvětlí mi, jaká jsem k**va, pak zastřelí mě a nakonec sebe, je mu to fuk, už je mu skoro osmdesát.

K., nenapravitelný optimista, sice tvrdil, že to strejda tak nemyslel a že je jistě skvělý člověk, ale ani jemu se do Neratovic nechtělo...

A teď se ke mně doneslo, že neratovický strýc umřel. Ne náhle a nečekaně, ale překvapivě rychle - byl už celý seschlý a nazelenalý, než šel konečně k doktorovi, a měsíc poté, co mu našli rakovinu jater, už nebyl mezi živými. Jeho umírání trvalo kratší dobu, než trvalo mým příbuzným mi to oznámit.

K., když to slyšel, svěsil hlavu a řekl, že je mu to moc líto a že se bude modlit, aby se strejda dostal do nebe, kam zaručeně patří. Nevím, jestli by to strýc nepovažoval za urážku - byl celý život ateista. Ale K. hned volal do Nigérie a zajistil, aby se za jeho přijetí na nebesa modlila celá rodina. Nějakých sto padesát lidí.

Strejdova zbraň prý skončila v trezoru, kde čeká, až si ji vyzvedne někdo povolaný. Podle toho, co jsem zaslechla, se o ni vážně zajímá strýcův dvacetiletý vnuk se sklony ke skinheadismu.

(Chci upozornit diskutující, že slovo na n, které v článku používám, mám výjimečně povolené od administrátorů, protože bez něj bych nemohla vykreslit povahu svého strýce. Totéž platí o slovu na c. Nemůžu doporučit jedno nebo druhé používat v diskusi.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Pekárková | pondělí 28.12.2009 8:31 | karma článku: 39,49 | přečteno: 9934x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5158x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4738x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com