Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

13. Co jsem komu udělala? Můj syn je muslim.

Wendin devatenáctiletý syn Darren patřil k lidem, jaké by černý Newyorčan označil – slangem, který se Darren marně snažil napodobit -- za "no good piece of s**t".

"No good piece of s**t", to není jen obyčejný budižkničema, je to budižkničema s kriminálními sklony. Ovšem takovýhle "no-good piece of" ani jako zločinec nenajde uplatnění, nevede se mu prostě nic. A na co sáhne, to zkazí.

Darren od okamžiku, co mu skončila povinná školní docházka, trčel v pokojíku v domě u maminky, vstával ve čtyři odpoledne, chodil spát v šest nebo v sedm ráno a po celou dobu, co byl vzhůru, poslouchal pořád dokola tu stejnou rapovou nebo snad trip hopovou muziku, až nám z toho šla hlava kolem. Dveře do Darrenova pokoje se nedovíraly, a tak jsme občas zahlédli Darrena, jak vsedě na posteli kývá do rytmu celým tělem, ospale potahuje ze splifu a polohlasem opakuje: "F***kin' she-it, man! F**kin' she-it!" Krom toho tu a tam, když zrovna nebyl příliš líny, hlasitě souložil s děvčetem od sousedů, dívenkou s podobným výrazem tváře a podobným přístupem k životu jako on sám, která sice vážila metrák a vypadala na třicet, ale podle slov její ustarané matky jí ještě nebylo čtrnáct. Maminka Darrenovi občas kladla na srdce, ať si proboha aspoň dá pozor, v téhle zemi je sex s mladistvou trestný, ale Darrenovi to zjevně bylo fuk a místo odpovědi k ní jen pohostinně natahoval ruku se spliffem, ať si šlukne. Zdálo se, že ji vůbec neslyší.

K., který jako správný Afričan obvykle považuje za svou povinnost upozornit lidi v okolí na nebezpečí, kterému se vystavují díky svým činům, v daném případě neříkal nic. Jen se zmínil, že v Africe by mu maminka párkrát rozbila hubu a Darren by se ze spokojené letargie brzo probudil.

Jinak musím říct, že Darren byl v rámci možností úžasně milý kluk! Nikomu nedělal naschvály jako jeho sestra, nepokusil se zabít ani mě, ani K., v jednom kuse se tolerantně, ospale usmíval, a sice se od K. občas pokusil vyžebrat pět liber nebo jízdenku na autobus, ale jinak po nás nic nechtěl. Byl by se moc rád spřátelil s K., ale ten si držel odstup. Tušil, že z kamarádství s Darrenem nic dobrého neplyne.

Občas se Darren sebral a vydal se ven, kde prováděl – netušíme co. Možná jen trajdal po ulicích s kumpány podobného ražení, kouřil trávu na nárožích, předháněl se s nimi v plivání a v americkém černošském slangu, kterým by všichni rádi mluvili, ale nijak zvlášť jim to nešlo. Občas se nechal načapat při jízdě načerno ve vlaku nebo v autobuse -- a pak využil toho, že v Anglii nemusel mít u sebe průkaz totožnosti, a policajtům namluvil, že se jmenuje trochu jinak a bydlí o ulici dál. Už několik let mu to vycházelo.

Pak ale jednou mně a K. volala Wendy: "Jedu domů!" křičela. "Nikam nechoďte! Musím s váma mluvit! Musíte mi pomoct! Je to příšerný!"

Poslušně jsme na ni počkali. Wendy dorazila asi za hodinu a už u dveří volala: "Co budu dělat? Zatkli Darrena!"

"Jo? Co proved?" optala jsem se drze. Tohle se stalo pár týdnů po incidentu s Cornelií a já Wendy už nedovedla brát vážně.

"Já... já nevím," zalykala se Wendy a div jí nevytryskly slzy. "Ale říká, že je nevinný!"

Jo, jasně, pomysleli jsme si svorně já i K., ale neřekli jsme to nahlas.

"A... a... a když jsem mluvila s policajtem po telefonu, tvrdil, že Darren je muslim!"

"Muslim?" podivili jsme se. "Fakt?"

"Jo!" řekla Wendy. "Nevím, čím jsem si tohle zasloužila! Co jsem komu udělala? Můj syn, můj nejmladší syn, je muslim!" Poprvé v životě jsme viděli, jak se pokřižovala.

Vzápětí odběhla do kuchyně. Wendy, když nevěděla, jak dál, vařila fazole, krouhala zelí na salát a smažila taštičky plněné solenou rybou.

Věděli jsme, že Wendy vyrostla v katolické rodině, že se občas tiše modlí v obýváku, který jí teď sloužil za ložnici, když náhodou nebyla na noční, a že by chodila do kostela, jen kdyby jí její zaměstnavatelé neplatili za práci v neděli dvojnásobnou hodinovou sazbu. O své víře nikdy nemluvila a nezdálo se, že by ji vnucovala dětem. Ale že se z Darrena vyklube zrovna muslim, to by ji nenapadlo.

Co přesně Darren tenkrát provedl, to jsme se nikdy nedozvěděli. Nejspíš se nechal načapat, když se pokoušel prodávat drogy. Vrátil se domů ještě ten den v noci, zalezl do pokoje, zapálil si spliff a začal poslouchat to stejné cédéčko s rapem. O téhle příhodě už nikdy nemluvil a – věřte tomu nebo ne – i Wendy se od té doby tvářila, jako že se nic podobného nikdy nestalo. Na okamžik, kdy jí ruply nervy a vyjevila nám, co nechtěla, se usilovně snažila zapomenout.

Co Darren udělal, to nevíme. Zato jsem pár let nato zjistila, jak to bylo s jeho náhlou – a pouhým okem neviditelnou – konverzí k islámu.

V Brixtonu snad všichni mladí černošští kriminálníci tvrdí, že jsou muslimové. Říkala mi to Humaira, zahalená Pákistánka narozená v Anglii, která kdysi byla mou kolegyní na sociálce. Moc dobře to ví. Její manžel pracuje s brixtonskými adolescenty, usvědčenými ze spáchání násilných trestných činů, pomáhá jim "nalézt své místo ve společnosti", jak zní oblíbená fráze, a především je přesvědčuje, že – ať se jim to líbí, nebo ne – žádní muslimové nejsou. Jen málokterý z těch násilnických adolescentních "muslimů" pochází z muslimské rodiny. Jejich rodiče a prarodiče jsou obyčejně křesťané, ale oni – tak jako se to stalo Darrenovi – nevěřili v nic. Anebo možná v něco věřili: v kouření skunku, v bouchačky, v dlouhé kudly, kterýma rozpářou "nepřítele", než řeknete švec, v rychlé prachy, které můžete získat, když vyloupíte samoobsluhu.

Když je pak policajti skutečně přistihli, jak někoho pářou nebo někde loupí, zatkli je a zeptali se jich, k jaké víře se kloní, procedili mezi módními zlatými zuby: "Jsem muslim!"

Humaira říkala, že tyhle kriminální živly nemají sebemenší tušení, co islám obnáší, v co opravdoví muslimové věří, a jak by měli žít. Tuší, že existuje korán, ale nevědí o něm vůbec nic. Samozřejmě že nikdy nekonvertovali. Jen se jim v líných mozečkách islám propojil s čímsi nebezpečným, a tím pádem děsně "cool".

Přesně to se stalo Darrenovi, k malé radosti jeho maminky.

Když ho pár let nato deportovali (zoufalá Wendy volala K., když už jsme bydleli jinde, a div ne v slzách si stěžovala, že se její syn vrátil na Trinidad), vsadím se, že si ho imigrační oddělení odškrtlo jako dalšího muslimského zločince, kterého se Británie úspěšně zbavila.

 

Autor: Iva Pekárková | pondělí 24.1.2011 9:30 | karma článku: 35,36 | přečteno: 6048x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6080x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5159x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4739x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2016x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2845x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com