Dělejte zákony levicové nebo pravicové, ale fungující

Jelikož provádíme v současnosti rekonstrukci rodinného domu, máme bezprostřední informace o tom, jak zfušovaný je dotační program na zateplování. Asi tak jako náš volební zákon, který část parlamentu do podzimních voleb odmítá vylepšit.

Občan volí skupinu lidí, která má tvořit legislativu. Jako demokrat se smířím s tím, když většinu hlasů dostane na ústavou určenou dobu skupina lidí, kterou nevolím já osobně. To jsou pravidla demokracie.

Ať jsou ale zákony ovlivněny spíš levicovým nebo pravicovým smýšlením, liberálním či ekologickým atd., občan má právo na zákony domyšlené, dobře napsané a tudíž funkční z hlediska obsahu a vymáhatelnosti práva.

Samozřejmě ne pouze zákony, ale všechny vyhlášky, předpisy a cokoliv jiného, co ovlivňuje náš život.

Bohužel, velká část našich zákonů je tradičně zfušována, nedotažena, chybí sankce, není jasná vymáhatelnost.

Jelikož odmítám názory, že tak to prostě z nějakého dědičného důvodu musí být a současně vím, že v První Republice bylo naše zákonodárství na vysoké úrovni, žádám kohokoliv, kdo chce vládnout, aby si uvědomil, že základní požadavek občana na stát je aby fungoval.

A ne aby s velkou slávou byl vyslán do světa úplně bezcenný dotační program na zateplování budov a ne abychom na podzim byli opět nuceni volit dle přiblblého volebního zákona, který přímo programuje volební paty, slabé vlády, přetahování poslanců, předčasné volby a to pořád dokola.

Děkuji předem.

Autor: Václav Pavlovec | pátek 12.6.2009 8:55 | karma článku: 17,20 | přečteno: 662x