Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řekni, co jíš?

A internet ti řekne – to nežer! Dej si místo toho radši to anebo tamto, protože speciálně tvoje vybraná potravina je škodlivá, nezdravá. Ale co když mi chutná? Jak z toho ven?

V posledních dnech jsem zahlédla na FB recenze ke dvěma potravinám, u nichž bylo vědecky, jak jinak, zjištěno, že jsou škodlivé pro zdraví.

Prvním byly jogurty. Než uvedu závažné zjištění, zabřednu nejdříve hluboko do minulosti. Jogurty jsem měla ráda. Hustá kyselkavá hmota ve skleničce s marmeládou na dně, člověk si labužnicky zakvedlal lžičkou a rozehnal marmeládu po bílém obsahu. Mňam.

Pak začala jiná doba a s možností cestování jsem se jednou ocitla ve Vídni a ze zvědavosti i hladu jsem poprvé okusila „západní“ jogurt. Byla to barevná hmota vzhledově podobná pudinku, který nemám ráda. O chuti se diskutovat  nedalo a jen hlad mě donutil hmotu pozřít. Od té doby mám jogurty Danone a podobné spojené s tímto tramatizujícím zážitkem.

Tedy zpět ke zjištění – jakási dáma plamenně líčila, jak jogurty způsobují trombózu, následně vědecky potvrzeno, že vlastně škodí, protože jsou plné chemikálií, škrobů a já nevím čeho. Na to nepotřebuji vědu. Stačí mi můj, doposud fungující, zrak, kdy pohlédnu na kelímek a pokud je na něm napsané – mléko, mléčná bílkovina, případně smetana a jogurtová kultura, beru. Pokud jsou tam další látky, stabilizátory, ochucovadla, škroby a já nevím co ještě, stojí celých 4,90 Kč, přičemž nevím, jestli jsem tam zahlédla slovo mléko, pak jde zpátky do chladícího boxu. Že v jogurtu vyžaduji smetanu? No a co, tak budu tlustá! Jogurtovou kulturu nepožaduji v živé formě, ta už stejně při dlouhodobém skladování musela chcípnout.

A jako ukázku chutí a konzistence, které přes můj jazyk nepřejdou, jsou jogurty sojové. A tím volně přecházím k druhé recenzi, že jsou sója, sójové výrobky, včetně tofu, škodlivé, že snad mohou způsobit i rakovinu a poškození mozku. A druhým dechem bylo v článku uvedeno, že zdrojem kvalitních bílkovin je maso, vajíčka, mléčné výrobky, ale samozřejmě v bio podobě.

Tedy sóji a sójových výrobků neželím. Po době laškování se skoro vegetariánskou stravou před nějakými dvaceti lety, jsem usoudila, že jsem všežravec, nemusím jíst ale všechno a mezi luštěninami preferuji fazole a čočku.

Jednou se tvrdí, že je nezdravé maso, pak zase mléko, pak pšenice, je zde populární téma lepek, následně mám dávat pozor na kontaminovanou zeleninu, že je škodlivé to, či tamto. Potom zase někdo brojí za výživné hodnoty obilí zpracovaného zdravým způsobem a mám si dávat pozor na modifikovanou kukuřici. Nemám jíst vajíčka, maso, mléko od neprověřených dodavatelů. Pozor, zda je nálepka bio oprávněná!

Víte, vyrostla jsem na domácích vajíčkách, králičím a slepičím mase, chovaném pod přísným dohledem rodičů. Pro mléko se chodilo s hliníkovou konvičkou do mlékárny. Na bramborách, které měly chuť a barvu, zelenině, z které si občas ukousli hlodavci, slimák nebo housenka. Hnojilo se hnojem od domácích zvířat a jestli se v něm občas objevilo hovínko od psa, nikdo neřešil. I dnes si ráda připlatím za dobré domácí vajco.

Tak co mám jíst? Rajčata bez chuti, která v životě neviděla slunce? Leda když na ně posvítí v mezeře mezi skladem a dopravním prostředkem?  Maso z velkokombinátů, které je napíchané vodou? Tedy snad je to voda! Na něco člověk zajít musí, tak jako ta jogurtová kultura.

Při čtení článku Jitky Štanclové o cukrovinkách doby dávno minulé jsem vzpomněla, že jsem nikdy moc neměla vášeň pro tvrdé bonbóny, pendrek, ale pro gumové hady a medvídky. Pak jsem náhodně objevila další vědeckou studii, z čeho že se vlastně gumoví medvídci vyrábějí. Pominu-li ingredience na želatinu – kůže, chrupavky a jiné, pak se tam objevily i vlasy, z kterých se dělá už nevím co. A získávají se prý například z věznic, kde je tedy velký přísun tohoto produktu. No, moje milovaná pochoutka byla rázem na dlouho zavržena. Ale i na špatné věci se rádo zapomíná a dnes, když na mě přijdou chutě, zblajznu pytlík gumových medvídků raz dva.

Tak opravdu nevím, co jíst? Teď už snad jen čekám studii o škodlivosti plzeňského piva. Ale při vší úctě k vědě, asi by mě nedokázala přesvědčit.

Autor: Ivana Pavlisková | sobota 27.2.2016 17:30 | karma článku: 25,29 | přečteno: 676x
  • Další články autora

Ivana Pavlisková

On ti nezaplatil?

To je vtipná otázka při konstatování, že faktura za vystavenou práci zůstává několik týdnů, měsíců i let nezaplacena. To byla i otázka nedávno na mě, když jsme vzpomněli na jistou osobu a staré dluhy.

14.10.2018 v 18:06 | Karma: 34,81 | Přečteno: 3429x | Diskuse| Ostatní

Ivana Pavlisková

Nejsem žádný stařík

Vážně už mě lidi štvete. Já nejsem žádný stařík! Že mám šedivý čumák? A co? Jedna moje venčitelka, odhaduji, že moje vrstevnice, má šedivý vlas, sice barvený, ale taky jí nikdo neříká, že je stařenka. Je svěží a akční.

30.9.2018 v 18:17 | Karma: 29,03 | Přečteno: 892x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Dokonalá dvojka

Kdo bydlí u své, či svých koček, ví, že nastanou čas od času chvíle, kdy si vás velitelky domácnosti pozvou na kobereček. A dostanete důrazné napomenutí.

25.8.2018 v 18:18 | Karma: 30,96 | Přečteno: 883x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Piju, piješ, pijeme

Letní hice, co? Možná už skončí, ale i tak – pijete dost nebo málo? A co pijete, dneska si můžete vybrat z ledasjakých tekutin nealko i alko. Máte správný pitný režim?

24.8.2018 v 17:40 | Karma: 22,56 | Přečteno: 660x | Diskuse| Ostatní

Ivana Pavlisková

Kauza pokračuje

Nedávno jsem psala o případu přemnožených psů – kauza Vlčkovice. Kdo sleduje média ví, že koncem června se konalo pokračování. Bude to už doopravdy konec?

8.7.2018 v 19:13 | Karma: 25,03 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

  • Počet článků 292
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 855x
Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/